SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1 Mayıs Malatya'da da Kutlandı

0
Güncellendi - 2017-05-03 04:38:35
1 Mayıs Malatya'da da Kutlandı
A- A+ PAYLAŞ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Malatya’da da kutlandı. Yüzlerce kişi, ellerinde ‘Yaşasın 1 Mayıs’ pankartları taşırken, Ankara’da 10 Ekim 2015’te meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler de unutulmadı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle Turgut Temelli de toplanan siyasi partilerin üyeleri, sendikaların temsilcileri ve üyeleri ile vatandaşlar, Emeksiz Yüzüncüyıl Meydanına kadar yürüdü. Çevrede geniş çaplı güvenlik önlemi alan polisler, alana girecekleri aramadan geçirdi.

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin resimlerinin yer aldığı pankart sahnenin önüne asılırken, hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Teşkilatı, Eğitim-İş Malatya Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şubesi, etkinlik öncesi CHP Malatya İl Teşkilatı önünde toplanarak, basın açıklaması yaptı.

Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, konuşmasında, “Kamu emekçilerinin iş güvencesinin elinden alınması istenmesi, taşeronlaştırmanın, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasına yönelik yasal düzenlemeler ve atılan fiili adımlar sürmektedir. Eğitim-İş olarak; kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıracak, kamusal hizmetleri ticarileştirip, özelleştirecek, ulus devleti çökertecek ve sendikaların kapısına kilit vurulmasına neden olacak girişimlere karşı hükümeti uyarıyoruz.Eğitim-İş olarak Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in çağrısı üzerine, Ankara’da Kolej meydanında, İzmir’de Gündoğdu meydanında ve ülkedeki tüm alanlarda olacağız” ifadelerini kullandı.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise “16 Nisan'da yapılan referandumu sonucu gerçekte hayırdır, bir haykırmadır” dedi.

Kiraz, herkesin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak, “Partimiz her zaman emek en yüce değer diyen bir anlayış ile hareket etmektedir. Emek Bizim için en yüce değerdir. Dolayısıyla emeğin sağı solu dini ırkı mezhebi olmaz.  Her kim emeği ile mücadele ediyorsa, emeği ile geçiriyorsa herkesin bugün bayramıdır. Herkesin bayramını da yürekten kutlamak istiyorum. Bu ülkede işçiler emekçiler, bu ülkenin çalışanları güvencesiz bir şekilde çalışmaya mahkum edilmektedir.  Sendikalaşma yüzde 10’lara kadar düşmüştür bu çok acı bir gerçektir.  Sendikalar işçinin, emekçinin, çalışanın haklarını savunan en önemli kurumlardır.  Bunların yok edilmesi sadece sarı sendikaların oluşturulması işçilere emekçilere yapılabilecek en büyük haksızlıktır.  Bugün geldiğimiz noktada taşeron önemli bir sorun olarak devam ediyor. Bizler taşeron işçilere kadro verilmesini beklerken, bir taraftan da kamu personel reformu ile kamuda performans sistemi ile adeta memurlar taşeronlaşma ya çalıştırılmaktadır” iddialarında bulundu.

16 Nisan’da gerçekleştirilen halk oylamasına da değinen Kiraz, “16 Nisan'da bir referandum gerçekleşti. 16 Nisan'da aslında bu haksızlıklara karşı bu hukuksuzluklara bu adaletsizliklere karşı toplumun bütün kesimleri güçlü bir hayır ortaya koydular. Bu çok önemsenecek bir durumdur. YSK’nın kararı ne olursa olsun sonuç ne çıkmış olursa olsun YSK kanunu haksız uykusuz uygulamalarında bir başka sonuç çıkarıyorsa herkes biliyor ki bu ülkede 16 Nisan'da bütün imkansızlıklara rağmen, iktidarın bütün olanaklarının kullanılmasına rağmen güçlü bir hayır çıkmıştır.  16 Nisan'da yapılan referandumu sonucu gerçekte hayırdır, bir haykırmadır.  Bu, 1 Mayıs’taki haksızlığa eşitsizliğe adaletsizliği verdiğimiz mücadeleyi aslında 16 Nisan'daki hayır da ki o güçlü ses ile de birleştirmek durumundayız ve birleştireceğiz” görüşünü savundu.

Yüzüncüyıl Kavşağı'nda düzenlenen mitingde konuşan Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı, KESK Dönem Sözcüsü ve 1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı Tarık Kaya, “AKP-MHP ittifakı gelecek on yıllarımızı belirleyecek referandum sürecini OHAL, KHK'lar zulmü ve baskısı altında gerçekleştirmiş, referandum süreci askeri darbe süreçlerinde yapılan anayasa değişiklikleri örneklerine benzer eşitsiz ve tek yanlı propagandaya izin veren bir ortamda gerçekleşmiştir. Halkın serbest ve özgür bir tartışma ortamında kanaat oluşturma hakkı engellenmiştir” iddiasında bulundu.

Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir an önce gerçek gündemlere dönülmelidir. İhraç edilen kamu emekçileri görevlerine iade edilmeli, OHAL ve KHK'lar kaldırılmalı, iş güvencemizi ve kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemeler geri çekilmelidir. BES iptal edilmelidir. İşsizlik, iş cinayetleri, taşeron sistemi, güvencesizlik, kayıt dışılık, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi temel konularda hızlı adımlar atılmalıdır. Cumhuriyet ve parlamenter sistemin demokratikleştirilmesi, daha fazla özgürlükler, yasakların ve kısıtlamaların kaldırılması Türkiye'nin ve sendikal hareketin temel ihtiyacı ve talebidir. Tüm baskılara, hukuksuzluklara, OHAL koşullarına rağmen referandumda ortaya konan güçlü "hayır" iradesi de bunu kanıtlamaktadır.”

MESAJLAR..

Malatya Valisi Mustafa Toprak

"2008 Nisan ayında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilen 1 Mayıs, 22 Nisan 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yasa ile resmi tatil ilan edilmiştir.

Bütün ülkelerde birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanan, işçi ve emekçi vatandaşlarımızın barışçı ve demokratik yollarla hak arayışının simgesi olan 1 Mayıs, değişik görüş ve düşüncelerin emeğin kutsallığı etrafında birleştiği özel bir gündür. Alın terinin, beden gücünün, göz nurunun, hakkın günü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, iş ve çalışma hayatındaki çeşitli sorunların dile getirilmesi, çözüm önerilerinin ortaya konulması, işçi ve işveren arasındaki muhtemel problemlerin giderilerek hak ve hukuk çerçevesinde karşılıklı dengelerin tesis edilmesi adına kutlanmaktadır.

Bu vesileyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü barış, hoşgörü ve kardeşliğin egemen olduğu, kutlamaların her türlü olumsuzluktan uzak bir bayram havası içerisinde geçmesini temenni ediyor, Bu günü bütün işçi ve emekçi vatandaşlarımızın demokratik ve barışçı yollarla haklarını aramalarının simgesi olarak kutluyor, ekmeğini alın teriyle kazanan tüm kardeşlerimize sağlık, esenlik ve başarılar diliyor, Aziz Milletimize ve tüm dünya milletlerine kan ve göz yaşından arınmış, barış ve huzur içerisinde birlik, beraberlik ve kardeşlik dolu bir gelecek temenni ediyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

"1 Mayıs, işçinin, memurun, çiftçinin, emekçinin, alın terinin bayramıdır.

1 Mayıs, birlik, dayanışma ve mücadelenin; demokrasi, özgürlük ve barışın günüdür. Sömürüye uğrayan kadınların, işsizlerin, yoksulların, ezilenlerin seslerini yükselttiği gündür.

Bugün karşımızda emeğe, alınterine, örgütlülüğe düşman bir yapı var. AKP Hükümetleri döneminde en fazla mağdur edilen kesim emekçiler oldu. İçinde bulunduğumuz süreçte emekçilerin kazanılmış haklarına karşı çok yoğun bir saldırı yaşanıyor.

AKP’nin ‘tek adamcı’ yönetim anlayışındaki ısrarları, tüm yurttaşlarımızın temel haklarından yoksun bırakılmasını ve emekçilerimizin köleleştirilmesini amaçlıyor.

Özel istihdam büroları, kiralık işçilik, kıdem tazminatının fona devredilmesi, performans değerlendirmesi ve nihayetinde devlet memurluğunun ortadan kaldırılması gibi düzenlemeler, bir kölelik düzeninin kurulmasını hedeflemektedir.

Tüm güçleri 1 kişide toplamak isteyenlerin amacı, örgütlü yapıların hak aramalarının önünü kesmek, emekçilerin mücadele edecek alanlarını kısıtlamaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi, tarihsel ve toplumsal görevi gereği, emekçilerin kazanılmış haklarını yok edecek, tırpanlayacak, esnetecek hiçbir harekete izin vermeyecek, emeğin yanında, emekçilerle birlikte olacak ve tüm gücü ile mücadele edecektir.

Emek en yüce değerdir ilkesini benimsemiş olan Cumhuriyet Halk Partisi, emekçilerin karşı çıktığı hiçbir düzenlemenin yanında yer almayacak, sendikaların hayır dediği hiçbir şeye evet demeyecektir. Geçmişte olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da tüm örgütlerimiz ile alanlarda, sendikalarımızla emekçilerimizle kol kola, omuz omuzayız.

Faşizme, gericiliğe, sömürüye, emekçilerin köleleştirilmesine, sendikasızlaştırmaya, güvencesizliğe karşı tüm meydanlarda sesimizi daha gür yükseltiyoruz.

1 Mayıs'ta emekçilerimizle birlikte hukuk darbesi ile çalınan oylarımızı savunuyor, ele ele vererek büyüttüğümüz Hayır'ın daha bitmediğini haykırıyoruz.

Biz bitti demeden bitmeyecek bu mücadele.

Elbette kazanacağız.

Birlik olarak kazanacağız; Mücadele ederek kazanacağız. Dayanışma ile kazanacağız.

Tüm dayatmalara, baskılara, sindirmelere karşı Cumhuriyetimizi, demokrasimizi, Laikliği, haklarımızı ve özgürlüklerimizi savunacağız. Haklı günleri kendi ellerimizle getireceğiz.

Katliamın 40. yılında 1977’de Taksim Kazancı Yokuşu’ndan kaybettiğimiz canlarımızı saygıyla anıyor, tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Bayramını kutluyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, işçilerin bayramını kutladı ve şöyle dedi:

"Emek ve Dayanışma Günü’nün, ekmeğini alın teriyle kazanan, ülkenin gücüne önemli katkılar sağlayan işçilerin bayramı olduğunu belirten Başkan Çakır; “Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz de gücünü üreten kesimden almaktadır. Tarımda, sanayide, teknolojide, sağlıkta, hizmet sektöründe ve hayatın her alanında üretenler sayesinde toplumların refah düzeyleri yükselmektedir.

Bizler toplum olarak, emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşım, dayanışma ve güç birliğinin esas alındığı bir kültür ve medeniyetin mensuplarıyız. Hükümetimizin olduğu gibi Malatya Büyükşehir Belediyemizin de temel hedefi; ülkemizin refahına hizmet eden emek sahiplerinin haklarının geliştirilmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesidir.

Bünyesinde barındırdığı binlerce personelimizle büyük bir aile olan Büyükşehir Belediyesi, işçi kardeşlerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışarak, karşılığını alması noktasında büyük gayret göstermektedir.

Malatya’ya hizmet noktasında, ekibimizin önemli bir parçası olan tüm işçi kardeşlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm işçi kardeşlerimin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlar, bu günün, çalışma barışını güçlendirmesini, toplumda dostluk ve dayanışmayı artırmasını, birlik ve beraberliği pekiştirmesini dilerim."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, işçi ve emekçilerin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emek ve alın terinin haksızlıklar karşısında galip geldiği gündür. Dünya çapında kutlanan ve ülkemizin de içinde bulunduğu çok sayıda ülkede resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, işçi ve emekçilerin el ele, kol kola, kutladığı bir bayram olmanın yanında işçilerimizin alın terinin kutsallığına, toplumsal barışa ve sosyal dayanışmaya dikkat çekilen özel bir gündür. Emek ve alın teri, toplumsal barış ve huzurun temelini oluşturmaktadır. “İşçinin hakkını alın teri kurumadan ödeyin” diyen bir inancın fertleri olarak, emeğin ve alın terinin insan hayatındaki yerini hiçbir zaman unutmamız gerekir. Ülkemizin gelişmesinde hiç şüphesiz ki işçilerimizin alın terinin apayrı bir yeri bulunmaktadır. Özelde Battalgazi ilçesinin gelişmesinde, mazisine layık istikbale koşan bir ilçe konumuna gelmesinde emeği ve alın teri bulunan belediyemiz işçilerini ve emekçilerini de ayrıca tebrik ediyorum. Bizlerin önceliği, çalışanlarımızın iş güvenliği ve sağlığının iyi bir konumda olduğu ortamlarda çalışmalarını sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, alın teri ve emeği ile ekmeğini kazanan tüm işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü ve Bahar Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Eğitim- İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara

"İşçi sınıfının haftanın 6 günü 12 saat çalıştırılmasına karşı haftada 5 gün, günde 8 saat çalışma talebiyle ABD’de başlattığı grev ve eylemlerde yüzlerce işçinin işten atılma ve öldürülme pahasına ırk ve din ayrımı gözetmeksizin burjuvaziye karşı gösterdikleri sınıf dayanışması II. Enternasyonal’ın kararıyla 1890 yılından bu yana 1 Mayıs “Uluslararası İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaktadır.

Kamu emekçilerinin iş güvencesinin elinden alınması istenmesi, taşeronlaştırmanın, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek ağırlaşmasına yönelik yasal düzenlemeler ve atılan fiili adımlar sürmektedir.

Bizler kamu emekçileri olarak işçi sınıfının bir parçası olduğumuzun, geleceğimizin tüm emekçilerle birlikte şekilleneceğinin farkındayız.

Siyasi iktidar her fırsatta memurun iş güvencesine yönelik saldırılarda bulunmaktadır. Siyasal iktidarın istediği memurların hukuka değil kendisine bağlı olmasıdır. Bunu sağlamanın birinci koşulu devlet memurlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaktır.

Hedefleri; kamu kurumlarının tamamının baştan aşağı yapılandırılması ve emperyalizmin ihtiyaçları doğrultusunda ticarileştirilerek özelleştirilmesidir.

Eğitim-İş olarak; kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıracak, kamusal hizmetleri ticarileştirip, özelleştirecek, ulus devleti çökertecek ve sendikaların kapısına kilit vurulmasına neden olacak girişimlere karşı Hükümeti uyarıyoruz. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır.

Sermaye güdümlü iktidarlar eliyle, ülkemizdeki emeğin sömürülmesi düzenine, emekçilerin “Birlik, mücadele ve dayanışma” ruhuyla karşı koyulacağına inanıyoruz. Bu mücadele kazanıldığında;

-Emekçi alın terinin karşılığını alacaktır

-Yoksulluk ve işsizlik yok edilecektir

-Hakça bir paylaşım düzeni kurulacaktır.

-Herkes için güvenceli bir iş, herkes için insanca yaşam hakkı sağlanacaktır.

-Cumhuriyetin laik, demokratik eğitim politikaları yaşama geçirilecektir.

-Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, bizlere emanet ettiği çağdaş, laik, demokratik Cumhuriyet daima yükselecek, ebediyen yaşayacaktır.

Bütün emekçiler temel hakları ve ekonomik talepleri için birleştiğinde, daha adil ve özgür bir dünyanın kurulacağını, emeğimizi sömürenlerin ise “bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gideceklerini” ve “bu güzelim memlekette hürriyetin en şanlı elbisesiyle elini kolunu sallaya sallaya dolaşacağını” biliyoruz.

Yaşasın 1 Mayıs!!"

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • timur (6 yıl önce)
    yapmayın millet demokrasiyi orda chp ve hdp getirmiş işte. ne kadar ayıp bu yaptığınız şimdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Yorumcular zekanıza hayran kaldım o kafanız orijinal mi ikinci el mi, yazık ya yazık,
    0
    0
    Yanıtla
  • vatansever (6 yıl önce)
    bu grubun pankartalarına bakınca en başta hdpkk ve yandaşaları görülüyor işçi arkadaşlar nerde acaba keşke onlarda bayram etseydi.. pardon pardon bir işçi hdpkk bayrağı altında olmaz zaten
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)
    Her zaman olduğu gibi gerçek işçilerin çalışarak gecirdigi ne hikmetse memurların tatil yaptığı işçilikle calismayla alakası olmayanlarin kutladigi bir kısım zevatın da ortamı germeye çalıştığı 1 mayıs
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar Bey; 1 Mayısta bahsettiğin işçileri çalıştıranlara laf yok mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa, (6 yıl önce)
    1,mayis,turk,milletine,hayirli,olsun
    0
    0
    Yanıtla