SON DAKİKA
SON DEPREMLER

15 Bin Mükellefe Zorunlu

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:25:47
15 Bin Mükellefe Zorunlu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) eski başkanı, malatyahaber.com yazarı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya girecek olan “Elektronik Tebligat” uygulamasının yürürlüğü ve kapsamı hakkında değerlendirme yaptı ve mükellefleri uyardı. Altaş’a göre, Malatya’da yaklaşık 15 bin mükellef yeni uygulamaya girmek zorunda. 

Altaş’ın verdiği bilgiye göre; Elektronik Tebligat uygulaması Malatya Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Vergi Daireleri ile Mal Müdürlüklerinde kayıtlı yaklaşık 3 bin 400 kurumlar vergisi mükellefi ile 11 bin 250 gerçek gelir vergisi mükellefini de kapsıyor.  

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olarak yürürlüğe girecek elektronik tebligat uygulamasını şu şekilde anlattı:

"Vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre daha önce elden veya posta yolu ile tebliğ edilmesi gereken evraklar  27.08.2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 456 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği kapsamında, 01.01.2016 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilecektir. Yapılan düzenlemeye göre; Elektronik tebligat uygulamasına, 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanılacaktır. Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilinecek.

Tebliğ ile 01.01.2016 tarihinden itibaren elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar şu şekilde belirlenmiştir.

-Kurumlar vergisi mükellefleri (Sermaye şirketleri) 

-Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) 

-İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler.

Kendisine elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen vergi mükellefler en geç 01.01.2016’ya kadar elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadırlar.

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN BİLDİRİMİ

Kurumlar vergisi mükellefleri tebliğin ekinde yer alan “Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin Elektronik Tebligat Talep Bildirimi” ni kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik, özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat teslim edeceklerdir. 01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmak zorundadır.

GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN BİLDİRİMİ

Gelir vergisi mükellefleri tebliğin ekinde yer alan  “Gerçek Kişiler İçin Elektronik Tebligat Talep Bildirimi”ni internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Bu mükelleflerin, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat vermeleri de mümkündür. İnternet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup bu mükellefler sisteme her girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir. 

Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi veya tüzel mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir. Böylece bu mükellefler elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır.

İSTEĞE BAĞLI OLARAK ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİNE KATILMA

Kendilerine elektronik tebligat adresi bildirim zorunluluğu getirilmeyen mükelleflerde istemeleri halinde elektronik tebligat adresi edinerek, kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden

edebilecekler. Bu durumda bulunan tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, gerçek kişiler ise internet vergi dairesi aracılığıyla veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla başvuruda bulunarak sistemi kullanmaları mümkündür.

ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ

Uygulama başlama tarihi : Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre vergi dairesi tarafından 1 Ocak 2016  tarihinden itibaren tebliği gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına başkanlık tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir. 

Sistemine erişim : İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler şifreleriyle İnternet Vergi Dairesi Üzerinden elektronik tebligat adreslerine ulaşacaklardır. 

İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi olmayan gerçek kişiler ise sisteme her girişte yapılan kimlik doğrulaması ile elektronik tebligat adreslerine erişeceklerdir. 

Tebligatın esas alınacağı tarih : Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen “Beşinci Günün Sonunda” tebliğ edilmiş sayılacaktır.

ZORUNLULUĞA UYMAMAK VE CEZA HÜKÜMLERİ 

Elektronik tebligatın muhatabı “Elektronik ortamda tebligat yapılacak olanlar” şeklinde tanımlanmıştır. Bu nedenle Muhataplar Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle, Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle yükümlü bulunmaktadırlar.

Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olup bunu yerine getirmeyenlere  Vergi Usul Kanunu uyarınca, cezai müeyyide uygulanacaktır. Ceza uygulaması sonrasında re’sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilecek ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanacaktır.

ZORUNLULUK KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLER YIL SONUNU BEKLEMESİN 

Elektronik tebligat uygulaması e-devlet uygulaması kapsamında bir proje olup vergi daireleri otomasyonu içinde tüm vergisel işlemlerin ve bildirimlerin elektronik ortamda yürütülmesi amaçlamaktadır.Uygulama ile vergi mükelleflerine yapılacak tebligat için yeni bir dönem başlamış olmaktadır. Bu nedenle özellikle elektronik tebligat adresi bildirimi zorunluluğu getirilen mükelleflerin uygulamanın başlangıç tarihi den önce son günü beklemeden Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlan mevzuata uygun olarak gerekli müracaatlarını yapmalarında fayda vardır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız