SON DAKİKA
SON DEPREMLER

12 Bin Kadına Davet

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Müdürlüğü tarafından, Sıtmapınarı Sağlık Ocağı bölgesinde 30- 69 yaş arasındaki kadınlarda yapılacak kanser taraması için 12 bin kadının davet edildiği bildirildi.

Sağlık İl Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin imzasıyla konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

“Bilindiği gibi kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak hala gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve kalın bağırsak(kolon) kanserinin erken tanısı konusunda Ulusal Tarama Programları mevcuttur.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri(KETEM), ‘’Erken teşhis hayat kurtarır’’ prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal(barsak) kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. KETEM’lerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda eğitim vermek, farkındalık yaratmak, tarama programları düzenlemektir.

Malatya Devlet Hastanesi KETEM, halkımızı kanserden korumak ve erken teşhis sağlamak amacıyla Mart-Nisan 2010 tarihlerinde Sıtmapınarı Sağlık Ocağı bölgesinde 30-69 yaş arası kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri ve meme kanseri taraması yapacaktır. Bu amaçla bölgede çeşitli yerlere afişler asılmış, yaklaşık 12 bin kişiye mektup gönderilerek tarama için davet edilmiştir.

Mart-Nisan ayları boyunca Salı ve Perşembe günleri Sıtmapınarı Sağlık Ocağında 1 bayan doktor rarafından yürütülecek olan taramalarda ücret alınmayıp, sosyal güvencesi olmayan kişilerin de yanlarına sadece nüfus cüzdanlarını getirmeleri muayene için yeterli olacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız