SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biri Bitmeden İkincisi Geliyor

0
Güncellendi - 2020-08-22 06:49:52
Biri Bitmeden İkincisi Geliyor
A- A+ PAYLAŞ

İlk Güneş Enerjisi Santrali (GES)'ni 2 ay sonra hizmete alacak olan Büyükşehir Belediyesi, Çarmuzu Mahallesi'ndeki 9.9 MWe kapasiteli bu GES'in ardından, Fırıncı Mahallesi'nde de (köyünde) aynı büyüklükte ikinci bir santral kurmak için çalışmalarına başladı.

2 ADET GES PROJESİ VAR

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi enerji ihtiyacı ve piyasaya enerji satış için GES kurulmasına ağırlık verdi. Buna göre; daha önce kamuoyuna yansıyan MAŞTİ arkasındaki Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına kurulması için çalışmaların sürdüğü 345 kW gücünde GES ile birlikte Çarmuzu Mahallesinde kurulacak olan 9.9 MWe büyüklüğündeki GES'in ardından, aynı kapasitedeki ikinci santralin ise Fırıncı Mahallesine kurulacağı belirtildi.

İNÖNÜ’DEN SONRA BÜYÜKŞEHİR

Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşan ve güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknoloji olan GES Malatya’da da kurum ve kuruluşların yatırım projeleri arasında yer almaya başladı. Üniversitesi’nin Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tükettiği enerjinin yüzde 30’unu karşılamak için kurduğu 5.3 MW kapasiteli GES'in ardından Büyükşehir Belediyesi, bu alanda yatırım projesi geliştirmeye başladı.

2 GES KURACAK

Trambüs Bakım İstasyonu çatısına 345 kW gücünde GES kuran Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin şuanda 2 adet GES projesini de hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce Çarmuzu Mahallesi'nde şehir mezarlığının arka kısmındaki boş araziye kuracağı 9.9 MWe büyüklüğündeki GES gündeme gelmişti. Büyükşehir’in ikinci GES’ni ise Battalgazi İlçesinin Fırıncı Mahallesi'ndeki 978 nolu parselde kuracağı belirtildi.

TOPLAM MALİYETİ 19 MİLYON TL

Büyükşehir Belediyesi’nin Çarmuzu ve Fırıncı mahallelerinde kuracağı 2 ayrı GES'in toplam maliyetinin 19 milyon TL tutarında olduğu belirtildi. Her GES'in maliyetinin 9.5 milyon TL olduğu kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi yapmış olduğu maliyeti üreteceği enerjiyi kullanarak ve satarak amorti edecek.

TRAMBÜS GES

Büyükşehir Belediyesince MAŞTİ arkasında Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına 345 kW gücünde GES kurulması için başlatılan çalışmaların yaklaşık 2 ay sonra sona ereceği ve üretimin başlayacağı belirtildi. Trambüs GES’in projesine göre; . GES sayesinde Trambüs Bakım İstasyonu’nun tüm elektrik ihtiyacı karşılanacak ve üretilen elektriğin geri kalanı ise Trambüs hattına verilecek. GES'in yıllık elektrik üretim miktarının ise ortalama 454 bin kW/h olacağı açıklanmıştı.

ÇARMUZU GES

Büyükşehir Belediyesi’nin Çarmuzu’da kuracağı GES ile ilgili teknik bilgi şu şekilde:

“Proje kapsamında güneşten 10 adet 0,99 MegaWatt gücündeki toplamda gücü 9,9 MegaWatt olan fotovoltaik panellerin 193.500 m2 düz toprak zemine alüminyum taşıyıcı sistemler üzerine yerleştirilerek güneş ışığından elektrik enerjisi üretilecek ve üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılacak bir kısmı ise piyasaya satış için iletilecektir. “

FIRINCI GES

Fırıncı’da kurulacak olan GES hakkında ise teknik bilgi ise şöyle:

“Proje kapsamında güneşten 10 adet 0,99 MegaWatt gücündeki toplamda gücü 9,9 MegaWatt olan fotovoltaik panellerin 215.083 m2 düz toprak zemine alüminyum taşıyıcı sistemler üzerine yerleştirilerek güneş ışığından elektrik enerjisi üretilecek ve üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılacak bir kısmı ise piyasaya satış için iletilecektir.”

3 AYRI ALANDA ENERJİ ÜRETİMİ

Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi halen Çöp sahasında elektrik üretimini sürdürürken, yeni çöp sahasında da elektrik üretimi yapacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin Kuyuönü Mezarlığı civarında Derme Kanalı üzerinde de hidroelektrik Santrali kurmak için planlama yapıyor. Büyükşehir Belediyesi, GES ile birlikte 3 ayrı alanda enerji üretimi gerçekleştirmiş olacak.

ÖZEL SEKTÖRDE GES GİRİŞİMİ

Öte yandan, özel sektörde Malatya’da GES kurmak için çalışma yürütüyor. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayı toplantılarında 3 GES'in kuruluşuna ilişkin olarak imar değişikliği tekliflerini onaylamıştı. İmar planı değişikliğinde Yeşilyurt ilçesi Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi’nde 2 ayrı GES kurulması amacıyla “Enerji Depolama Alanı” fonksiyonu verilmesi yönünde 1/5000 ölçekli imar planı ve Doğanşehir İlçesi Söğüt Mahallesi’nde GES fonksiyonu verilmesi yönünde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklikleri kabul edilmişti.

FOTO: Arşiv

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız