SON DAKİKA
SON DEPREMLER

15 Yıldır ''Uluslararası'' Uçuş İzni Varmış!..

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'ın, Erhaç Havaalanı ile ilgili olarak güvenli trafik için gereken ILS sistemi kurulması, havaalanı kapasitesi ve uluslararası uçuşa açılması yönündeki sorularına Ulaştırma Bakanlığı yanıt verdi. Kılıç'ın, Ulaştırma Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle Aralık ayında verdiği soru önergesinde; 3 soru yöneltildi ve yanıtları istendi. Yanıtlarda ILS cihazının bu yıl monte edileceği, havaalanının sivil terminal bölümü ve apronla ilgili düzenlemeler yapılmakta olduğu, ayrıca 1991'den bu yana zaten "Geçici Hava Hudut Kapısı" izni bulunduğu, meydan standartlarına uygun uçaklarla hac ve charter seferleri yapılabileceği belirtildi.

İŞTE SORULAR VE YANITLARI..
Milletvekili Kılıç'ın soruları ve bakanlığın yanıtları şöyle:

"Soru 1- Sisli havalarda uçakların rahatça inebilmesini sağlayan ILS cihazının Malatya Havaalanı’na yerleştirilmesi düşünülmekte midir? Şimdiye kadar bu cihazın yerleştirimemiş olmasının sebepleri nedir?

Cevap 1- Malatya Hava Meydanına konuşlandırılacak ILS sistemi, 2004 yılı yatırım programı kapsamında temin edilmiş olup 2005 Kasım ayında DHMİ Genel Müdürlüğünün depolarına intikal etmiştir. Ancak sistemin yerleştirilebilmesi için arazi alt yapı hazırlıkları gerekmektedir.

Havaalanı, askeri ve sivil kullanımlı bir meydan olup, bu hazırlıkların müsaadesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile koordine kurulmuş ve adı geçen komutanlığın konu ile ilgili olan nihai görüşleri (yıkılacak yapıların yerine yapılması istenen binaların projeleri) beklenmektedir.
Arazi altyapı çalışmalarının bitimini müteakip, montaj çalışmalarına 2006 yılının ikinci yarısında başlanılacaktır.

Soru 2- Malatya Havaalanında ILS cihazının olmaması nedeniyle uçuş ertelemelerinin ekonomimize maliyeti nelerdir?

Cevap 2- Milli Savunma ihtiyaçları nedeniyle, halen adı geçen havaalanında, hava trafik hizmetleri askeri üniteler tarafından sağlanmakta olup, ILS cihazı olmayışı nedeniyle ertelenen uçuşlara ilişkin veriler mevcut değildir. Ancak; ILS cihazı temin edilmiş olsa bile, meteorolojik koşulların hüküm sürdüğü zaman dilimlerinde her zaman bir meydana sefer düzenlemek mümkün değildir.
Zira ILS ile yapılacak iniş planlamaları da asgari görüş mesafesi ve bulut tavanı irtifa değerleri dikkate alınarak yapılmaktadır.

Soru 3- Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ve turistlerin doğrudan Malatya’ya gelebilmesi için Malatya Havaalanının uluslar arası havaalanı konumuna getirme ve “uluslar arası hudut kapısı” yapma yönünde bir çabanız bulunmakta mıdır?

Cevap 3- Malatya Hava Meydanında 3350x45 metre ve 50 LCN mukavemetli asfalt pist, 2 uçak kapasiteli asfalt apron ve 718x23 metrelik 50 LCN mukavemetli beton taksi yolu bulunmaktadır. Havaalanında seyrüsefer hizmetleri VOR, NDB cihazları ile verilmekte olup yaklaşma kategorisi CAT I’dir.

Havaalanında ayrıca 4 adet check-in kontuarı, 2 bilet satış kontuarı, 2 adet bagaj konveyörü, 2205 m2 toplam ve 669 m2 yolcu kullanım alanına sahip yıllık 300 bin yolcu kapasiteli terminal binası ve 59 araç kapasiteli otopark mevcuttur.

Ancak Malatya Havaalanının mevcut terminal binasındaki aks genişletmesinden kaynaklanan inşaat faaliyetleri geçici kabul aşamasındadır. Bu çalışma tamamlandığında terminal sahası 1380 m2 daha büyüyecek ve terminal kapasitesi 450 bin yolcuya ulaşacaktır. Bunun yanı sıra 2 uçak kapasiteli Malatya Havaalanı sivil apronunun 3 uçak ilavesi ile 5 uçaklık büyüklüğe getirilmesi için 2006 yılı yatırım programında ödenek ayrılmış olup, ihale çalışmalarına yıl içinde başlanacaktır.

04 Ocak 1991 tarihi itibarıyla ‘Geçici Hava Hudut Kapısı’ ilan edilmiş bulunan söz konusu hava alanına yukarıda belirtilen kriterlere uygun hava araçları ile dış hat (hac, charter vb.) seferleri düzenlenmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız