SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1 Mayıs Mitingi Böyle Geçti

A- A+ PAYLAŞ

1 Mayıs KESK Malatya Şubeler Platformu ile Türk-İş İl Temsilciliğinin organizesi ile 100.Yıl Kavşağı’ndaki düzenlenen miting ile kutlandı. Miting için Milli Egemenlik Caddesi ile Mimar Sinan Caddesi Kavşağı’nda toplanan gruplar Milli Egemenlik Üst Kavşağı Malatya Lisesi önünedeki miting alanına kadar geldiler. Sık sık sloganların atıldığı yürüyüşün ardından, mitinge katılanlar alana girmeden önce polis noktasında arama yapılarak alana alındılar.

Yaklaşık bin kişilik bir kalabalığın oluştuğu mitinge CHP, DTP,EMEP ve ÖDP İl Başkanlığı’nın yanı sıra Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar ve derneklerde mitinge destek verdi. Mitinge katılan gruplardan sadece CHP, Demiryol-İş ile Şeker-İş Sendikası üyeleri parti ve sendika bayraklarının yanı sıra Türk Bayrağı taşıdıkları görüldü.

Miting alanında kurulan platformda ilk olarak KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Erdoğan Canpolat bir konuşma yaptı. Canpolat konuşmasında, “ Emperyalizmin hem dünya hem de ülkemiz ölçeğinde baskısının, zulmünün arttırdığı, kan akıtmaya devam ettiği bir dönemde karşılıyoruz 2007 1 Mayıs’ı. Filistin’de, Lübnan’da, Afganistan’da Irak’ta çoluk-çocuk, genç yaşlı demeden katliamlar yaptığı, işgal bataklığında kukla hükümet aracılığıyla idamlar gerçekleştirerek on binlerce insanın kanını akıttığı, şimdilerde İran ve Suriye’yi de kan gölüne çevirmenin hesaplarını yaptığı bir dönemde karşılıyoruz 2007 1 Mayısını. Şu anda ülkemizde, tarihin belki de en işbirlikçi hükümetini görüyoruz. AKP, öyle ki bizzat başdanışmanı tarafından ABD’de yani efendilerinin huzurunda ‘ Erdoğan’ı kullanabildiğiniz kadar kullanın’ diyebilin bir anlayış, ‘ ben bu ülkeyi pazarlamakla sorumluyum’ diyen bir başbakan. Emperyalist kurumlarla ilişkilerde dost, uzlaşması ve sakin. Emekçilerin taleplerine gelince saygısız, saldırgan, küfürbaz. İktidar, İMF güdümlü neoliberal politikalara teslim oldukça, emekçilerin taleplerini bastırabilmek için zorbalığını da arttırmaktadır. Artık kaybedenin hep emekçiler olduğu bu yazı-tura oyunu bozmanın vakti gelmiştir. Bu ülkenin emekçilerinin taleplerini IMF’nin buyruklarının önüne geçirmenin tam zamanıdır. “ dedi.

Mitingde daha sonra Türk-İş İl Temsilcisi ve Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Şube Başkanı Servet Akbudak bir konuşma yaptı. Akbudak, “ 1 Mayıslar emekçi halkın 8 saatlik çalışma süresi için başlattığı eylemin yıldönümü. Ancak bugün ülkemizde insanlarımız 12-15 saat çalıştırılmaktalar. İlimizde de bir fabrikada işçiler 12 saat çalıştırılmaktadır. Ülkemizde işçilerin örgütlenme hakkı iktidarlar tarafından IMF direktifleri doğrultusunda ellerinden alınıyor. Biz örgütlenme ve sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu ülkede yıllardır IMF politikalarıyla özelleştirme uygulamaları yapılıp siyasal iktidarlar uluslararası gruplar ve yandaşların ulusal değerler peşkeş çekilmektedir. Bugün ülkemizdeki ekonomik, siyaset ve sosyal sorunlar her geçen gün artarken bundan en fazla etkilenen yine emekçi kesimler olmaktadır” dedi.

13.00'de başlayan miting, konuşmalar ve daha sonra şarkılar eşliğinde çekilen halayların ardından 15.40'da sona erdi.

Bu arada miting sırasında Demokratik Toplum Partisi (DTP) mensupları, ellerinde parti ve Türk Bayrağı bulunan CHP’lilerin bulunduğu gruba yönelik olarak ‘ Faşistler Dışarı’ slogan attılar.

"KATILMAMA KARARI ALDIK ÇÜNKÜ.."
Öte yandan İşçi Partisi Malatya İl Başkanı Tavvabil Demir, miting öncesi düzenlediği basın toplantısında, mitinge katılmama gerekçelerini açıkladı ve bazı suçlamalarda bulundu.

İşçi Partisi'nin ellerinde Türk bayrakları ile işçi sınıfını savunduğunu belirten Demir, "Fakat Malatya'da kim olduklarını bilmediğimiz fakat kendilerine düzenleme kurulu adını veren oluşum son yıllarda partimizi 1 Mayıs kutlamalarına çağırmamaktadır. Buna rağmen il örgütümüz tüm gücü ile Türk bayraklarını eline alarak alana gitmiş ve şanlı bayrağımızı orada gurur ile dalgalandırmıştır. Bu durum bu yıl da nüksetmiştir. Kim olduklarını bilmediğimiz ve yine kendilerine düzenleme kurulu adını veren oluşum il örgütümüzü törenlere çağırmamıştır.

Kendilerine düzenleme kurulu diyen ve kim oldukları partimiz tarafından bilinmeyen bu kimseleri siyasetleri ve zihniyetleri açısından milletimiz de Malatya kamuoyu da çok iyi tanımaktadır. Bunlar, il örgütümüzü eline Türk Bayrağı alarak alana geldiği ve Türk milletinin birlik ve beraberliğini savunduğu için kutlamalara çağırmazken; Amerikan Büyükelçisinin arkasında 'Hepimiz Ermeniyiz' diye ve ajan misyonerlerin arkasında 'Hepimiz Hıristiyanız' diye yürümekten, kukla devlet ve sözde konfederasyon paçavraları sallayarak ABD emperyalizmine hizmet etmekten, işçi sınıfının mücadelesinde işçilerimizin Türk Bayrağı taşımasına öncülük etmeyerek onları Malatya kamuoyunda yalnızlaşmasına neden olanlardır.

İşte bu oluşumun mensupları her ne kadar kendilerine düzenleme kurulu deseler de Türk Bayrağının altında ve Mustafa Kemal'in devriminde buluşmaktan kaçınarak siyaseten ve eylemli olarak bölücülük yapmaktadırlar. Partimiz merkezi olarak bu zihniyet sahipleri ile aynı kare içinde bulunmama kararı almıştı. Büyük illerimizde partimiz ve Türk iş ayrı olarak kutlama töreni yapmaktadır. İlimizde de il örgütümüz bu şekilde Türk bayraklı ayrı kutlama çalışmaları yapmak için çeşitli girişimlerde bulunmuştur. Ancak Türk İş İl Temsilciliği zaten düzenleme kurulunda bulunmakta veya oraya yakın durmaktadır. Diğer Türk İş Sendikaları ise teklifimize olumlu bakmalarına rağmen yeterli duyarlılığı gösterememişlerdir. Dolayısı ile ilimizde Türk Bayraklı 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirememiş bulunmaktayız.

İl örgütümüz bu duruma bakarak; Türk bayrağının altından kaçan ve 'Hepimiz Ermeniyiz' pankartının altında ABD büyükelçisinin arkasından yürüyen bir avuç Fetullahçı, bölücü ve sol maskeli vatan düşmanı ile, BOP eşbaşkanları ve görevlilerinin Çankaya'ya çıkarak Cumhuriyet yıkıcılığı yapmasına, sözüm ona demokrasi adına alkış tutanlar ile Türk işçisini Türk milleti ile buluşturmaktan kaçınanlar ile bir arada bulunmaktansa, 'Türk Bayrağının olmadığı yerde biz de olmayız' diyerek üzülerek de olsa 1 Mayıs'a katılmama kararı almıştır."dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız