SON DAKİKA
SON DEPREMLER

15 Bina Asansörüne Mühür

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından başlatılan asansör denetimleri bu konudaki ihmalleri gözler önüne serdi. Denetim yapılan asansörlerin yüzde 5’i can ve mal emniyeti bakımından ciddi tehdit oluşturduğu gerekçesiyle mühürlenirken yüzde 35’ine de eksikliklerin giderilmesi konusunda rapor düzenlendi.

Belediye tarafından başlatılan denetimleri olumlu karşılayan vatandaşlar, faturanın asansör firmalarını yok sayarak sadece kendilerine kesilmesi konusunda ise tepki gösterdiler ve "Uygulama doğru adres yanlış" diye konuştular.

Asansör firma yetkilileri ise “Bir çok apartman yöneticisi periyodik bakıma önem vermiyor ve angarya iş olarak görüyor o nedenle bakım ücreti vermekten kaçınıyor” diyerek kendilerini adres gösteren apartman yöneticilerini suçladı.

2003 yılında çıkarılan yasayla, belediyeler tarafından yıllık denetimlerin yapılması zorunlu hale getirilmesine rağmen bugüne kadar yapılmayan asansörlerin denetlenmesi uygulamasına Malatya Belediyesi tarafından başlatıldı.

15 BİNA ASANSÖRÜNE MÜHÜR..
Malatya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından başlatılan ve ilk etapta; Çöşnük, Dernek ve Zafer Mahalleleriyle, Sivas, Yunus Emre ve Hamid Fendoğlu caddelerinde bulunan binalardaki 370 asansörün denetlendiği uygulamada, can ve mal emniyeti bakımından ciddi tehlikeli oluşturduğu ve eksiklikleri verilen süre içerisinde giderilmeyen 15 asansörü mühürlerken, 131 civarındaki asansörün de tehlike yaratacak düzeyde olduğu gerekçesiyle yöneticileri uyardı ve eksikliklerin giderilmesi için süre tanıdı.

Konu ile ilgili olarak Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, “Şehrimizde 2 bin 500 civarında asansörlü bina var. Bu yapıların yıllık denetimlerinin belediyeler tarafından yapılması bir yasal zorunluluk ama uzman personel yetersizliğinden bu yıla kadar yapamıyorduk. Bu amaçla 3 uzman personel ve 1 araçla bir birim oluşturuldu ve denetimlere başladık. İlk etapta Çöşnük, Dernek ve Zafer Mahalleleriyle, Sivas, Yunus Emre ve Hamid Fendoğlu caddelerinde bulunan 370 asansörü denetledik. Eksikliklerin giderilmesi konusunda 2 aylık süreler verdik. Bu süre içerisinde eksiklerini gidermeyen Dernek Mahallesinde Berat sitesi A ve B blok, Baytimur, Karakuş, Duygu ve Yakıncı, Yaprak, Dursunlar, Hülya, Lale, Ergen ve Bedrettin Arpacı apartmanları, Sivas caddesinde Güzelyalı ve Ebru apartmanları ile İnönü caddesindeki Hakan apartmanlarının asansörlerini can ve mal güvenliğini 1. Derecede tehdit ettikleri gerekçesiyle kapattık. Yüzde 40 civarındaki asansörün durumu da pek iç acıcı değildi. Onlara eksikliklerin giderilmesi için süre tanındı.” diye konuştular.

DAİRE BAŞI 22 LİRA!..
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin her durak için, vatandaşların ise daire başı 22 lira denetim rapor ücreti konusunda ise apartman yöneticileri “Bizler asansörlerimizin periyodik bakımını firmalara zaten yaptırıyoruz, bu zaten yasal zorunluluk. Belediye, bakım işlemini yapan ve önlem almayan asansör firmaları yerine bu parayı bizlerden alması yanlış, hem de bu kadar fahiş fiyatla. Asansörlü yapıların en küçüğü 5 kat. 10 daire, 20 daire olan binalarda var. Daire başı 22 lira çok değil mi? Görevlerini gereği gibi yapmayan asansör bakım firmalarına yaptırım nerede?” diyerek belediye tarafından alınan rapor parasının kendilerinden alınmamasını istediler.

Apartman yöneticilerin bu suçlamalarına asansör firmalarının yetkilileri tepki göstererek “Bir çok yönetici yaptığımız işi angarya olarak görüyor ve hakkımız olan ücreti vermekten çoğu zaman kaçınıyorlar. Sonuçta bu bizim işimiz, yapmak zorundayız ama ücretlerimizi vermezlerse biz ne yapacağız?” diyerek çok sayıda apartman yöneticisinin periyodik bakımı önemsemediklerini iddia ettiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız