SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'130 Yıllık Cami Kayıtlarda Yok'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:02:22
'130 Yıllık Cami Kayıtlarda Yok'
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan’ın Hamidiye Köyü’de 130 yıl önce yapılmış Hamidiye Cami’sinin kayıtlarda olmadığı ortaya çıktı. Hamidiye köyündeki yaşlı vatandaşlar, caminin Sultan Abdülhamit tarafından yaptırıldığını anlattı. 

Tarihi özelliği olmasına rağmen, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde yer almadığı, bu yüzden Hamidiye Cami’nin koruma altına alınmadığı belirtildi. Yazıhan’ın Hamidiye Köyü’de bulunan Hamidiye Cami bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı “Unutulmuş Tarihi Eser” olarak kayıtlara geçti. Cami cemaatinden yaşlı vatandaşlar, “Camimiz aslında tarihi bir eserdir. Osmanlı Padişahı 2. Abdulhamit Han döneminde yaptırılmıştır. Ata yadigarı bir eser olarak maalesef şimdi perişan halde. Ne gelen var ne giden” şeklinde şikayetlerini dile getiriyor.

Caminin mimari özellikleri ve tam yapım tarihi bilinmiyor. Fakat anlatılanlara göre, caminin minaresi sonradan, 1959 yılında yapılmış. Geçmişte hangi kurum tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen onarımlar yüzünden tarihi cami büyük zarar görmüş. Caminin girişine yapılan “son cemaat yeri”, ayakkabılık kısmı tamamen eski betonarme bir yapı caminin siluetini tamamen bozmuş. Fakat daha kötüsü caminin iç duvarları alçı ile sıvanmış ve duvarların orjinalliği bozulmuş. Cami içi, avlusu, bahçesi ve diğer birimleri bakımsızlıktan tamamen harap olmuş, ağaçları kurumaya terk edilmiş, otları biçilmemiş ve bahçede çöpler birikmiş durumda. 

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, cami bahçesine yeni tuvalet binası yaptırdıklarını belirterek, “Biz Belediye olarak görevimizi yaptık” diyor.

Vatandaşlar ise, Malatya İl Müftülüğü’nün camilerine gerekli ilgiyi göstermesini, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu tarihi eseri koruma altına almasını istiyorlar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız