SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“105 Milyon Civarı Borcumuz Var”

0
Güncellendi - 2019-10-04 02:20:17
“105 Milyon Civarı Borcumuz Var”
A- A+ PAYLAŞ

GÜDER'İN ARSLANTEPE GAFI.. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Battalgazi Belediyesi’nin 105 milyon civarında borcu olduğunu söyledi. Belediye Meclis toplantısının ardından belediyenin çalışmalarına ilişkin meclis üyelerine bilgi aktaran Güder, Derme Deresi’nin ıslahı konusunda DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ‘Çalışmalara başlanması konusunda yavaş hareket edildiği’ eleştirilerini yöneltirken, İspendere, belediyeye araç alımı, UNESCO heyetinin Arslantepe’de yaptığı incelemeye ilişkin de bilgiler aktardı.

“İtalyanlar Arslantepe’yi 1950’lerde idrak etmişler, biz kıymetini bilemedik”

Arslantepe’nin UNESCO Kalıcı Kültür Mirası Listesi’ne girmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında UNESCO heyetinin geçtiğimiz hafta yaptığı inceleme çalışmalarına ilişkin bilgiler aktaran Güder “Arslantepe Malatya ve bölge turizmi açısından çok değerli. İtalyanlar 1950’lerde Arslantepe’yi idrak etmişler ama ne yazık ki biz kıymetini bilemedik. Biz de yeni idrak ediyoruz” dedi.  UNESCO heyetinin, Arslantepe’nin Kalıcı Miras listesine girebilmesi için yapılan çalışmaların denetimini yaptığını aktaran Güder, “2019 itibariyle de kalıcı listeye alınması için tekrar müracaat yapıldı. Tur güzergahları nasıl olabilir, bunları da ilettik. Göbekli tepe, Nemrut, Harput ve Arslantepe güzergahı olabilir. Bunlar gibi birçok güzergah çalışmaları da yapıldı ve sunuldu. 9-13 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da Malatya günleri var. Bu tarihler arasında oradaki iş adamlarımız ile beraber, Arslantepe ile alakalı bir toplantı yapmayı planlıyoruz” dedi.

DSİ’ye Derme Deresi eleştirisi

Derme Deresi’nin ıslahı konusunda yapılacak çalışmaların Battalgazi için önemli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Güder, bu konuda daha önce Bakan ile görüştüklerini, Bakan’ın talimatına rağmen DSİ Bölge Müdürlüğü’nün somut bir adım atmadığını söyledi. Güder’in bu konudaki açıklamaları aynen şöyle:

Bu konuda daha önce Bakan bey ile görüşmelerimiz olmuştu fakat bugüne kadar bir adım atılmadı. En son DSİ bölge Müdürü ile yapmış olduğumuz görüşmede konunun birkaç defa bakana iletildiğini, Bakan Bey de talimat verdiği halde neden bu işlemler faaliyete geçmiyor diye serzenişte bulunduk. Onlar da gerek Elazığ ekibi olsun gerek buradaki DSİ ekibi ile olsun getirip en azından 1 km’lik kısmının ıslah edilmesi ile ilgili olarak arkadaşlarımız çalışmalarını yaptılar. Biz de bunun 2019’da yapılmasını istiyoruz.  İnşallah gerek bizimle yapacakları istişare sonucu dere güzergahının değiştirilmesi, (Yapılabilinen yerlerde)  biz de inşallah düşüncemiz 2019 yılı içerisinde bunlar buraya başlar ise biz de park ve bahçeler müdürlüğümüzle çevre düzenlemesini yapıp bahar döneminde hem oranın çimlendirilmesi, ağaçlandırılmasını yapmak istiyoruz. Onunla ilgili önerilerimizi ilettik. Zannedersem bir maliyet hesabı çıkaracaklar ve bu maliyet hesabının sonunda önümüzdeki günlerde Ankara’ya gidip başlanması için çaba sarf edeceğiz.”

Belediyenin araç alımına ilişkin de açıklamalarda bulunan bulanan Osman Güder, “Bazıları ne kadar farklı düşünürlerse düşünsünler biz belediyenin bir lirası dahi boşa gitmesin diye çaba sarfediyoruz” dedi. Satın alınan araçların belediyeye maliyetinin 8 milyon 600 bin lira  olduğunu ifade eden Güder, “Biz, belediyenin bir lirasının boşa gitmemesi için çaba sarf ediyoruz. İstanbul’a gitme nedenlerimizden birisi de Belediyedeki araçlarımız ile alakalıdır. İlk göreve geldiğimizde yapmış olduğumuz çalışmaların ardından araçlarımızı kiralamak yerine satın almamızın belediyemize daha uygun olacağını düşünmüştük. Bu kararımızda da haklı çıktık. Biz araçlarımızı sıfır aldığımızda en az belediyemizi 25-30 milyon borçlandırmamız gerektiğini ve bizlere büyük bir külfet getireceği kanaatine varmıştık. Elimizde bulunan araçlarımızın ekspertizlerini yapmış durumdayız . KDV dahil temizlik araçlarımızı 8 milyon 600 bin liraya aldık. Biz bu araçlara ayda 900 bin lira para ödüyorduk. Yani 10 ayda biz, araçlarımızı amorti etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Bu arada Belediye Başkanı Osman Güder, Belediye’nin borç durumuna ilişkin mecliste bulunan Mali Hizmetler yetkilisine “Nedir son borç durumumuz?” diye sordu. ’95 milyon civarı borcumuz var’ cevabını alan Başkan Güder “O kadar değildir. Öyle tahmin ediyorum 105 milyon civarı bir borcumuz var” dedi.

Battalgazi Belediyesi’nin 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimlerin ardından 112.5 milyon civarı borcu bulunduğu yine Başkan Osman Güder tarafından açıklanmıştı.

Arslantepe’yi kim, ne zaman “idrak” etti

Bu arada, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in UNESCO Heyeti’nin Arslantepe’nin UNESCO Kalıcı Kültür Mirası Listesi’ne girmesi süreci kapsamında geçtiğimiz hafta yaptığı incelemeler konusunda bilgi verirken, “Arslantepe Malatya ve bölge turizmi açısından çok değerli. İtalyanlar 1950’lerde Arslantepe’yi idrak etmişler ama ne yazık ki biz kıymetini bilemedik. Biz de yeni idrak ediyoruz” şeklinde konuşması, Arslantepe’nin idrak edilmesine ilişkin bilgilerin de eksikliğini gündeme getirdi.

Arslantepe Höyüğü’nün, Osman Güder’in deyimi ile “idraki”, doğru deyimle keşfi ya da ilk defa gün yüzüne çıkarılması 1950’lerde ve İtalyanlar tarafından değil, ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün izin yazısı ve talimatı ile Fransız Arkelog Delaporte tarafından 1932 yılında başlatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan ve Gazi Mustafa Kemal tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre, Fransız Arekolog Delaport’a 27.03.1932 tarihinde başlamak üzere 1 yıl süreyle Arslantepe’de arkeolojik hafriyat (kazı) yapılması izni verildi.

Gazi Mustafa Kemal onaylı söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnemesi şöyle:

“Malatya civarında (Arslantepe) mevkiinde hafriyat yapmak üzere müracaat eden ve hafriyat yapmasında mahcur olmadığı anlaşılan “Loure” müzesi erkanından (M.Delaporte) bir sene müddetle mezkur mahalde hafriyat ricasına müsaade edilmesi; Maarif Vekaleti’nin 21 /3/ 932 tarih ve 84735 numaralı tezkeresi ile yapılan teklifi üzerine İcra Vekilleri Heyetinin 27/3/932 tarihli içtimaında tasvip ve kabul olunmuştur.”

Fransız arkeologların 1932’de başlayan Arslantepe arkeolojik serüveni 1960’lı yılların başında İtalyan arkeologlara devredildi.

Güler Hazar - Yeni Malatya Gazetesi / Malatyahaber.com

Meclis Fotoğrafları : Battalgazi Belediyesi

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Avsar bey (4 yıl önce)
    Malatya kimlere kaldi biri cikar gaf yapar biri cikar borcsuz belediye biraktim der 115 milyon borc cikar. Ne gunlere kaldik.. Bu arada selaleciler maski ve belediyede hala cirit atiyor. ozel kalem her bilgiyi disariya aktariyor genel mudurun haberi yok o sadece Baskanin cek dedigi arabayi hala ona tahsis etmis. Vatandasa hizmette aracta tasarrufa gidenler saltanattan vaz gecmedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pukay (4 yıl önce)
    Bırakın bunları daha önemli şeyler var Türkiyenin ihraç ettiği bir kaç üründen biri olan kayısı malesef kurumaya başlıyor, siz bunları bırakın da kayısılarımızı kurutan ithal ilaçlara bir çözüm bulun. Koca şehirde gizlenen bir gerçek ki kimse gündeme dahi getirmiyor, bilmiyom bilerek mi yapılıyor. Biz çifçi ve Fidan yetiştiriciler bunu Anlıyoruz da koca koca insanlar ve ilgili kurum ve kuruluşlar anlamıyor mu. Yoksa.. sı ihanettir evet dünya piyasasında malatya kayısı payı her geçen yıl azalıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Caner (4 yıl önce)
    Bu borçların ödenmesi için doğru dürüst bir gelir yok.Her geçen yıl katlanıyor ve kimsenin umurunda değil. O kadar çalışanın boğazından kesiliyor yinede olmuyor,olmaz da. Her ay zam getiriliyor yine de düzlüğe çıkılmıyor. Peki ne oluyor bu paralar nereye gidiyor demezler mi adama ? Zaten siyasetinize aldığınız insanlar varlıklı insanlar değiller mi ? Halkın hangi birisine fayda getiriyorsunuzda bu kadar dibe vuruyoruz el insaf . Adalet kalkınma diyorsunuz nerede adalet nerede kalkınma elinizi vicdanınıza koyun
    0
    0
    Yanıtla
  • Caner bey gelir yok diyorsunuz ama ödediğimiz ki bunu çok fazlası ile aldıkları su faturaları..motas in bilet fiyatları..gibi birçok kurumda halktan çok yüksek paralar tahsil ediliyor..nereye gidiyor paralar? O kadar büyük belediye sarayına ihtiyacı varmiydi battalgazi belediyesinin? Söylediğiniz gibi adalet nerde bende anlamıyorum..sürekli bir israf var
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Allah aşkına nasıl borç oluyor anlamıyorum? Yazık yahu..bedava suya ne kadar para ödüyor bu millet..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    754 trilyon büyük şehir belediye'nin bütçesi; 9 senelik Çakır döneminden kalma borç 510 trilyon, 9 aylık Polat döneminden kalma 300 trilyon
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail (4 yıl önce)
    Sizden rica ediyorum, bir habercilik örnegi seegileyin ve Battalgazi Belediyesinin çöp araçlarinı kaç liraya satın aldığıni araştırın. Aylık 960 bin TL kira ödenen araçlar 8 milyon TL.ye satın alindi. 9 ayda kendini amorti eden bu ihale, nasıl ve kime nasıl verilmiş. Yazık günah degil mi? Büyüksehirdeki ihalaleri sorgulayan basınımızın önceki dönemde yapılan bu ihaleyi de gözden gecirmesini rica ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Kursad (4 yıl önce)
    Osman Başkanım şunu unutmuş Dsi bu işi 2017 de ihale etti o dönem Büyükşehir tarafından güzergah değişikliği talebi nedeniyle 25 Milyonluk işi iptal ettirdiler. Daha sonra yeni güzergahlarını Aykome kabul etmedi yani o kadar koordineli çalışan belediyelerimiz varki kendi birimlerinin birbirinden haberi yok. 2017 de bu iş iptal edilmeseydi şimdiye tamamlanmıştı. Şimdi ekonomik tasarrufların olduğu bugünlerde DSİ ye bu işi ihale edemiyorsun demek tamamen gündem değiştirmektir. Ödenek çıkarmak kamudaki memurun görevi değil Başkanımız gibi üst düzey siyasilerin görevidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇÖPÇÜ (4 yıl önce)
    Selahattin gürkan belediyenin borcu yok diyordu.Bundan şunu anlıyorum selahattin bey iller bankasına, yani devlete borcu borç saymamiş.Selahattin başkan seni tebrik ediyorum,siyasetin kralını yapmışsın..??
    0
    0
    Yanıtla
  • Kralını yaptı tabi tüm Adıyamanlıları yönetici yaptı :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Büyükşehirin borcu ne kadar bilmiyoruz.battalgazinin borcu normal .
    0
    0
    Yanıtla