SON DAKİKA
SON DEPREMLER

1050 Asansörde Her An Kaza Olabilir!

0
Güncellendi - 2016-02-05 04:42:09
1050 Asansörde Her An Kaza Olabilir!
A- A+ PAYLAŞ

İki ilçesinde asansörlü bina bulunmayan Malatya'da yapılan asansör denetimlerinde, incelenen 3 bin 440 asansörden yarısının ‘Güvenli olmadığı’ ortaya çıktı.

Olası facialar kapıda

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yaptığı asansör denetimleri, olası asansör tehlikesinin boyutunu gözler önüne serdi. 1 Ocak –31 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan denetim sonuçlarına göre Malatya’daki asansörlerin yarısından fazlası tehlike saçıyor.

Her an boşluğa düşebiliriz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı imzasıyla konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya’da, kamu binalarının yanı sıra apartman ve site gibi sivil binaların da yer aldığı toplam 3 bin 440 adet asansör incelendi. Yapılan periyodik incelemeler sonucunda bu asansörlerden 1050’si can ve mal güvenliği için her an kaza oluşturabilecek tehlike işareti olan ‘kırmızı etiket’ ile işaretlendi. 1505 adet asansör de yeşil etiketle (güvenli asansör) işaretlendi. Asansörlerden 390 adetine Sarı (Kusurlu seviyede risk), 176 adetine mavi (hafif kusurlu seviyede risk) etiket yapıştırıldı.

Açıklamada, “Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında %84’ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 01/01/2016 tarihi itibari ile %51 seviyesine inmiştir” denildi.

Yeşilyurt’un asansörleri güvenli

Denetimler sonucunda, en güvenli asansörlerin Yeşilyurt İlçesi’nde bulunduğu belirtilirken, Yeşilyurt’ta denetimi yapılan 1337 adet asansörün %80 inin Yeşil etiket (güvenli) olduğu ifade edildi.

Asansörlerin yarısı tehlikeli

Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürü Akif Gülaçtı, yaptığı yazılı açıklamada, denetimlerin sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İlimiz genelinde yaklaşık 3440 adet asansör kullanılmaktadır. İlimizdeki 13 ilçe belediyesinden sadece Yazıhan ve Doğanyol Belediyeleri ilçelerinde asansör bulunmadığından dolayı bir A tipi Muayene kuruluşu ile protokol yapmamıştır. Diğer 11 Belediyemiz TSE ve UDEM muayene kuruluşları ile protokol yapmış ve yıllık kontrollere başlamıştır.

Bu iki muayene kuruluşumuz tarafından 01/01/2015-31/12/2015 tarihleri arasında muayenesi yapılan 3440 Adet asansörden 1050 adetine Kırmızı, 390 Adetine Sarı, 176 Adetine Mavi ve 1505 Adetine ise Yeşil Etiket yapıştırılmıştır. Kırmızı etiket oranları her geçen yıl giderek düşmektedir. Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında %84’ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 01/01/2016 tarihi itibari ile %51 seviyesine inmiştir.

Yeşilyurt İlçemiz sınırları içerisinde kurulu bulunan asansörlerin periyodik muayene sonuçları ise diğer ilçelerimizde kurulu bulunan asansörlere nazaran daha iyi bir konumdadır. Şöyle ki; Yeşilyurt ilçemizde bulunan 1337 adet asansörün %80 i Yeşil etiketli, yani güvenli asansördür. Bu güzel sonuçların elde edilmesinde bu ilçemizdeki binaların yeni yapılmış olmasının yanında Yeşilyurt Belediyesinin, Muayene kuruluşunun ve bina yöneticilerinin çok büyük katkıları olmuştur.

İlimiz için kırmızı etiketli asansör sayısının azaldığını görmek memnuniyet verici ama yeterli değil. Hedefimiz Malatya olarak sıfır sayıda kırmızı etiketli Asansör. Bu konuda tüm taraflara özellikle Müdürlüğümüze, Belediyelerimize, Muayene Kuruluşlarımıza, Asansör Firmalarına, Bina Yöneticilerimize büyük görevler düşmektedir.”

“Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına izin verilmemeli”

Can ve mal güvenliği için büyük riskler barındıran kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Gülaçtı, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

“Asansör kazalarını ve asansör konusundaki sıkıntıları en aza indirgemek için, Bina yöneticilerimiz binalarındaki asansörlerin aylık ve yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, Kırmızı Etiketli Asansörlerin kullanımına müsaade etmemeli ve Muayene kuruluşu tarafından kendilerine bildirilen eksiklikleri en geç bir ay içerisinde tamamlatmalıdır.

23 Nisan 2015 deki kanun değişikliği ile Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanununda ciddi değişiklikler yapılmıştır. Hem Belediye Yöneticilerine (Belediye Başkanı Dahil) cezai müeyyidelere varan şahsi sorumluluk halleri düzenlenmiştir. Hem de bina yöneticilerinin sorumlulukları netleştirilmiştir. Bina yöneticilerine binalarındaki asansörlerin ayda bir kere bakımlarını yılda bir defa da periyodik muayenesini yaptırmaktan sorumlu olduklarını, bu sorumluluklarını yerine getirmedikleri takdirde cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacaklarını hatırlatmak istiyoruz.

Vatandaşlarımız Asansörle alakalı her türlü şikayet, görüş ve önerilerini ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet hattına iletebildikleri gibi doğrudan Müdürlüğümüze de müracaat edebilirler."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Yerelli (8 yıl önce)
    Yeni bina 1 yaşında. Belediye kullanma-işletme ruhsatını onaylamış. Başka bir yetkili firma gelip asansörü denetliyor bir sayfa eksiklik yazıp kırmızı etiketi yapıştırıp gidiyor. Yeşil etiket için o eksik liste maliyeti 3-4 bin tl. yi buluyor. Ey belediye o firma mı yanlış yapıyor yoksa sen mi veya o binayı yapan yüklenici mi veya daireyi satın alan malik mi? Kim? Yok mu bu memlekette doğru dürüst iş yapan biri???
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (8 yıl önce)
    Asansörün bir tanesine mühür vurmuşlar, mühür üst bölümde asansörün bakım yerinde ve yönetici hariç binadakilerin haberi yok ve asansör hala kullanılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • isimsiz (8 yıl önce)
    Bende bir malatyalı olarak belediye ve denetçi kuruluşları tebrik ederim.Nerede yeni bir asansör varsa orayı her yıl denetlerler ama eski asansörlere gidilmez.eski asansörler daha güvenli olduğu için herhalde.sizlere yüzlerce örnek verebilirim.toki iş merkezi esenliğin asansörü gidin bakın hiç denetleme geçirmişmi bu işler bence güvenlikten çok para rantı. önceleri kırmızı sarı yeşil etiket vardı bu yılda mavi geldi.önceki yıl yeşil olan bir yıl sonra direk kırmızı.bence insanların hakkına giriliyor sonrada yeşilyurttaki asansörler güvenliymiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • akhoca44 (8 yıl önce)
    önemli olan binalarda yukarı çıkmak değil asl olan Allah katında yukarı yükselmektir.
    0
    0
    Yanıtla