SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'12 Oyun Yasağı' Yayılıyor

0
Güncellendi - 2016-01-21 03:20:58
'12 Oyun Yasağı' Yayılıyor
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'da oluşturulan bir komisyonun çocuklar için "zararlı" bulduğu 12 bilgisayar oyunu, en son Antalya'da yasaklandı.

Antalya Valiliği tarafından 18 yaşından küçük çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek bazı bilgisayar oyunlarının yasaklanmasına dair karar alındı.

Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 23 Mayıs 2007 tarih ve 26530 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında” kanuna dayanılarak hazırlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinin ‘g’ bendinde “İş yerlerindeki bilgisayarlarda uyuşturucu veya uyarıcı madde alışkanlığı, intihara yönlendirme, cinsel istismar, müstehcenlik, fuhuş, şiddet, kumar ve benzeri kötü alışkanlıkları teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamaz” denildiği hatırlatıldı.

55 OYUNDAN 12 ADEDİ SAKINCALI

Açıklamada, konuyla ilgili Malatya Valiliğince akademisyenlerden ve uzmanlardan oluşturulan bir komisyon tarafından, internet toplu kullanım sağlayıcısı işyerlerinde oynatılan 55 adet bilgisayar oyunun incelenmesi neticesinde, 12 adedinin 18 yaşından küçükler tarafından oynanmasının sakıncalı olabileceği yönünde kanaat oluşturulduğu ve “Bilgisayar (Video) Oyunları Sınıflandırma - Derecelendirme Raporu” hazırlandığı, Emniyet Genel Müdürlüğünce de bu raporun tüm illerde değerlendirilmesinin istenildiği kaydedildi.

BU OYUNLARA YASAK

Açıklamada, “Bu bağlamda Antalya il genelinde, 18 yaşından küçüklerin internet kafelerde ve elektronik oyun yerlerinde; “Bloodrayne, Bloodrayne 2, Grand Theft Auto (GTA), Epidos from Liberty City, San Andreas, Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto 2, Grand 'Ilıeit Auto (Add OK), Hitman, Global Operations, Sniper Elite, Battlefield Vietnam, Wolfenstein, The Godfather, The Godfather II, Metin2, Knight Online, Call Of Duty ve Half Life” isimli oyunların, Yönetmeliğin 9-g maddesi kapsamında değerlendirilerek, şiddet ve benzeri kötü alışkanlıklara teşvik eden ve 18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olması sebebi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince ismi geçen oyunların oynanmasının yasaklanmasına,

Elektronik oyun isletmecileri tarafından işyerlerinde, müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri yerlere;

“12 yaşından küçükler ancak, yanlarında veli veya vasileriyle işyerlerine girebilirler.”

“15 yayından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00’den sonra işyerlerine alınmazlar. ”

“18 yaşından küçüklerin psikolojik ve fizyolojik gelişimine olumsuz etkisi olabilecek oyunlar oynatılamaz ” yazılarının asılmasına,

Bu yasaklara uymayan işletmeci ve sorumlular hakkında, filleri ayrı bir suç teşkil etmiyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesince emre aykırı davranış”tan idari para cezası uygulanmasına dair valilik kararı alınmıştır” denildi.

2.5 YIL ÖNCEKİ İNCELEME..

En son Antalya Valiliği'nin yasaklama kararı aldığı 12 bilgisayar oyununun, çocukları olumsuz etkileyeceğine ilişkin değerlendirme, 2013 Mayıs'ında Malatya Valiliği'nce akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından 55 oyunun incelenmesinin ardından yapılmıştı. Birçok Valilik, bu inceleme sonucuna göre yasaklama kararları alıyordu.

GÖRSEL: Yasaklanan oyunlardan Sniper Elite'den

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız