SON DAKİKA
SON DEPREMLER

0,25 Saniyede Anjio

A- A+ PAYLAŞ

4 saniyede tüm vücut tomografisi, 0,25 saniyede de kalp anjiyosu çeken ve bunu dünyada kaydedilmiş en düşük radyasyon oranı ile yapan Flash CT, tomografide çığır açacak.

Yeni bilgisayarlı tomografi cihazı FLASH CT; Acıbadem Maslak Hastanesi’nde hizmete girdi. En düşük radyasyon oranı ve en fazla 4 saniyede gerçekleştirdiği hızlı tomografi çekimleriyle, hastalıklara tanı konmasını sağlıyor. 4 saniyede tüm vücut tomografisi çekmesinin yanı sıra 0.25 saniyede gerçekleştirilen kalp anjiyosuyla da, kalp hastalıklarının erken tanısında önemli bir avantaj sağlıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ercan Karaaslan ile Radyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Bavbek, FLASH CT hakkında şu bilgileri verdiler:

Flash CT nedir?
Flash CT, x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Hastanın üzerinde yattığı tomografi cihazının yatağı cihazın “gantry” adı verilen açıklığına sokuluyor. Cihazın tüp ve dedektör sistemleri vücudun etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi yapıyor. Bu sırada tüplerin yaydığı x ışını dedektör tarafından algılanıyor. Bu dedektörler de doku farklılıklarını bilgisayara işlemeye başlıyor. Oluşturulan görüntüler de bilgisayar ekranından izlenerek tanı konuluyor.

Hangi alanlarda kullanılıyor?
İleri teknolojiyle üretilmiş bir radyolojik tanı yöntemi olan Flash CT, başta kardiyak ve akciğer taraması olmak üzere vücudun hemen her alanında görüntü sağlayabiliyor. Düşük radyasyon kullanarak çok hızlı çekim yapabilmesi nedeniyle özellikle kardiyak check-up programlarında büyük kullanım kolaylığı sunuyor.

Hangi avantajları sağlıyor?
0,25 saniyede Kardiyak Check-up yapabiliyor

FLASH CT, tek tüp ve tek dedektörlü sistemler ile kıyaslandığında iki kat daha hızlı görüntü oluşturuyor. Tüm kalbi 250 milisaniyede tarama imkanı (1/4 kalp atış süresi) sunuyor. Bu sayede hasta kalbi 100’ün üzerinde atsa bile kalbi ilaçla yavaşlatma gereksinimi duyulmuyor ve yüzde 99’a varan bir doğruluklak teşhis garantisi sunuyor.

Kardiyak tarama yüzde 80 daha az radyasyonla yapılıyor

• Flash CT rutin uygulamalarda (check-up gibi) non-invazif kardiyolojik tanı tekniği olarak kullanılabilecek piyasada bulunan en düşük dozda radyasyon yayan tarama cihazı. Üstelik bu işlemi 0,25 saniyede yapıyor. Tek kaynaklı CT ile gerçekleştirilen kardiyak çekimlerde 20 mSV’ye kadar doza maruz kalma ihtimali varken, Flash CT’de bu doz miktarı hastanın kalp atım hızı uygun ise 1 mSV’ye kadar inebiliyor. Her tür kalp atım hızında da 3-5 mSV arasında bir doz uygulanıyor. Yani ilk defa invazif koroner anjiyografiden çok daha düşük doz ile kalp çekimleri tamamlanabiliyor.

• Bu cihazda ayrıca göz ve meme gibi radyasyona duyarlı bölgeleri dozdan koruyan ve bu sayede görüntü kalitesini düşürmeden yüzde 40 daha düşük doz sağlayan programlar da bulunuyor. Düşük dozla görüntüleme, özellikle doz hassasiyeti yüksek hastalar için büyük avantaj sağlıyor.

• Koroner damar hastalığı tanısı konan hastaların düzenli olarak takip edilmeleri gerekiyor. Ancak cihazların yüksek doz radyasyon içermeleri bu takiplerin yapılmasını önlüyor. Flash CT ile en düşük dozda radyasyon verilmesi sayesinde kalp taraması belli aralıklarla yapılabiliyor.

Tüm vücut sadece 4-5 saniyede taranabiliyor

• Cihaz 1 metreyi 2 saniyede, tüm vücudu ise 4-5 saniye gibi çok kısa bir sürede tarayabiliyor. Çekimin hızlı olması obez ve çocuk hastalarda büyük bir konfor sağlıyor. Hız sayesinde bu grupta yer alan kişilerde sedasyona (hastanın bilinci kaybolmaksızın ilaçlarla rahatlatılması) ihtiyaç duyulmadan çekim yapılabiliyor.

• Özellikle travma geçiren kişilerde bugüne kadarki mevcut CT teknolojileri ile üretilen görüntüler için harcanan süre hastanın durumunu riske atıyordu. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmemek adına cerrahlar çoğu zaman CT’nin sağlayabileceği görüntüleme avantajlarından yoksun bir şekilde hastaya müdahale etmek durumunda kalabiliyordu. Flash CT sayesinde bu engel ortadan kalkıyor ve travma geçirmiş hastaların vücutları da taranabiliyor.

0.6 saniyede nefes tutmadan akciğer çekimi yapılıyor

• 256 kesitli BT sistemlerinde özellikle akciğer çekimlerinde hastanın nefesini tutması gerekiyor. FLASH SPIRAL hız sayesinde artık hastaya nefes tutmaksızın teşhis konulabiliyor. Sistem hastanın tüm göğüs kafesini bir fotoğraf makinesi flaşının patlaması ile kıyaslanabilecek bir hızla, yani 1 saniyeden az sürede (0.6 saniye) görüntüleyebiliyor. Bu özelliği sayesinde özellikle nefes tutmada problem yaşayan yoğun bakım hastaları veya pediyatrik çocukların akciğerlerine bile kolaylıkla bakılabiliyor.

78 santimlik çapı ile kapalı yer korkusu ortadan kalkıyor

Pek çok kişi kapalı yer fobisi olduğu için tomografik görüntülemeden kaçınabiliyor. Cihazın 78 cmlik çapı, obez hastalar ve kapalı yer korkusu olan hastaların bu kaygılarına son veriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız