SON DAKİKA
SON DEPREMLER

15 Bin Hükümlüye Tahliye

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:29:07
15 Bin Hükümlüye Tahliye
A- A+ PAYLAŞ

15 bin hükümlüye tahliye yolu açan düzenlemenin ardından İstanbul, Adana, Bursa ve Adıyaman açık cezaevlerinde tahliyeler başladı.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, yatalak ve ağır hastaların tahliyesine başlandı. 

Metris Cezaevi'ndeki yatalak ve ağır hasta 13 hükümlünün tahliyesi, ambulanslarla ve yakınlarının araçlarıyla gerçekleştirildi.

 Cezaevi önünde konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Bayram Köroğlu, ''Yasa kapsamında, maruz kaldığı ağır hastalık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen, bu husus Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilen 13 hükümlünün cezalarının infazının, Başsavcılığımızca, iyileşinceye kadar geri bırakılmasına karar verildi'' dedi.

Köroğlu, tahliyelere R (rehabilitasyon) tipi ceza infaz kurumundan başlandığını bildirdi.

Hükümlülerden İstanbul'da yakınları olanların yakınlarına teslim edileceğini anlatan Köroğlu, yakınları olmayan veya il dışında olanların ise İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tesislerinde misafir edileceğini kaydetti. Köroğlu, 13 kişiden sadece birkaçının yakınının İstanbul'da bulunduğunu, diğerlerinin yakınlarının ise il dışında olduğunu ifade etti. 

Bayram Köroğlu, tahliyeler de şu anda hiçbir sıkıntının bulunmadığını ve tahliyelerin devam ettiğini dile getirerek, ''Bu tahliyeler, hastalık nedeniyle yapılan tahliyeler. R tipinde kalan 84 mahkumumuz var. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen raporlar doğrultusunda tahliye ediyoruz. Kurum, R tipinde bulunan bu 84 kişiden bazılarının tahliyesini uygun bulmadı. Bu mahkumların sadece cezaları erteleniyor. İyileştiklerinde tekrar cezaevlerine getirilecekler'' diye konuştu. 

Yasa kapsamında serbest bırakılacak mahkumların da olduğunu ve birkaç gün içerisinde tahliyelerin başlayacağını belirten Köroğlu, ''Bulunmuş oldukları il ya da ilçelerdeki Başsavcılığa bağlı Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'ne gidecekler. Burada onların kişiliklerine göre program belirlenecek. Programın aksi yönünde hareket ederler veya suç işlerlerse tutanak hazırlanacak ve savcılığa gönderilecek. Daha sonra cezaevlerine tekrar gönderilecekler'' ifadelerini kullandı. 

Davullu zurnalı tahliye 

Yasanın yürürlüğe girmesiyle Kozan M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nin açık bölümünde kalan 65 hükümlü tahliye talebiyle İnfaz Hakimliği'ne başvurdu. 

Dosyaları incelemeye alınan hükümlülerden durumu yeni düzenlemeye uyan hükümlüler, denetimli serbestlik koşuluyla salıverilmeye başlandı.

Bu sırada, cezaevi önünde yakınlarının tahliye olmasını heyecanla bekleyen bazı aileler, davul zurna eşliğinde çiftetelli oynadı.

Tahliye olan yakınlarını oynayarak karşılayan vatandaşlar, hükümet yetkililerine düzenleme için teşekkür etti.

Bazı hükümlü yakınları da cezaevi dışında bekleyenlere şeker ve lokum dağıttı.

Tahliye olan hükümlülerden İsa Bilgi, cezaevinden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, dışarıda olmanın mutluluğunu, yakınlarına kavuşmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Hükümlülerden Ahmet Dağlı da çok mutlu olduğunu belirterek, cezaevinde kalan arkadaşlarının da bir an önce hürriyetine kavuşmasını diledi. 

Bursa'da 80 kişi tahliye edildi 

Bursa'da da E Tipi Açık ve Gemlik Açık cezaevlerindeki 80 tutuklu tahliye edildi. 

İyi halli mahkumların dosyaları infaz hakimleri tarafından tek tek inceleniyor. Bursa'da  yaklaşık 550 hükümlünün yasadan yararlanacağı belirtiliyor.

Denetimli serbestlik büroları, hürriyetlerine kavuşan mahkumların kalan ceza süreleri kadar kamu yararına çalışma, karakola gidip imza atma şeklinde kontrol altında tutulmasına karar veriyor. 

300 kişi dilekçe verdi 

Adıyaman Açık Cezaevi'nde kalan yaklaşık 300 kişinin de düzenlemeden yararlanmak için dilekçe verdiği, dilekçeleri infaz hakimleri tarafından incelenen hükümlülerin tahliyesine karar verildiği bildirildi. 

Hükümlü yakınları da cezaevi önüne akın etti. 

Cezaevinden çıkan hükümlüler, gazetecilere yaptıkları açıklamada, mutluluklarını dile getirerek, yetkililere teşekkür etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız