SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1.5 Yıl Sonra Dedi ki; 'Biz de Girmiştik'

A- A+ PAYLAŞ

Halen sürpriz bir şekilde bir başka şirket grubuna devriyle ilgili görüşmeler nedeniyle Malatya’da kulislerin gündemi olan doğalgaz konusunda TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, kendisinin de içerisinde bulunduğu bir grup olarak 2005 Temmuz'undaki doğalgaz ihalesine girdiklerini, ihaleyi bugün işi üstlenen grubun kazandığını söyledi.

 

Malatya Doğalgaz Dağıtım Lisans ihalesinin yapıldığı dönemde bu ihaleye giren bazı şirketlerin yapısı konusunda bilgi edinilemezken, "15 dakika sürdüğü" ifade edilen Malatya Doğalgaz İhalesini Peker İnşaat şirketi almıştı. Bu şirket, daha sonra yasa gereği yüzde 10 ortak olarak Malatya Belediyesi'yle Malatya için ayrı bir şirket kurmuş, bu şirket PEGAZ adını almıştı. Söz konusu şirket şantiye oluşturma çalışmalarını sürdürürken, Elazığ ihalesi yapılmış, iki il arasındaki abone bağlantı ücreti konusundaki açık fark ve Elazığ lehine olan bu farkı, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası başkanının kurduğu bir şirketle "6 saat 15 dakika süren bir ihale sonucu" sağlaması, Malatya'da niye böyle bir yapılanmaya gidilmediği sorularını gündeme getirmişti.

 

Bu konu defalarca gündeme getirilmesine karşın Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, yönetiminden herhangi bir açıklama gelmemişti. Malatya ve Elazığ arasındaki fiyat farkı, önceki hafta Malatya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e de sorulmuş, bakan bu tür ihalelere o ilde kurulacak şirketlerle girilmesinin bazı olanaklar sağlayacağı yönünde yanıtlar vermiş, Malatya'nın da bu anlamda güçlü bir alt yapısı bulunduğunu ifade etmişti.

 

Bakanın bu ifadelerinin ardından TV Malatya'da konu işlendi ve son olarak görüşü alınan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mücahit Fındıklı, aradan 1.5 yıl geçtikten sonra, kendisinin de içerisinde yer aldığı bir grubun ihaleye girdiğini, son ikiye kaldığını, ancak bugün işi üstlenenlerin ihaleyi kazandığını söyledi.

 

Konunun gündeme getirilmesinden rahatsız olduğu anlaşılan ve "siyaseten" bunun yapıldığına ilişkin rahatsızlığını da ifade eden Fındıklı, TV Malatya'ya şunları söyledi:

 

"Ticaret odası olarak çok gayret sarf ettiğimizi kamuoyu bilir. Özellikle İRAN-ANKARA hattı yapılırken Malatya’da bir branşmanla gazın dâhil edilmesi hususunda bizim bir gayretimiz çalışmamız oldu. Malatya’da yine TSO da yapmış olduğumuz toplantıda iş adamlarına hem bunun fizibilitesi ile ilgili hem dokümanlarıyla ilgili bilgi vermiştik ve bir grup iş adamı da bir araya gelmek suretiyle bunun içerisinde ticaret odasının uhdesinde hazırlıklara başlanmıştır. Yine enerji işleriyle uğraşan Çalık Enerji Malatya ile ilgili ihale dosyasını satın almış ve içerisinde benimde bulunduğum Malatyalı bir grup tarafından da doğalgazın dosyası satın alınmıştır. Fizibiliteleri yapılmış ihalesine de iştirak edilmiştir. İhalesi de bildiğiniz gibi elinizde yapmış olduğunuz fizibilite neticesinde yatırım yapacağınız yatırımına gireceğiniz konu belli limitler dâhilindedir. Neticede bu PEGAZ firmamız ile Malatya’dan giren firmalar bir araya gelmiş en iyi teklifi veren 2 firma olarak açık arttırmaya gitmiştir. Açık arttırmada da bu neticeye kadar gelinmiştir. Dolayısıyla iş dünyası bir işe girdiği zaman önündeki fizibilitesi alır onlar değerlendirilir ona göre de verebileceğiniz minimum teklifi verebilir. Bu teklifi Malatyalı giren firmalar vermiştir. O ihalede ben de vardım belediye başkanımız da vardı. Dolayısıyla açık basın huzurunda şeffaf bir ihaledir.

 

Ticaret odası bu ihalenin içinde kurum olarak neden yok ? Ticaret odaları bir iştirak yapacakları zaman mutlaka bakanlıktan izin almaları gerekir. Bu izni alan birkaç başkanımız olmasına rağmen ticaret odaları lokomotif görevi görürler. Kendi şehirlerindeki ticaret odası bu lokomotif görevi görmüş iş adamlarını bir araya getirmiş ilgi duyan iş adamlarına rehberlik etmiş ve ihaleye de iştirak etmiştir. İhalede de karşılıklı açık eksiltmede zarflar açıldıktan sonra bulunmuş ve gidebileceği yere kadar gitmiştir. Şimdi Elazığ’la Malatya’yı kıyaslarken ikisinin de fizibilitelerini görmeden değerlendirme yapmak mümkün değildir. Malatya’dan giren işadamı grubu kendi inebilecekleri rakama inebilmişler. Bunun dışında PEGAZ (doğrusu Peker İnşaat, PEGAZ bu ihaleden sonra kurulan şirket) daha ucuz fiyat verdiği için PEGAZ da kalmıştır. Siyasi malzeme yapıp TSO ihaleye girmedi demek yanlıştır. Çünkü TSO hem bilgilendirme görevini yapmış hem grupları bir araya getirerek ihaleye iştirak etmelerini sağlamış ve en iyi 2. teklifi vermiştir. Bir de projelerin sonunu yani akıbetini görmek için beklemek lazım diye düşünüyorum. Çünkü bazı firmaların böyle iç şeyle ilgili Türkiye gaz dağıtımı ile ilgili çok farklı senaryoları çok farklı hesapları da olabilir. Bu konuların üzerinde siyaset yapmak yakışmaz. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız