SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'10 Kadından 4'ü Şiddet Görüyor'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Güneş, "Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Türkiye'de her 10 kadından 4'ü şiddet görüyor" dedi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Güneş, "Ne yazık ki kadına yönelik şiddet, içinde bulunduğumuz yüzyılda da tüm dünyada varlığını sürdürmektedir. Şiddet, kadının bedensel ve ruh sağlığını etkilemekle kalmayıp, kadının kendine saygısını, güvenini yitirmesine neden olarak kadınların sosyal statülerinin yükselmesine de engel olmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınlar şiddet görmektedirler. Ülkemizde her 10 kadından 4'ü fiziksel olarak şiddet görmektedir. Dayak yemekte, vurulmakta, itilmekte, fiziksel olarak yaralanmaktadır. Kadına fiziksel olarak uygulanan şiddet, kadında yaralanmalara, organ hasarlarına, geçici ya da kalıcı sakatlıklara, jinekolojik yakınmalara sebep olmaktadır. Şiddet sadece fiziksel şiddetten ibaret değildir. Kadına sözlü saldırı, aşağılamak, alay etmek, küfür etmek, hakaret etmek, katı kurallar ve sınırlar koyarak baskı yapmak, ailesine gitmesine izin vermemek gibi davranışlar duygusal şiddet, kadın istemediği halde cinsel ilişkiye zorlanması cinsel şiddet, kadının çalışmasına izin vermemek, elindeki parayı almak da ekonomik şiddet olarak tanımlanmaktadır" ifadelerini kaydetti.

"DOĞU BÖLESİNDEKİ KADINLAR DAHA ÇOK ŞİDDET GÖRÜYOR"
Türkiye'de eğitim ile şiddet arasında önemli bir ilişki olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülsen Güneş, şu ifadeleri aktardı:

"Ülkemizde eğitim ve şiddet arasında önemli bir ilişki vardır. Eğitim düzeyi düşük olan kadınlar ve genç kadınlar daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. O halde kız çocuklarının okutulması ve erken yaşta evlenmelerine engel olmak onların şiddete maruz kalmalarını önleyecektir. Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan kadınlar daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. Ekonomik durumun kötü olması, işsizlik gibi faktörler de şiddeti artıran önemli faktörlerdir. Ailede çocukken tanık olunan şiddet, toplumsal değer yargıları gibi sosyal nedenler ve erkeğin düşük benlik saygısının olması, kıskançlık duyguları, erkeğin fiziksel gücünü gösterme isteği gibi psikolojik nedenler de şiddeti artıran faktörlerdir."

"ŞİDDETİ BENİMSEYEN TOPLUM DÜŞÜNCESİ DEĞİŞMELİ"
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Güneş, toplumun bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kadına yönelik şiddet konusunda son yıllarda gerek uluslararası gerekse ulusal anlamda bir takım çabalar vardır. Yasalarımızda kadını koruyan yönde değişiklikler yapılmıştır. Şiddeti önlemek için öncelikle kızlarımızı ve kadınlarımızı güçlendirmeliyiz. Toplumsal değer yargılarımız değişmeli, şiddeti benimseyen toplum düşüncesi değişmeli, çocuklarımızı da bu yönde yetiştirmeliyiz. Birçok kuruma bu konuda görev düşmektedir. Toplum olarak top yekun bir değişikliğe ihtiyacımız var ki kadınlarımız şiddet görmesinler" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız