SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"100 Bin Tona Ulaşacağız İnşallah"

0
Güncellendi - 2019-05-08 03:47:31
A- A+ PAYLAŞ

Dünyadaki kuru kayısı üretimininde önemli bir yere sahip olan Malatya’da, Nisan ayında gerçekleşen 20,5 milyon dolarlık ihracat yüzleri güldürüyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Mayıs ayında da aynı rakamları yakaladıklarında bu yılki 100 bin tonluk ihracat hedefini yakalayacaklarını söyledi. Özcan ayrıca kayısıda geçen ay yaşanan don olayı ile ilgili, “Şu anki tablo, don hasarı ihracatı etkilemiyor” dedi.

Türkiye'de Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan üçüncü ürün olan Malatya kayısısında geride kalan Nisan ayında 8 bin 310 tonluk kuru kayısı ihracatı ile 20 milyon 710 bin 900 dolar gelir elde edildi.

Yapılan ihracatı değerlendiren Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Nisan ayında yapılan ihracatın sevindirici olduğunu belirterek “Geçtiğimiz 2018 yılının Nisan ayına göre bin 850 ton artış var. Gelir açısından da baktığınız zaman bir milyon dolar fark var. Bu sevindirici, ihracatın artmış olması Malatya açısından da, üretici ve ihracatçı açısında da oldukça önemli” ifadelerine yer verdi.

Mayıs ayında da ihracat rakamlarının Nisan ayındaki gibi olmasını beklediklerini ifade eden Özcan, “Bu ayda yapacağımız ihracat ile yıl sonu hedefimiz olan 100 bin tona ulaşacağız inşallah. Gelecek yılki mahsulü de iyi değerlendireceğiz diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Mart ayında yaşanan don hadisesi ile ilgili de konuşan Özcan, henüz kesin hasar tespitinin tamamlanmadığını da belirterek, yapılacak çalışmaların sonucunu kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi. Sahadan aldıkları verilere göre ürünün bu yılki ihracat rakamlarına yetecek kadar göründüğünü belirten Özcan, “Stabil piyasalar, her zaman ürününün ihracatının kolaylaştırılması, ihracat ve ithalatçının da sağlıklı ihracat yapması koşullarını oluşturmuştur. Arz talep dengesinin çok faza ayrık olmaması gerekiyor, bu konuda beklediğimiz mahsul ihracat rakamlarına yetecek kadar diye düşünüyoruz” dedi.

Bundan sonra bölgede dolu yağışının olabileceğini de vurgulayan Özcan, “Eğer ciddi hasarlar oluşmazsa, ürün şu anki mevcut ihracatımızı karşılayacak bir tabloda gözüküyor” ifadelerine de yer verdi.

Özcan, 2018 yılında Malatya olarak 94 bin ton ihracat yaptıklarını da belirterek, “Bu yıl da 100 bin ton beklentimiz var” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ahmet (4 yıl önce)
    kayısı bu sene 40 bin ton ya çıkar ya çıkmaz...çoğu bahçede 3 de 1 oranın da kayısı var..dondan yağmurdan fazlasıyla etkilendi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir Can (4 yıl önce)
    Ne olacaktı. Köylünün malını bedava verirseniz 100 bin tonu geçersin . İhracat tonaj olarak arttığı halde döviz girdisi azalmış yani daha çok kaysı ama az para. Bunla övünülürmü?
    0
    0
    Yanıtla
  • celal (4 yıl önce)
    kayısıda dönüm başına verilecek 300 tl'lik destek kayısıya ker kiloda 1 dolar değer katacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • vagon fabrikasıcı (4 yıl önce)
    Coğrafi işaret in ne gibi faydaları oldu çok merak ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Talat (4 yıl önce)
    Şu anki don ihracatı etkilemiyor cümlesini açıklayacak varmı acaba!
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    sanki yeni pazarlar bulmuşlar.Hangi çalışmayı yapıp ta tüketimi artırdınız.Laftan başka bir şey yok.
    0
    0
    Yanıtla