SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Anadolu Basını Yükselmelidir"

0
Güncellendi - 2016-01-09 23:48:39
A- A+ PAYLAŞ

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, il yöneticileri, siyasiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri birer mesaj yayınladılar.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Malatya’daki basın kuruluşlarına gönderdiği mesajda şunları belirtti:

“Gazetecilik; dünyanın en güzel, en heyecanlı ve en zor mesleklerinden biridir. Kamunun hiç susmayan sesi olan gazetecilerin sorumluluğu çok büyüktür. Bilgi ve haber aktarımı herhangi bir ticari mal ve hizmetten farklı olarak toplumsal bir nitelik taşır.

Gazeteci, ilettiği her haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir ve paylaşır. 21. yüzyılın yükselen değerleri arasında birinci sırayı “medya ve iletişim” almaktadır. İşte, bu noktada basının sorumluluğu ve omuzlarındaki yük, geçmiş yıllara göre çok daha artmaktadır.

Basının kamusal görevleri içinde son derece önemli olanlardan biri kamuoyunu oluşturmaktır. Demokrasi ile kamuoyu arasındaki güçlü bağ, yerel kamuoyunun ve dolayısıyla yerel basının önemini ortaya çıkarmaktadır. Demokrasi, çoksesliliktir. Bunu basın organlarında görmemiz için, özellikle Anadolu basını yükselmelidir. Anadolu basını, çoksesliliğin ifadesidir. Yerel basın ne kadar güçlüyse yerelin sesi, ülke genelinde o denli güçlü duyulacaktır.

Yerel medya mensupları, halkla çok yakın ilişki içinde bulunduklarından demokrasi kültürümüzün de ilk basamaklarını oluşturmakta, bu alanda da önemli katkıları söz konusu olmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, güzel Malatya’mızın sesi, gözü, kulağı olan sizlerin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü tebrik ediyor, en içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum.”

Malatya Valisi Süleyman Kamçı

Vali Süleyman Kamçı yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verildi;

“10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe girerek, basın mesleği icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günü hep birlikte kutlamaktayız. Demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından biri de bağımsız basındır.

Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın toplumsal kalkınmanın, gelişmenin sağlanmasında önemli yeri vardır. İletişim ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlama gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Bu önemli misyonu yerine getirmek için her türlü şartta görevlerini yerine getiren gazetecilerimiz mesai saati gözetmeksizin, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve her konuda haberdar etmek için verdikleri mücadele takdire şayandır.

Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunun; güçlü basın kuruluşları da güçlü demokrasinin tesisini sağlamaktadır. Toplumun gelişimi ve kalkınma süreci de, basın çalışanlarının desteği ile daha hızlı olmaktadır. Ülkemizin ve Malatya’mızın sorunlarını, ihtiyaçlarını, taleplerini yetkililere ve kamuoyuna aktaran ve sorunların çözümünde önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan çalışan gazetecilerimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerimle, basınımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ederim.”

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Çalık da şu mesajı yayınladı:

"Medya çalışanları ve bilhassa gazetecilerin, kamuoyunu doğru bilgilendirme ve yönlendirme konusunda gösterdikleri çabalar yadsınamaz ve iltifata değerdir. En zor şartlarda bile “önce toplumu bilgilendirme” çabası ile hareket eden gazeteciler,  bazen kendi yakınının cenazesine yetişememiş, bazen kendi hastasını hastaneye götürememiştir. Ancak mesleki görevlerini en iyi şekilde yerine getirerek olaylara ve gelişmelere tanıklık ederek kamuoyuna aktarmışlardır. Dünyanın en zorlu mesleklerinden biriside gazeteciliktir.  Doğru, ilkeli ve seviyeli bir çizgide mesleklerini icra eden gazeteciler her toplumda ve her ülkede karşılık görmüştür.

Bu vesile ile şunu da ifade etmem gerekir; basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti hem anayasal düzenin gerekliliği hem demokratik toplum olmanın gerekliliği hem de halkın tarafsız ve doğru haberlerle bilgilendirilmesinin gereklerindendir. Bu nedenle hukuk devletinin belirleyici ilkeleri olan bu unsurların muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi elzemdir. Ancak;  basın özgürlüğü adı altında ülkenin birliği ve bütünlüğüne kast etmek, silahlı terör örgütlerine destek vermek hiçbir demokratik ülkede basın özgürlüğü kapsamına alınmamıştır. Yine hiçbir demokratik ülkede kişilere yönelik ağır itham ve iftiralarda bulunmak da basın özgürlüğü olarak değerlendirilmemektedir.

Malatya yerel medyasında görev yapıp da geleceğin sağlıklı, huzurlu ve büyük Malatya’sı için çaba gösteren, toplumu doğru bilgilendiren gazetecilerin çalışmaları her zaman takdirle anılacaktır.

Bu düşüncelerle değerli basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Bu arada Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Çakır mesajında, gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu vurgulayarak, gazetecilerin amme hizmeti yaptığının altını çizdi.

Basın mensuplarının görevleri sırasında Basın Meslek İlkeleri’ne bağlı kalarak, sorumluluk bilinciyle halkın haber alma hakkını sağladığını kaydeden Başkan Çakır, şunları kaydetti:

"Elinde fotoğraf makinesi veya kamerası ile soğuk sıcak demeden zor şartlar altında haber peşinde koşan muhabirinden sayfa editörüne, montajcısından, spikerine kadar tüm basın çalışanları önemli bir amme hizmeti yapmaktadırlar. Bununla birlikte her türlü sıkıntıya rağmen bin bir güçlükle gazete, radyo ve televizyon haberciliği yapanların çabaları takdire şayandır. Bütün zorluklara rağmen basın meslek ilkelerine bağlı kalarak, bu mesleği yürüten arkadaşlarımızı tebrik ediyor, Çalışan Gazeteciler Günü'nün mesleki açıdan olumlu gelişmelere vesile olmasını diliyorum. .ilimiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli yerlerinde ulusal ve yerel, yazılı ve görsel basın kuruluşlarında halkı bilgilendirmek amacıyla görevlerini yapmaya çalışan değerli basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyor, başarı ve esenlik temennilerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne hangi açıdan bakarsanız bakınız önemli bir gündür. Gazetecilik mesleği, önemli bir kamu hizmetinin yanı sıra ülkemizde demokrasi kültürünün yerleşmesi, çağdaş ve modern bir Türkiye’nin oluşması, kişi hak ve özgürlüklerinin sağlanması, bireyin haber alma özgürlüğünün sağlanması bakımından son derece önemli bir meslektir. Gelişmiş ülkelerde bu gün tam anlamıyla demokrasi hakîmse, bu durumun oluşmasında gazetecilerin emekleri büyüktür. Ülkemizin bu anlamda gelişmesi için verilen mücadelede yine basın mensuplarının katkısı azımsanmayacak kadar önemli bir yere sahiptir. Yerelde de, ilimizin gelişmesi, sorunlara dikkat çekilmesi, kamuoyu oluşturulması bakımında Malatya basını büyük görevler üstlenmektedir. Basın, biz yerel yöneticilerin işiten kulağı, gören gözü ve konuşan dilidir. Gecesini gündüzüne katan basın mensuplarımızın zor şartlar altında görevlerini yerine getirdiğini biliyor ve verilen emeği takdire şayan bir şekilde karşılamaktayız. Sorumluluklarını sorunlarından önde tutan, ülkenin gelişmesine katkı sunan, yerelde Malatya’mızın sorunlarına eğilen basın mensuplarımız, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sağlıklı, mutlu, başarılı nice yıllar diliyorum” dedi.

Baro Başkanı Enver Han

Malatya Baro Başkanı Enver Han’da yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Çağın en dinamik mesleklerinden biri olan basın, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir görevi vardır.

Üstlendiği misyonla toplumların sadece haber alma ihtiyacını karşılamakla kalmayan, aynı zamanda kamuoyunun tarafsız ve doğru bilgilendirilmesinde çok önemli bir görev üstelenen basın, toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin sağlanmasında da önemli bir yere sahiptir

Görevlerini yerine getirmek için her şartta haber peşinde koşan basınımızın düzenli bir mesaisi olmadan halkı bilinçlendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Yazılı ve görsel basın fedakarlık isteyen, şartları ağır olan önemli bir meslektir. Basınımız görevlerini büyük özveriyle yerine getirmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, tüm basın emekçilerimize mesleklerini icrada başarılar dilerim.”

AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı

AKP İl Başkanı Kahtalı, şu mesajı yayınladı:

"Vatandaşlarımızın haber alma hakkını kullanmasına aracılık eden , Kişilik haklarına saygılı, Doğru ve Tarafsız bir görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren, en doğru haber ve görüntüler için can güvenliklerini hiçe sayarak görev yapan ve mesleğin yıpratıcı ve zor şartlarına rağmen üstün bir çabayla topluma hizmet eden , Halkın içinde ve günlük hayatın tüm yönlerini birebir görerek , yaşayarak geniş kitlelere aktarılmasında emeği olan aynı zamanda toplumun aynası vazifesini gören Yerel ve Ulusal basın mensuplarımızın " 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü " gönülden kutluyor sağlık, mutluluk ve başarı dolu çalışma hayatı diliyorum."

MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem

Erdem, mesajında, basının demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirtti.

Basının düşünce ve haber alma özgürlüğünün  en önemli ve hassas aracı olduğunu anlatan Erdem, şunları kaydetti:

"Birey ve kitleler arasındaki haberleşmeyi sağlayan basın büyük sorumluluklar üstlenmektedir. Günümüzde asil milletimizin vicdanına objektif bir ses olması için basın ve çalışanlar üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Milletimizi bilgilendirmek ve kamuoyunun hakkı olan her konuda tarafsızlığından taviz vermeden etki ve baskı altında kalmadan, hür, özgür bir şekilde yayıncılık anlayışıyla hizmet vermesi muhakkak ki kaçınılmaz bir vazifedir. Bu şerefli  görevi yerine  getirmeye  çalışan gazetecilerimize verilen haksız cezalarda  karşı olduğumuzu bildirerek basını dizayn etmeye çalışmanın basın mensuplarının  gerçek manada  çalışma şevklerini kıracağı da  kesindir   Bu duygu ve düşüncelerle şerefli görevini taviz vermeden yerine getiren tüm çalışan gazeteci arkadaşlarımızın gününü kutlarım."

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, gazetecilerin halkın dünyadaki gelişmelerden doğru ve hızlı bilgi sahibi olabilmesi için, özveriyle çalıştıklarına vurgu yaparak, “Demokrasinin ve çağdaş düzenin vazgeçilmez bir parçası olan basın, yeryüzündeki gelişmelerin aynasıdır. Gazeteciler toplumun ışığıdır. O ışık ne kadar güçlü olursa bizler de yolumuzu o kadar net ve doğru görürüz. Gazetecilik, toplumun gelişmesinde, demokrasi kültürünün yerleşmesinde, toplumun taleplerinin kamuoyu ile paylaşılmasında önemli görevler üstlenmektedir. İfade özgürlüğünün temelini oluşturan gazetecilik mesleği, aynı zamanda sorumluluk bilinci ile hareket edilen en nadir mesleklerden biridir. Herhangi bir mesai mefhumu gözetmeksizin her türlü şartta görevlerini yerine getiren basın çalışanları, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve her konuda haberdar etmek için verdikleri mücadele takdire şayandır. Bu duygu ve düşüncelerle, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleri ile birlikte mutlu, sağlıklı nice yıllar dilerim" dedi.

ABB Şube Başkanı Zeki Dağ

Anadolu Basın Birliği Derneği Malatya Şube Başkanı Zeki Dağ da, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Dağ, mesaında "Basın mensubu kardeşlerimin her zaman zor şartlarda görev yaptıklarını, vatandaşın Haber Alma hakkını ilkeli, tarafsız, sorumlu ve gazetecilik anlayışı içerisinde ifa eden onurlu bir mesleğin mensuplarıdır. Basın; vatandaş ve kurumlar arasında bir köprü vazifesi olarak görevini yerine getirmelidir. Basınımızın gecesi gündüzü belli olmadan zor şartlarda görevlerini yerine getirmektedirler Basın mensubu yaşamın olduğu her alanda vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olmalıdır hatta doğanın bir parçası! Doğadaki canlılarında vicdanı olmalıdır. Böylesi sorumluluğu geniş bir alana hükm eden basın çalışanlarının görevlerini yerine getirirken; kamu düzenine saygılı, kişi hak ve özgürlüklerinin de sınırlarını bilerek habercilik yapması bilincinde olmalıdır” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız