SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'10 Dakikada Temizliyor'

A- A+ PAYLAŞ

Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, "Isıtıcıları kireçlenmelerden kurtaran sistem" olarak tanımladıkları "Kurtaran 1.01" adlı proje geliştirdiler. Proje, kireçlenen ısıtıcıların servise gitmeden evlerde yaklaşık 10 dakika içinde temizlenmesini kapsıyor.

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Görkem Özen, İlhan Gürsul ve Abdullah Özdürüş adlı öğrenciler Öğretmenleri Mustafa Öztoprak ve Mehmet Barut'un danışmanlığında hazırladıkları "Kurtaran 1.01" adlı projeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları arasında Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katıldılar.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden İlhan Gürsul, "Sert su ısıtıldığında ısıtma sistemleri içerisinde karbondioksit ve kireç taşı oluşur. Kalsiyum karbonat tesisat içerisinde çökelir ve boru çeperlerinde giderek birikmeye başlayarak sistemin tıkanmasına ve aynı zamanda ısıtma veriminin düşmesine dolayısıyla daha fazla enerji gereksinimine neden olur. Projemiz sıcak su ısıtıcılarının kireçlerini temizleyerek ömürlerini uzatıp verimlerini arttırmak üzere planlanmıştır. Isıtıcıların kısa sürede bozularak işi
yaramaz hale gelmelerini engellemektedir" dedi.

Öğrencilerden Görkem Özen ise, "Taşınabilir sistemi önce kirecini temizleyeceğimiz şofben veya kombinin su giriş ve çıkışı uçlarına bağlarız. Kireç çözücü kabına yeterince kireç çözücü doldururuz. Kireç temizlendikten sonra yapılan bağlantı sökülüyor ve şofben yerinden sökülmeden temizlenmiş olur" şeklinde bilgi verdi.

Projenin, kireçlenen ısıtıcıların servise gitmeden evlerde yaklaşık 10 dakika içinde temizlenmesini kapsadığı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız