SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''10 Milyar Dolarlık Rezerv Var''

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Demir Çalışma Grubu tarafından, 5-9 Eylül tarihlerinde, ülkenin en önemli demir cevheri yataklarının bulunduğu Hasançelebi Beldesi'nde düzenlenen Türkiye Demir Çalıştayı'nın sonuç bildirgesinde, bölgedeki madenlerin önemine dikkat çekildi. Bir süre önce, "sessiz-sedasız" 2 bin 150 hektar arazisinde bir İngiliz Şirketi'ne "maden arama ruhsatı" verilen, bu konudaki haberleri yerel yöneticilerin dahi basından öğrendikleri Hasançelebi'de Türkiye'deki demirçelik fabrikalarının ihtiyacını 20 yıl süreyle tek başına karşılayabilecek rezerv bulunduğu, ayrıca başka madenler açısından da bölgenin zengin bir yapısının olduğu belirtildi.

Türkiye Demir Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Taner Ünlü tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, Hasançelebi'deki demir cevherinin Türk ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Demir Çalışma Grubu (TDÇG), 25 Haziran 2005 tarihinde, İstanbul'da, ülkemiz, demir madenciliğinin gelişimine Katkıda bulunmak, bu konuda çalışan araştırmacılar arasında iletişimi hızlandırmak, sektöre destek olmak amacıyla jeoloji, maden, metalurji mühendisleri ile akademisyenler ve demir çelik sektör temsilcileri tarafından kurulmuştur. TDÇG bu amaçla doğrultusunda ikinci yıllık toplantısını Ülkemizin en büyük demir yatağının bulunduğu Malatya-Hasançelebi'de, Hasançelebi Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) desteğiyle gerçekleştirmiştir.

Üç gün süren teknik toplantılarda Hasançelebi Demir Yatağı başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki demir yataklarının jeolojisi ve madenciliği irdelenmiş, tartışılmış ve bu toplantılarda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

1. Ülkemizde yüksek fırınları besleyecek doğrudan şarja uygun demir cevheri rezervimiz 110 milyon ton olup, günümüz koşullarında bu rezerv ülkemiz cevher talebini ancak 10-12 yıl karşılayabilecektir. Hasançelebi Demir Yatağı ise ortalama % 15 Fe tenörlü 863 milyon ton rezerviyle tek başına en az 20 yıl Türkiye Demir Çelik Fabrikalarının ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bu cevherin günümüz toplam değeri 10 milyar doların üzerindedir. Sadece hurda demir ithaline yılda 6 milyar dolar verildiği ve ark ocaklarında tüketilen elektrik enerjisi miktarı da dikkate alındığında, Hasançelebi Demir Yatağı 'nın bir an önce üretime geçirilmesi ülke yararına olacaktır. Hasançelebi Demir Yatağı'nın en son 2004 revize fizibilite çalışmaları ve 2005 deneme pelet üretimi sonuçları yeniden irdelenmiş ve yatağın günümüz koşullarında ekonomik olarak işletilebilecek bir demir yatağı olduğu sonucuna varılmıştır.

2. MTA'nın 2002 yılından başlayan yeni araştırmaları, Hasançelebi Demir Yatağının yeniden araştırılan bölümlerinde, ekonomik olabilecek düzeyde bakır, nikel, altın, gümüş ve bizmut gibi kıymetli metaller içerdiğini göstermiştir. Bu nedenle demir üretimine geçilmesini beklediğimiz bu yatakta belirtilen elementlerin varlığı da gözetilerek, özenli bir İşletme projesi hayata geçirilmelidir. Bu durum, daha önce MTA tarafından birkaç kez yatağın sahibi Kardemir AŞ ye yazılı olarak bildirilmiştir. Madencilikte aramacılık ve işletme faaliyetlerinin sürekliliği gözetilerek bu kıymetli metalleri içeren zonların işletme sürecinde daha ayrıntılı araştırılması ve pasa olarak atılmaması gerekmektedir. Böylelikle Hasançelebi Demir Yatağımda demirin yanı sıra ekonomik boyutlarda olabilecek yüksek miktarda bakır nikel, altın, gümüş ve bizmut metalleri kazanılabilecektir. Bu metallerin Erdemir A.Ş tarafından bir an önce araştırılması, ulusal çıkarlarımız bağlamında son derece önem taşımaktadır.

3. Ülkemizde madenciliğin gelişmesi açışından çok önemli olduğu halde, yıllardır ihmal edilen demir yolu taşımacılığının ivedilikle yeniden ele alınması ve günümüz koşullarında yeniden modernize edilmesi gerekmekledir.

4. Yerli demir cevheri üretiminin desteklenmesi için alıcı kuruluşların tekelleşmesini engelleyici mevzuat düzenlenmesinin de bir an önce yapılması gerekmektedir.

5 TDÇG demir madenciliğimizin gelişmesi bağlamında Hasançelebi başta olmak üzere Türkiye demir yatak ve oluşumlarının en iyi şekilde ülke ekonomisine kazandırılması konusunda çalışma ve tavsiyelerini sürdürecektir.

6. TDÇG, 2007 yılı toplantısını Eylül ayında Divriği'de gerçekleştirmeyi düşünmektedir.

7. TDÇG Hasançelebi Çalıştayı'nın gerçekleştirilmesinde katkılarından dolayı Malatya Valiliği'ne, İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne, Hekimhan Kaymakamlığına, MTA'ya JMO'ya, basın-yayın kuruluşlarına, konuksever Hasançelebi halkına ve özellikle de Hasançelebi Belediye Başkanı Sn. Mehmet Şerif Yıldırım'a şükran borçludur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız