SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'150 Hakim Savcı Açığa' İddiası

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:09:23
'150 Hakim Savcı Açığa' İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Aralarında Malatya'nın da bulunduğu 11 ilde denetim yapan HSYK müfettişlerinin incelemeleri doğrultusunda, telefon dinlemelere onay veren 150 hakim ve savcının açığa alınarak haklarında soruşturma başlatılacağı öne sürüldü.

Sabah Gazetesi'nde, Hayrettin Bektaş imzasıyla ve "150 hakim savcı açığa alınıyor" başlığıyla yayınlanan haber şöyle:

"Türkiye'de 11 ilde denetimlerini sürdüren Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişleri, 1 milyon 453 bin 174 dinlemeyi incelemeye aldı. Bu dinlemelere onay veren 150 hâkim ve savcı açığa alınarak haklarında soruşturma başlatılacak. Paralel örgütün yargı ayağına yeni yılla birlikte büyük darbe indirilecek. HSYK 2. Dairesi'nin 4 savcıyı açığa almasının ardından, usulsüz işlem yaparak yasadışı dinlemelerin altında imzası bulunan 150 hâkim ve savcının daha açığa alınması bekleniyor. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında 11 kentte kurulan mahkemeler aracıyla 2009 yılından itibaren tam 1 milyon 453 bin 174 dinleme tespit edildi. HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı, bu dinlemelerle ilgili inceleme başlattı. 11 kentte görevlendirilen müfettişler raporlarını tamamlayarak Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sundu. TİB'den de telefonu dinlenen kişilerin kimlik bilgilerinin tespit edilmesi talep edildi. Kimlik tespitlerinin ardından tamamlanacak raporda, 150 hâkim ve savcının soruşturulması talep edilecek. Söz konusu hâkim ve savcılar soruşturma boyunca açığa alınacak. 

EN ÇOK İSTANBUL, EN AZ SAMSUN 

HSYK Teftiş Kurulu müfettişlerinin yaptığı incelemede TMK kapsamında kurulan mahkemelerde en çok dinleme 576 bin 343 kişi ile İstanbul'da yapıldı. İstanbul'un ardından ise Diyarbakır geliyor. Diyarbakır'da 204 bin 276, İzmir'de 192 bin 524, Adana'da ise 183 bin 355 kişi dinlendi. Ankara'daki dinleme sayısı ise 100 bin 122. Van'da 57 bin 273, Malatya'da 46 bin 563, Erzurum'da 32 bin 290, Antalya'da 29 bin 357, Bursa'da 24 bin 126 ve Samsun'da 6 bin 945 kişi usulsüz olarak dinlendi. 

YANLARINA KALMAYACAK 

MİT TIR'larını durduran eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Adana Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu, savcı Aziz Takçı ve savcı Özcan Şişman da HSYK tarafından soruşturulan diğer isimler. Casusluk iddiası bulunan savcılar için HSYK raporunda "Devletin gizli sırlarını açığa çıkarmak ve casusluk" suçlarını işledikleri belirtildi. Raporda 5 savcının "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçunu işledikleri iddia edildi. Ayrıca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Samsun'a atanan Hüseyin Baş ile ilgili raporun da önümüzdeki günlerde tamamlanarak hakkında işlem başlatılması bekleniyor. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız