SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"10 Ölümden 1'i Sigaradan"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:38:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır” dedi.

Sigaranın zararlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Havanı Koru’ programına destek isteyen İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, şunları söyledi:

“Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketiminin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığı ispat edilmiş olup kullanım yaygınlığını dikkate alarak, tüketimi azaltmak, yeni başlayacak olanları bilinçlendirerek pasif ve maruziyeti ortadan kaldırmaktır.

Sigara kullanımı, aktif ve pasif sigara içiciliğiyle hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur.

Malatya İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekiplerimiz tarafından 4207 sayılı Kanunla ilgili denetimlerimiz aralıksız sürdürülmektedir.

Sağlığın parayla satın alınamayacağını ve pazarlığı olamayacağını belirtir, bu yönde vatandaşlarımızın sağlığının korunmasının Anayasal görev ve sorumluluklarımız olduğunu hatırlatarak tüm halkımızın ‘Havanı Koru’ programına destek vermelerini bekliyoruz.

Sigaranın meydana getirdiği her türlü olumsuzluğa karşı dünyada giderek artan bir duyarlılık oluşmaktadır. Doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren, 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Bilimsel veriler kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını, sigara dumanının, ani bebek ölümlerine, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonlarına neden olduğunu ortaya koymuştur. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler ise düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadır. Ayrıca sigara dumanına maruziyet, akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırmaktadır.

Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen nedenlerdendir. Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır.

Sigara içerek sadece kendimize değil sevdiklerimize de zarar verdiğimizi unutmayalım. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.

Sigarayı bırakma konusunda destek almak istiyorsanız sigara bırakma merkezlerimize başvurabilirsiniz.

Malatya İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekiplerimiz tarafından 4207 sayılı Kanunla ilgili denetimlerimiz aralıksız sürdürülmektedir.

Sağlığın parayla satın alınamayacağını ve pazarlığı olamayacağını belirtir, bu yönde vatandaşlarımızın sağlığının korunmasının Anayasal görev ve sorumluluklarımız olduğunu hatırlatarak tüm halkımızın “Havanı Koru” programına destek vermelerini bekliyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız