SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"148 Bin Ağaç Kesildi, 100 Bin Daha Kesilecek"

0
Güncellendi - 2017-11-10 04:12:20
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, Malatya'da 2 milyon civarında kayısı ağacının kesildiği iddiaları üzerine yaptığı açıklamada, bunun doğru olmadığını, kesilen kayısı ağacının sayısının 148 bin adet olduğunu, yıl sonuna kadar da yaklaşık 100 bin ağacın kesileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Malatya'da meyve verecek nitelikte 7 milyon 768 bin kayısı ağacının bulunduğunu, ömrü 30-35 yıl olan kayısı ağaçlarından her yıl 200-250 bin adetinin yenilenmekte olduğunu belirten Macit, şunları söyledi:

"Bugünlerde Kayısı Ağaçlarının kuruduğu ve/veya fiyat düşüklüğü nedeniyle aşırı sayıda kesildiği yolunda haberler yapılmaktadır. Bazı rivayetlere göre bu rakamın 2 Milyonlara çıktığı iddia olunmaktadır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü olarak özellikle de Kayısı Tarımı konusunda bütün iş ve işlemler müdürlüğümüz elemanlarınca takip edilmektedir. Bu cümleden olarak her türlü spekülasyonun ve abartının ötesinde ilimizdeki Kayısı ağaçlarının miktarları aşağıdaki gibidir:

Meyve verecek evsaftaki Kayısı ağaçlarımızın sayısı: 7.768.300 adettir.

Yeni dikilmiş henüz meyve vermeyen fidan evsafındaki Kayısı ağaçlarımızın sayısı: 1.500.000 adet civarındadır.

Bir Kayısı ağacının ekonomik ömrünün 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; İlimizdeki Kayısı ağacı miktarının yıllık yenilenme oranı 200-250 bin civarında olmaktadır.

Tarafımdan 7 Ekim 2017 tarihinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize yazılan bir yazı ile İlimizde bu sene kesilen ve kuruma nedeniyle kesilmesi düşünülen kayısı ağaçlarının sayılması istenmiştir. 1 Aylık süre içerisinde müdürlüğümüze ulaştırılan bilgilere göre şu ana kadar 148 bin ağacın kesildiği ve yaklaşık 100 bin civarında Kayısı ağacının da yıl sonuna kadar kesileceği öngörüldüğü gelen bilgilerden anlaşılmaktadır.

Spekülatif ve abartılı bir biçimde basın-yayın organlarına iletildiği gibi bir sayıda kesimin olmadığı; Baştaki hesap üzere yıllık bahçelerin yenilenme oranına uygun bir gelişimle aslında Kayısı ağaçlarının yenilendiği;

Kurumaların da yoğun olarak yaşlı ve bakımsız ağaçlardan kaynaklandığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüklerimizin Teknik elemanları ve İl Müdürlüğümüzce oluşturulan teknik komisyon tarafından tespit edilmiştir.

Ayrıca DAP Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünün Diyarbakır biriminden gelen Teknik Elemanlar da aynı raporu vermişlerdir.

Daha önce Müdürlüğümüz tarafından her ne kadar bu konu da açıklama yapılmış olsa da spekülatif ve kamuoyunu yanıltıcı tarzda haberler yapılmaya devam edildiğini görmekle yeniden ve nihai bir açıklama zarureti doğmuştur."

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • mehmet (6 yıl önce)
    bizim aile kararıyla yaklaşık 150 kök 23 yaşlarında kayısıları kestik kuruma falanda yoktu baktık her sene zarar ediyoruz yaptığımız emeğin karşılığını alamıyoruz güzelim ağaçları kestik bir daha kayısıya töbe umut bağlamıyacağız bu ayıpta bu malatyaya yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    1. Tarim il müdürlüğü mühendisleri özellikle sulama gibi onemli sikintilari olmayan bölgeler belirlemeli..Ornegin su sikintisi olan Orduzu gibi bölgelerde diyecek ki kardesim mevcut kaysi ağacın kuruyunca yenisini ekme...Cok su istemeyen bir ürüne yönlendirecek ya da tarim arazisi vasfından çıkaracak...Dunyanin hiçbiryerinde hem onemli sulama sikintisi olan hem de tarim arazisi olan baska yer var mi bilemiyorum Turkiye disinda.... 2. Tarim il müdürlüğü belli bir üst ağaç sayısı siniri koymalı..ornegin diyecek ki kardesim Malatya da 4 milyondan fazla kaysi ağaci olmayacak..Boylece kayisi fiyatı kendinden yükselecektir..Arz az, talep çok olacağından dolayı.... 3. Ceviz, badem gibi diger tarımsal ürünlerin ekimine özellikle onem verilmeli.. Bilmem farkında misiniz ancak Malatyanin iklimi değişiyor..Mesela eskiden yazin yağmur yagmazken suan yaz boyu 2-3 defa yağmur yağıyor...Bu değişkenlik icin de Malatya da tarimin yonu de mühendislerce iyice düşünülmeli ve uygun tarımsal ürünlere çiftçiler yönlendirilmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Sen de 200 bin ben diyeyim 500 bin kayısı ağacı kesildi. Ne fark eder! Kesilmeyen geride kalan ağaçların büyük bölümü hasta. En önemlisi de üretici kayısıdan ümidini kesti. Sayın yetkililer bunu hangi rakam veya hangi mantıkla açıklayacaklar!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • muhtar44 (6 yıl önce)
    yaşlı ağaçlar kesildi deniyor fakat resimdeki kesilen ağacın yaşına bakın çiftci olan herkes bilir o ağacın yaşı nerde bakarsan 12 veya 13 den fazla değil demek sade yaşlı olan ağaçlar değil tam randıman verecek ağaçlarda kesilmiş bir malatya lı olarak buna duyarsız olmak hiç de hoş değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan doğan (6 yıl önce)
    Ömrünü tamamlamış ağaçlar kesilecek yerlerine yenisi dikilecek bazıları şov yapıyor Allah bu ile böyle bir nimet vermiş değerini bilelim bu sene gerçekten çok sıcaktı su azdı ağaçlar hastalandı ve kurumalar oldu inşallah bu hastalığa çözüm bulunur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan sence resimdeki ağaç kaç yaşında
    0
    0
    Yanıtla