SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eski İşletmenin Yeni İstihdamına Prim Şoku!

0
Güncellendi - 2016-01-28 03:25:34
Eski İşletmenin Yeni İstihdamına Prim Şoku!
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya SMMMO eski başkanı Altaş, işletmelere her işçi için aylık 100 TL sigorta primi desteği ile ilgili yasal düzenlemedeki bir yanlışa dikkat çekti.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla çalıştırılan işçiler için işletmelere aylık 100 TL sigorta primi desteği sağlanmasına ilişkin yapılan yasal düzenlemenin koşullarının, yeni yılda yeni istihdam sağlayan işletmeleri 'cezalandırıcı' bir sonuç yaratacağı öne sürüldü.

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı, malatyahaber.com yazarlarından Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Geçtiğimiz günlerde (14 Ocak 2016 Perşembe günü) TBMM’de kabul edilen, 27 Ocak.2015 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6661 Sayılı “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da yer alan 17 nci madde düzenlemesiyle 2016 yılı için açıklanan yeni asgari ücret sonrasında işverenlerin rekabet gücünün artırılması ve kayıtlı istihdamın teşviki, asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amacıyla 5510 sayılı Kanuna geçici 68 inci madde eklenerek işverenler tarafından aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin, toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı sonucu yapılacak hesaplama ile bulunacak tutar üzerinden işletmelere sigorta primi desteği sağlandı.

bahadiralltasBasit bir ifade ile 1 işçi için 30 gün/ay üzerinden 100,00 TL sigorta primi desteği sağlanmış oluyor. 6661 sayılı kanun kapsamına bulunan işyerlerin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.

Hazine tarafından karşılanacak tutarın nasıl uygulanacağı konusunda iki husus önem arz etmektedir :

Bunun birincisi;

100 TL. Destekten yararlanacak işçi ve gün sayısı

2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının esas alınması konusu.

Yasanın bu şeklide uygulanması halinde; 1 Ocak 2016 tarihinden önce faaliyette bulunan ve faaliyetine devam eden işyerlerinde 2015 yılının aynı ayına ilişkin kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının esas alınması bu işyerlerinde 2016 yılında yapılan ilave istihdamı sigorta primi desteği dışında bırakacaktır.

Örneğin; Ocak-2015 döneminde 3 kişi istihdam eden ve aylık prim ve hizmet belgelerinde 75 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunan bir işyeri 0cak-2016 döneminde 5 kişi istihdam etmesi ve aylık prim ve hizmet belgelerinde 150 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunması halinde yasada yer alan “2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere” düzenlemesi gereğince, Ocak-2016 dönemi için 499,50 TL. hesaplanmasına karşın yararlanacağı mahsup edilecek hazine desteği 249,75 TL olarak gerçekleşecektir.

1 Ocakta işyeri tescil ettiren ve Ocak-2016 döneminde 5 kişi istihdam eden toplam 150 gün prim ödeme günü bildiriminde bulunan yeni bir işyeri ise Ocak-2016 dönemi için 499,50 TL destekten yararlanacaktır.

Yasada böyle bir düzenlemenin yer alması bir anlamda eskiden beri devam eden yeni yılda yeni istihdam sağlayan işletmeleri cezalandırmaktır. Bu durum özellikle küçük işletmeleri olumsuz etkileyecek olup kayıt dışını artıracaktır. Ayrıca prime esas kazanç bildirimde de 2.550,00 TL/Ay sınırlamasının getirilmesi yüksek ücretli çalışanların kayıt dışına çıkmasına neden olacaktır.

İkincisi ise;

Hazinece karşılanacak tutarın gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususudur.

Bilindiği üzere; Bu konuda yapılan daha önceki 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun da sosyal sigorta primlerinin devlet desteği olarak hazinece karşılanması halinde

“karşılanan tutarlar gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.” şeklinde yasaya özel bir hüküm konulmuştu. 6661 sayılı kanunla sağlanan günlük 3,33 TL destek için yasada hazinece karşılanacak tutarın gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz şeklinde bir hüküm bulunmamaktadır.

Buna göre; 6661 sayılı kanunla sağlanan sigorta desteklerin ilgili döneme ait aylık prim ve hizmet belgeleri üzerinden kurumca mahsup işlemi yapıldıktan sonra, 602-Diğer Gelirler Hesabına “Sigorta Primi desteği” olarak gelir hesaplarına alınması gerekmektedir.

6661 sayılı kanun 27 Ocak.2015 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı 1.1.2015 tarihinden itibaren geçerli olarak yürürlüğe giren 17.maddesi kapsamında 5510 sayılı Kanuna geçici 68 inci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığının görüşleri alınmak suretiyle kurum tarafından belirlenecek olması nedeniyle yasanın uygulamasına ilişkin tebliğ ve genelgelerde uygulamada yaşanacak sorunların en aza indirilmesi şimdiden önem arz etmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız