SON DAKİKA
SON DEPREMLER

12 İle Yeni Teşvik

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mücahit Fındıklı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki ekonomik gelişmeleri olumlu yönde etkileyecek yeni bir teşvik paketinin hazırlıklarının bürokratik anlamda bitirildiğini söyledi. Bu arada, belirlenen standart üzerindeki kayısı için ihracatçıya kesilen para cezası da TSO'nun, takip edeceği işler gündemine alındı.

12 İLE TEŞVİK..
Malatya TSO Meclisi'nin Ağustos dönemi toplantısı Meclis Başkanı Sami Payza'nın başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, yeni bir teşvik uygulamasının 2007 yılında uygulanacağını ve bu teşvikten 12 cazibe merkezi seçilen 12 il ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin yararlanacağını bildirdi.

Yeni teşvik uygulamasıyla hazırlıkların bürokratik anlamda tamamlandığını kaydeden TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, "Özellikle 5084 sayılı yasanın bitmesine yaklaştığımız bugünlerde yeni bir teşvik paketi hazırlığı devam ediyor. Bu hazırlık 2 yıldan beri devam ediyor. Bu çalışma bürokratik kanallarda tamamlandı ve siyasi iradeye sunulacak. Malatya bu teşvik yasasını içinde yer alıyor.

Nedir bu teşvik yasası? Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasını hızlandıracak cazibe merkezi olmuş illerin belli kriterlerle tespiti ve bu bölgelerin ısrarla, kanunlarla, yönetimlerle desteklenmesi gündeme geldi.

Yaklaşık 12 tane il belirlendi. Bunlar, Konya, Samsun, Kayseri, Sivas, Trabzon, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van Doğu'dan Batı'ya gücü önleyebilecek illerin özel sıfatıyla desteklenmesi kararı alındı. Kamu yatırımlarında bu iller öncelikli olarak gelecek. Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kuruluşu bu bölgelerde öncelik teşkil edecek. Sanayi ve hizmet sektöründe bu bölgeler merkez olacak" diye konuştu.

Yeni teşvik uygulamasında finansal desteğin AB tarafından sağlanacağını belirten Fındıklı, "Kalkınma ajansları bu illerde kurulacak ve ciddi anlamda kalkınma ajanslarının desteği sağlanacak. En önemli konu, AB ile yapılan müzakereler sırasında bu proje kabul edildi ve mali desteğin sağlanması kararlaştırıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için 2007 yılında tam 3.5 milyon Euro kredi verilecek. Yapılan anlaşmalarla cazibe merkezi olan 12 il 2.5 milyar Euro alacak" şeklinde bilgi verdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik ve istihdam sorunlarının bölgedeki gelişmeler nedeniyle acil olarak çözümlenmesi gerektiğini söyleyen Fındıklı, "Doğu'ya yakın bölgelerde enerjideki indirimlerin devam etmesi lazım. Teşviklerle vergi indirimlerinin devam etmesi gerekiyor. Siyasi olarak alınacak kararlarla bu bölgedeki teşvikin 20-25 yıl uygulanması süratiyle biz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin makus talihini yenebiliriz" şeklinde konuştu.

Fındıklı, eğitim, sağlık, üretim ve yatırım dahil olmak üzere Malatya'nın tüm sorunlarını araştırıp, analizlerin yapılması amacıyla Milli Protivikte Merkezi ile 3 ay sürecek bir çalışma yapacaklarını söyledi.

KAYISIYA KÜKÜRT CEZASINA TEPKİ..
Oda başkanı Mucahit Fındıklı’nın konuşmasından sonra konuşan Meclis Başkanı Sami Payza, kuru kayısıda kükürt oranının fazla çıkması nedeniyle kesilen cezalar konusunda konuştu.

Payza özetle “ Bizler iç ve dış piyasada kayısının ihracatını artırmak için çalışırken, AB’ye uyum yasaları çerçevesinde Türk Gıda Kodeksi kapsamında önerilen ve yasalaşan kayısıdaki kükürt oranının 2000 PPM’den fazla olması halinde ceza kesilmesi bizleri mağdur etmiştir.

Bu kanun kayısı da şiddetle uygulanırken, fındıkta, incirde, şarapta bu görülmüyor. Kayısı ihracatımız 10.000 tonlardan 100 tona kadar düştü. İhracatçılarımıza 4 milyar lira civarında cezalar kesiliyor.

Ayrıca Gıda kodeksine göre dönerin dışarıda satılmaması ve ateşle temas etmemesi lazım ama uygulama öyle mi? Buralarda şiddetle uygulanmayan yasa neden kayısıdaki kükürt oranında şiddetle uygulanıyor. Bu konunun çözümü için başta milletvekillerimiz olmak üzere girişimlerde bulunmak istiyoruz” dedi.

Bu konunun, TSO'nun iş gündemine alınması önerisi kabul edildi.

Bu arada, toplantıda Malatya TSO Meclisi'nde 11 yıl görev yapan ve TSO Meclis Başkanlığı görevinde bulunan işadamı Sadullah Ilıcak'a hizmetlerinden dolayı Fındıklı ve Payza tarafından teşekkür plaketi verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız