SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"17 Yıldır Bitirilmedi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:12:23
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 17 yıldır bitirilemeyen Malatya’daki Yoncalı Barajı ile ilgili “Yılan hikayesine döndü” dedi.

CHP Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Sayın Veysel Eroğlu'na soru sormak istiyorum. Eroğlu'nun bu konuyla ilgili verilmiş çok sözü var. Malatya Arguvan ilçesinde Yoncalı Barajı var. 1995'ten beri yapımına başlanan ama bir türlü bitirilemeyen, bir türlü yapımı devam etmeyen bir baraj. 2010 yılında Sayın Mevlüt Aslanoğlu sordu size. ‘Yapacağız’ dediniz. AK Parti Malatya Milletvekili bir arkadaşımız kendi sitesinden ‘15 Mayısta ihale edeceğiz’ dedi, olmadı. Size burada defalarca sorduk. Siz ‘Söz, Haziranda ihaleyi yapacağız’ dediniz. Sayın Eroğlu, Haziran ayı geçti, Temmuz ayı geldi, yapamadınız. Bu ihaleyi yapacak mısınız, yapmayacak mısınız? Bu konuyu Malatyalılar merak ediyor. Ben de şahsen bir milletvekili olarak merak ediyorum ve size soruyorum” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, konuyla ilgili Bakan Eroğlu tarafından cevaplanması isteğiyle verdiği soru önergesinde ise “Yoncalı Barajı’yla ilgili Mayıs, Haziran ve son olarak da Temmuz ayının adres gösterilmesinin ardından, ihale net olarak hangi tarihte gerçekleştirilecektir” diye sordu.

Ağbaba önergede “Malatya’nın Arguvan ilçesinde, 1996 yılında inşaatına başlanılmış olan Yoncalı Barajı’nın yüzde 25’i, 2002 yılına kadar tamamlanmıştır. DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğünün 2002 yılı takdim raporunda baraj inşaatının olumlu devam ettiğini belirtilmesine rağmen Yoncalı Barajı’nın inşaatı durdurulmuş, şantiyesi kapatılmıştır. 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2011 yılının yaz aylarında inşaata başlanacağını belirtmesine rağmen 2012 yılına gelindiğinde baraj inşaatında herhangi bir ilerleme yaşanmamıştır. 2012 yılının Ekim ayında Sayın Bakan, bir kez daha Yoncalı Barajı’nın ihalesinin Aralık ayında biteceğini ifade etmiş ancak Aralık ayı geldiğinde ‘Yoncalı barajı maalesef geç kalan bir proje onu itiraf ediyorum’ diyerek sürecin ilerlemediğini kabul etmiştir. 2013 yılına geldiğimizde, Sayın Bakan Veysel Eroğlu, bu kez Mart ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Yoncalı Barajı’na ait yeni bir projenin hazırlandığını beyan etmiş ve ihalenin Haziran veya Temmuz ayında yapılacağına dair söz vermiştir. 2013 yılının Nisan ayına geldiğimizde ise AK Parti Milletvekili Öznur Çalık tarafından ‘Yoncalı barajı 15 Mayıs 2013’de ihale edilecek. Arguvanlı hemşerilerime hayırlı olsun’ açıklaması yapılmıştır. Ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Tüm bu gecikmeler ve verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle, Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ 9. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy tarafından ÇED Raporu onay belgesi gelir gelmez Temmuz ayı içerisinde ihale ilanına çıkılacağını belirtilmesi Arguvan halkı tarafından inandırıcı bulunmamıştır. 17 yıldır bitirilemeyen ve adeta yılan hikayesine dönen Yoncalı Barajı’nın geleceği üzerindeki belirsizlik devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Ağbaba, Yoncalı Barajı’nın eski projesinin de yapıldığı söylenen revizyonlar ne aşamadadır? Yeni proje hazırlanmış mıdır? Yoncalı Barajı’yla ilgili Mayıs, Haziran ve son olarak da Temmuz ayı adres gösterilmesinin ardından, ihale net olarak hangi tarihte gerçekleştirilecektir? Yoncalı Barajı’nın bitimi için öngörülen bir tarih var mıdır sorularını yöneltti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız