SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"100 Yıllık Kriz Çatışma Üretti"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:01:06
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Taha Özhan, "Orta Doğu'da Dönüşüm ve Sykes Picot Düzeninin Çöküşü" konulu konferans verdi. 

Konferans, Malatya Genç MÜSİAD, Milli Türk Talebe Birliği Malatya Şubesi, Genç Birlik Akademi Topluluğu, Türkiye Gençlik Vakfı Malatya Şubesi, Malatya Genç Memur Sen, Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Semerkan Vakfı, Anadolu Öğrenci Birliği, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği, Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Ensar Vakfı, Safa Vakfı ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Malatya Şubesi tarafından düzenlendi.

Özhan, 100 yıl önce İngiltere ve Fransa'nın gizli bir şekilde imzalanan Sykes Picot anlaşmasıyla Mezopotamya'nın darmadağın olduğunu, bu anlaşmanın acılarının bugün de devam ettiğini belirtti. Özhan, 100 yıl önceki anlaşmanın bundan 10 yıl önceki Irak işgaliyle benzer mahiyette olduğunu dile getirdi. Özhan, "Dolayısıyla Irak'ın işgaliyle ortaya çıkan kriz alanları neyse, 100 yıl önce bu anlaşma vesilesiyle yani 1. Dünya Savaşı vesilesiyle ortaya çıkan kriz alanları da benzer. 100 yıl önceki krizi suni devletler, tampon devletler üretti. 100 yıl önceki kriz çatışma alanları üretti. Bölgemiz insanının yüzyıllar boyunca hiç üzerine alınmadığı, tarifini o şekilde yapmadığı yeni yeni kimlikler türedi, siyasi oluşumlar üretti. Bunların hepsi 10 - 15 yıl gibi kısa bir süre içerisinde kendi negatif mecrasında bütün Orta Doğu'yu darmadağın edecek düzeye hızla ulaştı" dedi.

1. Dünya Savaşı'nda oluşturulan bu düzenin zaman zaman yenilendiğini anlatan Özhan, "Dışardan unsurlar bölge içi parçalanmalara yol açacak durumdaydı, ama 2. Dünya Savaşı neticesinde bölgede oluşan yeni düzen dışarıdan yapılmış, çok daha sert bir müdahaleydi ve beraberinde de ilk kez yabancı bir unsurun buraya taşınmasına yol açtı. O yabancı unsur yerleşik bir hal aldı. Onun ismi 1948'de İsrail oldu" diye konuştu. Milenyum sonrasında ilk çarpıcı gelişmenin Amerika'daki 11 Eylül saldırıları olduğunu kaydeden Özhan, "11 Eylül Amerika'daki saldırıların ardından Amerika sadece bölgeye müdahale etmesi değil, toplamda bölgemizde yaşanan değişimlerin ve kırılmaların ilk işareti de ortaya çıkmış oldu. Biliyorsunuz 11 Eylül hızla 2 yılda, 2 işgal üretti. Önce Amerika, Afganistan'ı işgal etti, ardından Irak İşgali yaşandı" ifadelerini kullandı.

Özhan, 11 Eylül sonrasına bölgedeki siyası duruma bakıldığında, 7 ülkede 9 işgal, darbe ve iç savaşın görüldüğünü belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız