SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'15 Ağustos Sabahı Kapatıyoruz'

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:24:36
'15 Ağustos Sabahı Kapatıyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Karayolları Elazığ Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Beylerderesi Viyadüğü'nün 15 Ağustos’tan itibaren yaklaşık 1 ay süreyle 15 Eylül tarihine kadar kapatılarak genel bir bakıma alınacağını açıkladı ve  ulaşımın ise eski yol güzergahı üzerinde sağlanacağını bildirdi.

Beylerderesi Viyadük’ü 27 Eylül 2005 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğünce ihale edilmiş ve 22 Nisan 2011 tarihinde trafiğe açılmıştı. 

Karayolları Malatya Şube Şefliğinde basın toplantısı düzenleyen Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi,  “Malatya’da bulunan Turgut Özal Beylerderesi Viyadüğü'nde rutin bakım ve onarım çalışmalarını yapmak üzere kısmet olursa 15 Ağustos 2014 Cuma günü saat 08.00 itibariyle köprüyü trafiğe kapatacağız ve trafiği eski yol güzergahında vereceğiz. Bu yapacağımız çalışma kesinlikle köprünün statik sistemi ile taşıyıcı sistemi ile hiçbir alakası yoktur. Malatya’da yanlış bir algı var, ‘Köprü zayıftı, köprü çürüktü’ diye. Böyle bir şey yok. Köprünün statik sistemi son derece sağlıklı. Konfor anlamında bir takım sıkıntılarımız var. Onlarda köprünün ilk açıldığı zaman üst kaplaması kış aylarında yapılmış. Aslında o tarihte yapılmaması gerekiyordu. Açılışa yetiştirilmek üzere iyi niyetle yapılan bir iş. Dolayısıyla 15-20 yıl hizmet vermesi gereken asfalt üst kaplaması, 3 yıl içinde konforunu yitirdi ve yenilemek icap etti” dedi.

“ÇALIŞMALAR KÖPRÜNÜN ÜST YAPISIYLA İLGİLİ”

Özendi şunları söyledi: 

“Biz bu çalışmada öncelikle trimer dediğimiz bir alet ile köprünün üstündeki mevcut asfalt tabakasını tamamen kaldıracağız. Asfaltımızın hemen altında mebram dediğimiz geçirimsizlik sağlayan su yalıtımı olan bir malzeme var, doğal olarak oda yıpranacak ve o kısmıda tamamen yenileyeceğiz. Köprünün dilatasyon derzleri var. Her iki şeritte de ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane dilatasyon derzi var. Bu dilatasyon derzlerini biraz tecrübe ile gördükkü 4 yıllık kullanımda, bizim ağır trafiğe dayanamadı ve geçen sene 1 tanesinde kırılma olmuştu. Biz onu kaynak yaparak onarmıştık. Şimdi ise o dilatasyon derzlerinin 4’ünü de firmanın henüz daha garantisi bitmedi,  önümüzdeki yıl garantisi bitecek,  biz bu seneye onarımı aldık ki gelecek sene yaparsak, masrafını devlet karşılamış olacaktı, şuanda o dilatasyon derzlerini yüklenici firmaya yaptırdık. Devlet hiç ücret ödemedi ve yurt dışında yenileri yapıldı. Yurt dışında geldiler ve şuanda hazırlar. Asfalt tabakasını yenilerken aynı zamanda  o 4 tane dilatasyon derzlerini de yenileyeceğiz.  Bu firmanın garantisi altında yapılıyor. Köprünün üzerinde kar ve buz önleyici solüsyon püskürten sistemler var. Onlarda 4 yılık zaman içerisinde hem teknolojisi gelişti ve hem de trafik kazaları ve araç çarpmaları sonucunda yıprandı. Bu kar ve buz önleyici sistemleri de yenileyeceğiz. Bizim 1 aylık tahmini sürede yapacağımız çalışmalarda eski yola trafiğe vereceğiz, köprüyü tamamen kapatacağız, tabliye üzerindeki asfalt tabakasını yenileyeceğiz, genleşme derzlerini yani dilatasyon derzlerini güçlendirerek yenileyeceğiz, otomatik buz önleyici sistemleri yenileyeceğiz ayrıca köprünün üzerindeki bir takım sinyalizasyon ve kamera sistemi ve kabloları da bir elden geçireceğiz. Yapacağımız çalışmaların köprünün statiği ile taşıyıcı sistemi ile uzaktan yakından alakası olmayan tamamen köprünün üst yapısı, asfaltı ve diğer sistemleri ile alakalı bir çalışma.”

“1 AYLIK SÜRE, KULLANILACAK OLAN BETONDAN DOLAYI”

Normalde yapılacak işlemlerin 1 haftada bitebileceğini aktaran Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, işin 1 ay uzamasındaki en önemli unsurun değiştirilecek olan derzlerin yanına C50 beton döküleceği ve betonların prizini alma süresinin ise en az 17-18 gün olduğunu belirtti. Özendi “Derzleri yerleştireceğimiz zaman onların 1 metre önüne ve arkasına beton dökeceğiz. Dolayısıyla o betonlarında iyice prizini alıp sertleşmesiyle asfaltın yenilenmesi gerekiyor. İnşallah çalışmalar 1 aya da kalmaz. Ama biz yinede ‘kendimizi garantiye alalım’ diye çok büyük bir aksaklık yaşamazsak 15 Eylül tarihinde köprüyü yenilemiş olarak trafiğe tekrar vereceğiz. Bu süre içerisinde Malatya halkından anlayış bekliyoruz” diye konuştu.

“ÖZELEŞTİRİ OLARAK KABUL EDİYORSANIZ, EDİN”

Özendi, “Köprünün statik sisteminde her hangi bir sorun yok, taşıma sisteminde her hangi bir hasar yok, herhangi bir yanlışlık yok”  ifadelerini sık sık tekrarlayarak, “Açıkça söylüyorum; özeleştiri olarak kabul ediyorsanız, edin, Kasım-Aralık aylarında asfalt dökülmüş oraya. Doğrumu, tamam. Kasım-Aralık aylarında dökülen asfaltın ömrü böyle olur işte, 3 yılda biter. Açılış Nisan ayında yapılmış Nisan-Mayıs ayında dökülmesi gereken asfalt mevsimimiz bizim 15 Mayıs’ta başlar, 15 Ekim’de biter.  Türkiye şartlarında yaz aylarında asfalt yapılır. Kış aylarında yapılan asfalt dayanmaz 3 yılda, 4 yılda deforme olur. Olan hadise aslında o asfaltın deforme olması ve asfaltın yenilenmesi” dedi.

“BUNUN OLMAMASI GEREKİR.  NİYE OLDU?”

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, “3 tane derzimizden 1 tanesi kırıldı bizde onu tamir ettik. Köprünün girişinde ve çıkışında 1’er tane derzimiz var.  Diğer şeritte de birer tane olmak üzere tane derzimiz var. Bu dilatasyon derzinin görevi şu; asıl toprağa oturan zemin ile köprünün zeminini bir birine birleştirme noktası. Yani köprünün tabliyesi hareketli bir tabliye. Üzerinden araçlar geçerken ve köprünün yapısından dolayı milimetrik ölçüsünde bilemedin 1 santimetre ölçüsünde köprü hareket ediyor. Toprak sabit, sabit bir yapıyla, hareketli bir yapının birleştirilmesi noktasına dilatasyon derzi diyoruz. Üzerinden araçlar geçtikçe orada milimetrik ölçüde hareketlenmeleri karşılayan bir yapı bu. Bu geçen sene kırıldı, çatlak oluştu daha doğrusu. Biz bunu hemen onardık. Ondan sonrada dedikki, ‘Bunun olmaması gerekir. Niye oldu?’ diye firma ile yazışmalar yapıldı Karayolları olarak. Firma bir sürü gerekçeler ileri sürdü, ‘İşte asfaltı zamanında dökmediniz, kışın asfalt döktünüz, asfalttan dolayı arabalar hoplaya zıplaya geliyor da, bilmem ne.’ Bizde bunları dinlemedik. Dedikki, ‘Kardeşim senin bunun garantisi ne zaman bitiyor?’ ‘2015 yılında garantisi bitiyor.’ Köprünün garantisinin bitmesine 6 ay var. Biz bu sene yaptırırsak bunlara devlet olarak para ödemeyeceğiz. Biz bunu 10 senede böyle idare ederdik.  Oradaki dilatasyon derzinın çatlamaması gerekirken,  çatladı, bu bir realite. Bizde tamir ettik. Şuanda da firmaya bedelsiz olarak yurt dışından daha güçlüsünü, daha kalitelisini yaptırdık. Dedikki, ‘Bunu yapacaksın kardeşim.’ Firmada yapıyor. Olay bu. Yani şuanda bunun altında tekrar yeni bir şeyler aramanın bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

“ESKİ YOL, ACİL DURUMLAR İÇİN HAZIR BEKLETİLECEK”

Eski Beylerderesi güzergahı konusunda da konuşan Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, “O bölgeye peyzaj yapılmıştı, ağaçlandırma, yeşillendirme yapılmıştı. Onu tekrar bağlantısını sağlayacak şekilde getirdik. Şuandaki düşüncemiz eski yol güzergahını mevcut yola olan bağlantı noktasına beton kütleler koyarak, olağanüstü durumlarda eski yol güzergahını kullanmaktır. Köprü tamiratı bittikten sonra eski güzergahı tekrar trafiğe kapatacağız. Mevcut yol varken orayı tekrar trafiğe açmamızın bir sürü mahsurları var. Orası artık karayolları ağından çıkmış bir yol. Ama ileride acil durumlara hazır olması açısında bağlantı kısmına beton kütlesi koyacağız. Açılması gerektiğinde karayolları şubemiz yarım saat içerisinde kepçe ile beton kütlelerini kaldıracak. Eski güzergahı her an trafiğe hazır halde bulunduracağız ama trafiğe açık halde tutmayacağız. Viyadükteki çalışmalar bitiğinde Beylerderesi güzergahını trafiğe kapatacağız, ama her an trafiğe açık durumda bulunacak” şeklinde bilgi verdi.

HABER-FOTO: Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız