SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tüfenkci Habur Sınır Kapısı'nda

0
Güncellendi - 2016-01-03 20:07:00
Tüfenkci Habur Sınır Kapısı'nda
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı  ve Malatya  Milletvekili Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın bir iki gün içinde açılacağını belirtti. Tüfenkçi,  terör olayları dolayısıyla bir süredir kapalı olan Habur Sınıf kapısı ile ilgili yaptığı değerlendirmede,  "Bölge için elini taşın altına koymayıp silaha sarılanlar, buradaki insanların ekmeğiyle oynayanlar yüzünden bu kapılar kapandı. Bu kapıları işlemez hale getirenlerin kimler olduğunu milletimiz de görüyor"  ifadelerini kullandı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde Habur Sınıf Kapısı’nda  Bakan Tüfekci’nin yaptığı incelemeye ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye-Irak sınırında 14 Aralık'tan bu yana kapalı tutulan Habur Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Tüfenkci, ilk kez hizmete alınan mobil x-ray cihazı ve gümrük sahasında yürütülen çalışmalar hakkında Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve diğer mülki idarecilerden bilgi aldı.

Tüfenkci, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, terör örgütünün baskıları, açtığı hendekler, halkın yaşam ve serbest dolaşım haklarına müdahaleleri nedeniyle sınır kapısının kapalı olduğunu söyledi.

Devletin, sivillere zarar gelmemesi bakımından çok dikkatli bir şekilde yürüttüğü terörle mücadele kapsamında İpek Yolu'nun bir bölümünün güvenli olmaması nedeniyle Habur Sınır Kapısı'nın geçici olarak kapatılmasına karar verdiğine değinen Tüfenkci, "Habur'da gümrük giriş çıkışlarında bir sıkıntı olmamasına rağmen güvenlik nedeniyle kapalı tutuluyordu. Bugün değerli arkadaşlarımızla olayı yerinden inceleyip, bir sıkıntı olmazsa ve güvenlik problemi de halledilirse yarın veya daha sonraki gün bu kapıdan giriş çıkışın yapılması noktasında gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Tüfenkci, bölge halkının kazanç kapılarının kapalı kalması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.

Bu kapıların ülkenin gülen yüzü olmasını, refahı ve ticareti artırmasını, bölge insanının sahip çıkmasını istediklerini belirten Bakan Tüfenkci, "Karşımızda bu bölgeyi veya yöreyi ve halkı düşünen bir yapı yok. Sadece silahtan anlayan, sadece tehditten anlayan, sadece siyaseti silahlar, hendekler üzerinden bina eden ve halkı sadece tehdit unsuru kalkan olarak kullanmaya çalışan bir yapı var. Elbette ki devletseniz bu tür yapılara müsaade etmezsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, ülkenin neresinde olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik sahası içinde yeni egemenlik alanları oluşturulmasına devletin müsaade etmeyeceğini anlattı.

Gerek Cizre gerekse Silopi'de terörü bitirme noktasında çok dikkatli bir mücadelenin sürdürüldüğüne işaret eden Tüfeknci, şöyle devam etti:

"Askerimiz, polisimiz kendi canlarını da hiçe sayarak sivilleri koruma adına azami dikkat gösteriyor. Karşıdaki terör örgütü ise acımazsızca çocukları, kadınları öldürüyor. Hastaneleri, okulları, camileri hedef alıyorlar. Halka hizmet amaçlı faaliyet gösteren tüm yapılar teröristler tarafından tahrip ediliyor. Esnafın kepenk açması, ticaret erbabının bir şekilde faaliyetlerini yürütmesi için terörden zarar gören bu kesimlere çok çeşitli paketler açıkladık ve tedbirler aldık ama bu tedbirler sadece pansumandır. Önemli olan, burada yaşayan insanlara saygı duyması gereken ve bu insanların ticaret hakkına, güvenlik hakkına ve yaşam hakkına saygı duyması gerekenler asıl üzerlerine düşeni yapmadıkları için siz ne kadar yardım yaparsanız yapın buranın ticari hayatını canlandıramazsınız. Bu halkı düşündüğünü söyleyenler, bu halk için mücadele ettiğini söyleyenler samimilerse, bu kirli mücadelelerini şehrin ortasına taşımaz, esnafın ekmeğine ve aşına göz dikmezlerdi."

Devletin, esnafa ve ticaret erbabına sunduğu imkanlarla evlerine ekmek götürmelerini sağlamak için uğraş verdiğini söyleyen Tüfenkci, terör örgütünün ise yaşanabilir tüm değerlere saldırdığına dikkati çekti.

Bazı insanların sokakları yaşanmaz hale getirdiğine işaret eden Tüfenkci, teröristlerin tarih huzurunda bunun hesabını devlete vereceğini bildirdi.

Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapıyı yeniden güvenli bir şekilde açıp burada yaşayan insanlarımızın bölge ile ticaretini kolaylaştırma adına risk alarak da kapılara açık tutmanın gayreti içerisindeyiz. Güvenlik güçlerimiz de topyekun bunun hesabı içerisindeler. Amaç, bu bölgenin ticaretini kalkındırmak ve insanını daha insanca yaşayabilmeleri için güvenliğini sağlamaktır. Bunun için hep beraber mücadele edeceğiz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, terör bitene kadar bu mücadele devam edecek. Ya silahlara son verecekler ya da sonuna kadar yürütülen terörle mücadeleye katlanacaklar."

Devletin tüm kurumlarıyla ülkede barış ve huzurun sağlanması için uğraştığını, ileri demokrasiye geçme konusunda yürütülen politikaların aksatılmadan devam edeceğini anlatan Tüfenkci, Irak tarafında bekletilen tırların da geçişine kısa sürede izin verileceğini belirtti.

"Sınır kapısından geçişlerle ilgili planlama yapılıyor"

Tüfenkci, geçişlerin gündüz saatlerinde sağlanması gerektiğine işaret etti.

Geçişler sağlanırken hiçbir kamyon şoförünün, esnafın zarar görmemesini istediklerini ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Güvenli bir şekilde geçişleri sağlamak için arkadaşlarımız planlama yapıyor. Öncelik hakkını yollarda birikmiş tırlara vererek, günün belirli saatlerinde geçiş üstünlüğü sağlayacağız. Belli bir zaman sonra bu biriken tır parkını eritmiş olacaklar. Ondan sonra inşallah operasyonlar tamamen bittiğinde de çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde geçişler olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak,gümrük sahasını 24 saat çalışır halde tutuyoruz. Bununla ilgili gerek bomba arama köpeklerimiz gerekse ihtiyaç duyulursa personel takviyemizle gümrük sahalarındaki faaliyetlerimizi aksatmadan devam edeceğiz. Emniyet güçlerimiz de gerekli yol güvenliğini sağlayarak hızlı bir şekilde ihracatçı ve ithalatçılarımızın işlerini kolaylaştırmak için çaba gösterecek. Bugün bu kapının açılma kararını vermek için geldik. Bölge için elini taşın altına koymayıp silaha sarılanlar, buradaki insanların ekmeğiyle oynayanlar yüzünden bu kapılar kapandı. Bu kapıları işlemez hale getirenlerin kimler olduğunu milletimiz de görüyor. Amacımız bu kapıları tekrardan açık hale getirmektir. Yarın ya da en geç öbür gün açılır."

Bakanlık internet sitesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız