SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Yeni Alıç Türü Belirlendi

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:21:42
10 Yeni Alıç Türü Belirlendi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki Kayısı Araştırma İstasyonu'nca yürütülen ''Alıç Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi'' projesi kapsamında, aralarında tür özelliği taşıyanların da bulunduğu 10 yeni alıç tipi daha belirlendi. 

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısı ve dutta olduğu gibi alıçta da Türkiye'nin gen bankası konumunda olduklarını belirterek, 7 yıldır alıçla ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. 

Alıç konusunda dünyada ve Türkiye'de fazla bir çalışma olmadığını vurgulayan Zengin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda enstitü olarak müdürlüklerini görevlendirdiğini kaydetti. ''Alıç Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi'' isimli proje kapsamında, kurumda görevli ziraat mühendisi Makbule Yanar'ın Bingöl, Malatya ve Mersin'de yeni tür ve tipleri bulmak için tarama çalışması yaptığını anlatan Zengin, bu yıl da Hatay ve Gümüşhane'yi taradıklarını ifade etti. 

Söz konusu bölgelerde 7 yılda 78 tip alıç tespit ettiklerini kaydeden Zengin, bu yıl ise 10 tip alıç daha belirlendiğini söyledi. 

-Dünyada bilinen 17 alıç türünün 10'u Malatya'da muhafaza altında- 

Dünyada bilinen 17 alıç türü olduğuna işaret eden Zengin, şunları anlattı: 

''7 yılda istasyonumuzda bu türlerden 10'unu muhafaza altına almış durumdayız. Geri kalan 7'isinin de muhafazasını sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 7 yılda tespit ettiğimiz tiplerden hasada gelmiş olanlarını topladık ve enstitüye getirdik. Bu tiplerden bazıları enstitümüzde muhafaza altında bulunan 10 türün özelliklerini taşıyor. Bunlara yöresinde isimler de verilmiş. Burada bu tiplerin meyve özelliklerini, hastalık ve zararlılara karşı durumlarını, dal ve yaprak yapılarını inceleyeceğiz. Bunları resimleyip, kurutup, herbaryumlarını hazırlayıp İnönü Üniversitesi ve Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde muhafaza altına alınmasını sağlayacağız.'' 

Amaçlarının alıç tiplerinin kaybolmasını engellemek olduğunu vurgulayan Zengin, tiplerin bir örneğini enstitüdeki alıç gen bankasına dikerek muhafazasını sağlayacaklarını söyledi. Antioksidan özelliği bulunan alıcın ilaç sanayinde katkı maddesi olarak da kullanıldığını belirten Zengin, ''Tespit ettiğimiz bu tipleri aynı zamanda araştırıcıların hizmetine de sunacağız'' diye konuştu. 

Zengin, bulunan tiplerden ikisinin çeşit özelliği gösterdiğini ifade ederek, bunların da tescil edilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız