SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Bin Hayvan Telef Oldu

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:57:36
10 Bin Hayvan Telef Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Bölge genelinde etkili olan kar ve aşırı don nedeniyle Siirt'te yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan telef oldu. 

Siirt genelinde çadır altlarında barındırılan binlerce koyun ve keçi çadırların çökmesi sonucu boğularak telef oldu. Aşırı soğuk ve don nedeniyle bir kısım koyun ve kuzu donarken, 8-10 bin adet koyununda aşırı don nedeniyle yavru attığı belirtildi. Olay yerlerinde inceleme yapan Siirt İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı M. Ali Şengöz ve Veteriner Hekim M. Sıddık Aydın yaptıkları açıklamada, acı tabloyu gözleri ile gördüklerini ve bunun büyük bir afet olduğunu belirtti. Veteriner Hekim M. Sıddık Aydın, "Yıllardır görülmemiş böyle bir kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle birlik üyelerimiz büyük bir felaket geçirmişlerdir. Acı tabloyu sıcağı sıcağına yaşadık. Cep telefonları ile bize ulaşan üyelerimize yardımcı olmaya çalıştık. Valilik ve askeri yetkililerden helikopter ve yol yardımı aldık. Yolların kapalı olması bizi büyük endişelere itti. Hayvan kayıpları bir tarafa hayvanlara bakan insanların çocuklarının donarak ölme tehlikesi bulunuyordu. Cumartesi ve Pazar günleri yolların biraz açılması ve kar yağışının azalmasıyla acı tablo biraz daha ortaya çıkmıştır. Üyelerimize ait bine yakın koyun ve kuzu telef olmuştur. Ayrıca 8 ile 10 bin adet koyununda yavru attığı tespit edilmiştir. Damızlık Koyun Keçi Birliği ve MSA Tarımsal Danışmanlık Şirketi çalışanları hayvan yetiştiricilerinin hasta hayvanlarının muayenesinde ve zararların tespitinde görev almışlardır. Valilik ve bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam etmektedir. Atık yapan koyun damızlık yetiştiricilik yapan bir işletme için koyunun ölmesi gibi büyük bir felakettir. Çünkü bir yıl boyunca yapılan emeğin karşılığı alınacak yavru kuzu ve hayvanın sütüdür. Hayvan yavru atınca yavru ve sütten mahrum kalan yetiştirici bir yıl boyunca bu hayvanı sırtında taşıyıp cebinden masraf edecektir. Bu yüzden yetiştiricilerimiz çok mağdur ve perişandır. Acil olarak afet ilan edilmeli ve yetiştiricilerin zararları tespit edilip mağduriyetler giderilmelidir. Ben Ankara’da bakanlık nezdinde birlik başkanımız ile Valilik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nezdinde üyelerimizin mağduriyetleri için gerekli girişimleri yapmaktayız. Umut ediyoruz ki bu acı tablo devletimizin şefkat elleri ile bir nebze de olsa ortadan kalkacaktır’’ dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız