SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Üniversiteye Destek

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:15:52
10 Üniversiteye Destek
A- A+ PAYLAŞ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla teknoloji transfer ofislerine her yıl 1 milyon lira destek sağlayacağız. Bu desteği 10 yıl boyunca sürdüreceğiz" dedi. 

"1513 Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı" proje sözleşmeleri, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile desteklenecek 10 üniversitenin rektörleri proje sözleşmesi imzaladı. TÜBİTAK Başkanlık Binası'nda düzenlenen imza törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, programın detaylarını anlattı.

Bakan Ergün, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynayacak kurumların başında üniversitelerin geldiğini belirtti. Üniversitelerin sayılarının artırmakla birlikte, etkinliklerini de artırmaya çabaladıklarını söyleyen Ergün, "Üniversitelerimizin niteliklerini ve kapasitelerini artırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu açıdan bakanlığımızın hem üniversiteye hem de sanayiye dönük olan yeni yüzünü, misyonunu hepimiz çok önemsemeliyiz. Üniversitelerini gelişmesinin doğrudan yansıyacağı alanlardan biri sanayi alanıdır" diye konuştu. Türkiye'de üniversitelerin teknolojiye dayalı yenilikçi bir kültür oluşmasına öncülük edeceğini vurgulayan Ergün, geçen yıl ilk defa açıklanan "Yenilikçi ve Girişimci Üniversite Endeksi"ni bu anlayışla hazırladıklarını söyledi. Bakan Ergün, bu yılın sonuçlarını da yakında açıklayacaklarını bildirerek ancak bu kez öğrenciler üniversite tercihlerini yapmadan açıklayacaklarını, öğrencilerin de girişimciliğe ve yenilikçiliğe önem veren üniversiteleri öğreneceğini belirtti.

Üniversiteler ile teknoloji arasındaki işbirliğinin en önemli aşaması olarak teknoparkları gösteren Ergün, son 10 yılda teknopark sayısını 49'a yükselttiklerine ve bunlardan 34'ünün faal olduğuna dikkat çekti.

TTO'LARA 10 YIL BOYUNCA HİBE DESTEĞİ

Gerçekleştirilen "Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı" ile üniversite sanayi işbirliği konusunda yeni adım attıklarını dile getiren Ergün, "Bu adım da TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla teknoloji transfer ofislerine her yıl 1 milyon lira destek sağlamak. Bu desteği 10 yıl boyunca sürdüreceğiz. Tabii her yıl bu üniversitelerin performansına bakılacak. Bu yıl desteklemeye başlayacağımız 10 üniversite ile protokoller imzalandı ama önümüzdeki yıl için yeni 10 üniversitede teknoloji transfer ofisleri destek programı işleyecek" açıklamasında bulundu.

Bakan Ergün, rekabetçi yeni ürünlerin ortaya çıkmasını, buluşların patentlenerek kullanıma sunulmasını, üniversitelerin daha fazla hibe destek programlarından yararlanmalarını ve girişimciliği teşvik etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, "Üniversitelerdeki bilimsel çalışmaları kampüsün dışına çıkarmak, sanayiciyle buluşturmak adına önemli bir fonksiyon icra edecektir. Program, üniversitelerin teknoloji ve yenilik için ağırlığını artıracaktır" dedi.

"39 ÜNİVERSİTE BAŞVURDU, 10'UNUN DESTEKLENMESİ KARARI ALINDI"

1513 TTO Destekleme Programı'na 39 üniversitenin başvurduğunu belirten Ergün, başvuruların tek tek ele alındığını ifade ederek, teknoloji transfer ofisinin deneyimine, yetkinliğine, personel yapısına, sunulan projenin hedeflerini ve projeni çıktıları ile iş planına göre değerlendirildiğini kaydetti. Bakan Ergün, değerlendirme sonucunda 10 üniversitenin desteklenme kararı aldığını kaydederek, Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2013 yılından itibaren destekleneceğini açıkladı.

Üniversitelerin Türkiye'nin kalkınmasında başrol oyuncusu olduklarını ifade eden Ergün, üniversite rektörlerine çağrıda bulunarak, "Baş rolü onlar çekecektir. Hani halayda biri mendili sallar ya, mendili siz sağlayacaksınız. Siz nasıl hareket ediyorsanız başkasın ona göre hareket edecek. Bütün işin başını sizin çekmeniz gerekiyor ki ülkemiz 2023 hedeflerine varabilsin" dedi.

Açılış konuşmasının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile desteklenecek 10 üniversitenin rektörleri proje sözleşmelerini imzaladı. Daha sonra toplu fotoğraf çektirildi.

ÜNİVERSİTELERİN DENEYİMİ SANAYİYE AKTARILACAK

TÜBİTAK tarafından üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri'nin güçlendirilmesi ve yenilerinin kurulmasına teşvik amacıyla ilk kez 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı başlatıldı. Destek programı kapsamında 2 Kasım 2012'de açılan çağrıya 39 üniversite başvurdu.

39 üniversitenin başvurusu, Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Yürütme Komitesi tarafından değerlendirildi. Kuruluşun TTO deneyim ve yetkinliğinin yeterliliği, proje hedefleri, çıktıları ve başarı ölçütlerinin uygunluğu, TTO organizasyon yapısının ve personelin uygunluğu, proje bütçesi ve gider kalemlerinin uygunluğu ile iş planının uygunluğu kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonunda destek verilecek 10 üniversite belirlendi.

1513 programı kapsamında TTO'lar, 10 yıl süre ile hibe desteği alabilecek. Destek oranları ilk 5 yıl için yüzde 80, ikinci 5 yıl için ise yüzde 60 olacak. TTO'ların ön ödeme de alabileceği destekler kapsamında TÜBİTAK desteği yıllık 1 milyon TL olarak belirlendi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız