SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1000'i de Malatya'da..

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon binanın, herhangi bir depreme gerek kalmadan da kendiliğinden yıkılabilecek durumda bulunduğu bildirildi.

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Remzi Kozal (fotoğraftaki), Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından gerçekleştirilen 2000 yılı bina sayımı sonuçlarına göre, 2 milyon 223 bin 512 binada basit tamir ve tadilat gerekirken, 129 bin 627'sinin harap ve yıkılması planlananlar, 570 bin 101'inin ise esaslı tamir ve tadilat gerektirenler grubuna girdiğini söyledi.

Harap ve yıkılması planlanan binalardan 16 bin 535'i Ankara, 9 bin 932'si İstanbul, 6 bin 485'i İzmir, 4 bin 462'si Hatay, 3 bin 890'ı Konya, 3 bin 578'i Kayseri, 3 bin 343'ü Bursa, 3 bin 229'u Manisa, 3 bin 103'ü Antalya, 3 bin 86'sı Denizli'de, 2 binden fazlası Aydın, Balıkesir, Erzurum, Mersin, Ordu, Samsun, Tokat ve Trabzon'da, binden fazlası da Adana, Amasya, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Isparta, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya,
Tekirdağ, Zonguldak ve Karaman'da bulunuyor.

Harap ve yıkılması planlanan 129 bin 627 bina ile esaslı tamir ve tadilat gerektiren 570 bin 101 bina olmak üzere toplamda 699 bin 728 binanın risk altında olduğunu kaydeden Kozal, "Geçen zaman içinde yıpranan ve yetersiz şekilde inşa edilen binaları da hesaba kattığımızda, Türkiye genelinde 1 milyon dolayındaki binanın risk altında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Büyük ölçüde herhangi bir proje ve teknik kontrolü olmadan, diğer bir deyişle kaçak olarak oluşturulan mevcut yapı stoğunun, depreme karşı sağlıklı ve güvenli şekilde korunmamızı önlüyor. 1 milyon bina herhangi bir depreme gerek kalmadan da normalde yağmur, kar gibi etkenlerle ya da kendiliğinden başımıza yıkılabilecek binalardır. Her nasıl bakarsak bakalım ve her nasıl düşünürsek düşünelim, sonuçta deprem ve heyelan, yangın ve benzeri afetlerden zarar görmemek için süratle yurdumuzu yeni baştan inşa etmek zorundayız. Her şeyi planlayarak, nüfus, şehirler, sanayi, yatırımlar, ekonomik, sosyal ve stratejik faktörleri de dikkate alıp, teknik şartnamelere uygun olarak yurdumuzu yeni baştan inşa etmek zorundayız" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız