SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"15 Bin Kişi İstihdam Ediliyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:57:45
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, mecliste Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi ile ilgili olarak parti grubu adına yaptığı konuşmada, Malatya'daki 2 Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 448 tesiste 15 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

Öz'ün konuşması TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı:

"AK PARTİ GRUBU ADINA ÖMER FARUK ÖZ (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2014 yılı bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Ekonomik büyümenin, rekabet üstünlüğünün ve sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınmanın temel unsurlarının başında bilim, sanayi ve teknoloji gelmektedir. Bakanlık bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında ülkemizde mevcut altyapının geliştirilmesini, tüm sektörel alanlarda rekabet gücümüzün artırılmasını sağlamak amacıyla otomotivden makineye, demir çelikten elektrik elektroniğe, tekstil ve hazır giyimden deri ürünlerine, gemi inşaatından gıda sanayisine kadar her alanda paydaşlarla birlikte stratejik eylem planlarını ve yol haritalarını hazırlamıştır. Belirlenen bu politika, strateji ve programlar çerçevesinde öncelikle bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılması, yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı,dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik, güvenli ve sürdürülebilir, aynı zamanda çevreye duyarlı bir üretim yapısının oluşturulması noktasında çok sayıda hizmetleri gerçekleştirmiştir.

Bilim ve teknolojiye dayalı sanayileşme ile bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesinde özellikle organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerine yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Ülkemizde şu anda faaliyette olan organize sanayi bölgelerinin yarısından fazlası iktidarımız döneminde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 448 adet sanayi sitesinin altyapı ve üstyapı çalışmaları tamamlanmıştır.

Örnek vermek gerekirse, seçim bölgem Malatya'da yer alan 2 adet organize sanayi bölgesinde gıda ürünlerinden tekstile, makineden kimyasal ürüne kadar toplam 278 adet işletmede yaklaşık 15 bin civarında istihdam sağlanmaktadır. Tahsis edilen parsellerdeki yatırımlar tamamlandığında istihdam sayısı 2 misline artacaktır. 8 milyon metrekare üzerinde kurulu 330 parselin haricinde 12 milyon metrekare arazide de 3'üncü organize sanayi bölgemizle ilgili de çalışmalar son noktaya gelmiştir. Buranın, 1 milyon 700 bin metrekarelik alanın altyapı ihalesi geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşmiş ve alana tekabül edecek yerlerle ilgili de tahsis işlemleri tamamlanmıştır.

Değerli milletvekilleri; üniversitelerimiz ile sanayi işbirliğinin genişletilmesi noktasında yatırımcılarımızın üniversitelerin imkânlarından azami derecede istifade etmelerini sağlamak amacıyla 52 adet teknopark kurulmuştur. Bugün teknoloji geliştirme bölgelerinde yaklaşık 2.500 civarında firma faaliyet göstermekte ve bunların ihracatı 900 milyonu bulmak üzeredir. Yine, Malatya'da üniversite kampüsü içiresinde yaklaşık 8 trilyonluk bir yatırım ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi tamamlanmıştır. Teknoparkta şimdiden 20 civarında AR-GE firması faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlığımız tarafından gönderilecek 700 bin liralık hak edişle beraber finansman ihtiyacı da tamamlanmış olacaktır. Teknoparkımızın hizmete alınması noktasında projeyle yakından ilgilenen ve desteğini esirgemeyen Bakanımız Sayın Nihat Ergün'e teşekkür ediyorum.

Kıymetli milletvekilleri; gördüğünüz üzere on yıl gibi kısa sayılacak bir sürede düşük teknoloji seviyesinden orta teknoloji seviyesine ulaşma hedefinde önemli mesafeler katedilmiştir. AK PARTİ iktidarı döneminde hayata geçirilen bu uygulamalar sayesinde ihracat rakamlarımız 155 milyar doları aşmıştır. İhracatımız içinde yüksek teknoloji ürünlerine ait payın artırılması kapsamında makine ve otomotiv gibi yerleşik sektörlerin güçlendirilmesi; bilişim, elektronik, sağlık ve ilaç gibi sektörlere ivme kazandırılması noktasında da her türlü destek verilmektedir. AR-GE faaliyetlerine destek olabileceği düşüncesiyle bir öneri de bulunmak istiyorum. Dünyada her yıl milyonlarca buluş için patent başvurusu yapılıyor. Bu patentlerle ilgili telif ve koruma hakkı yirmi yıldır. Yirmi yılı geçen bu buluşlarla ilgili Türk Patent Enstitüsü bu buluşlardan istifade etmek üzere yerel üreticilere bunlardan istifade etmesi noktasında yol göstermesini Türk Patent Enstitüsünden talep etmekteyim.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu vesileyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ve Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin, 2014 yılı bütçesinin ülkemize, bakanlıklarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız