SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Dünyası Ressamları Malatya'da Buluştu

0
Güncellendi - 2016-10-11 01:23:28
Türk Dünyası Ressamları Malatya'da Buluştu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İnönü Üniversitesi ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı’nın  (TİKA) katkılarıyla organize edilen 19. TÜRKSOY Ressamlar Buluşması kapsamında Türk dünyasından 21 ressam Malatya’da buluştu.

Türki Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. Yılı dolayısıyla bu ülkelere ithaf edilen 19. TÜRKSOY Ressamlar buluşmasına 19 ülkeden 21 sanatçı katılıyor.  10 gün boyunca devam edecek 19. Ressamlar Buluşmasına katılan ressamlar, Gezip gördükleri Malatya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini Hürriyet Parkı, Sanat Merkezi, Kernek Meyda’nında yapacakları resimlere yansıtacaklar. Ressamların eserleri 20 Ekim’de MABESEM Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

Ressamlar buluşması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, AKP Malatya Milletvekilleri Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan ile Türki Cumhuriyetlerden sanatçılar ve ressamlar katıldı.

Ressam İsmet: 51 yıldır bu etkinliği bekliyorum

Basın toplantısında sanatçılar adına açıklama yapan Ressam Reşit İsmet, tüm sanatçıların Malatya’ya gelmekten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Reşit İsmet, Ressamlar Buluşmasının önemine değinerek “Bu çalışmalar resimler başlar ve daha derin izler bırakır. Yeni tanışmalar, yeni görüşmeler oluyor. Yeni yeni memleketler keşfediyoruz. 19. Ressamlar Buluşmasını tertipleyen TÜRKSOY, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve TİKA’ya sonsuz şükranlarımı sunuyorum. 51’nci sanat yılımdayım. Demek ki 51 yıldır TÜRKSOY’un bu etkinliğine katılmak için bekliyorum ve teşekkür ederim” dedi.

Prof.Dr. Purtaş: Büyükşehir Belediyesi, önemli kültür-sanat faaliyetleri yapıyor

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş da TÜRKSOY’un gelenekselleşen bu etkinliğini bu yıl Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini belirterek  “Öncelikle bu etkinliğe ev sahipliği yaptığı için ve sıcak ve samimi karşılamalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın şahsında bütün Malatyalılara teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Malatya Büyükşehir Belediyesi, son derece önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmak suretiyle Türk Kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması doğrultusunda son derece önemli faaliyetler gerçekleştirmekte. Biz de TÜRKSOY olarak önceki senelerde bu faaliyetlere destek olmaya çalıştık.  Kitap Fuarına Türk Dünyasından yazarları, edebiyatçıları, şairleri davet etmiştik. Aynı zamanda fuarda TÜRKSOY fotoğraf ve resim sergileriyle yer almıştık. Bugün bu faaliyetle TÜRKSOY ile Malatya Büyükşehir Belediyesi arasındaki işbirliği ve ortaklığı bir adım daha ileriye götürmüş oluyoruz” diye konuştu.

Çakır: Ressamlarımızı Malatya’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz

Ressam ve sanatçıları Malatya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, “Milattan Önce 7 bin yılları bulan bir medeniyetin izinin olduğu bir şehir. Dolayısıyla onlarca medeniyetin yaşadığı bu topraklardaki bu güzel şehrin tanıtımına inşallah sizler çok büyük katkı sağlayacaksınız. Malatya’mızın coğrafi güzelliklerini, ilçelerimize gittiğiniz zaman oradaki farklılıkları resimlerinizle ölümsüzleştirecek güzel eserlerinizin çıkacağından hiçbir şüphem yok. TÜRKSOY’un bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları yakinen biliyoruz. Dolayısıyla büyük bir medeniyetten büyük bir imparatorluktan belki dünyanın bir çok yerine dağılmış çok değerli kardeşlerimiz var. Onlarla aramızdaki dostluğun, akrabalığın ve kültürel ilişkilerin devamı çok çok önemli. Büyüyen güçlü Türkiye’nin bir çekim merkezi olması, hep birlikte kalkınmamız daha önemli. Ama bunun temelinde de kültürel bağın oluşturulması gerekiyor. TÜRKSOY, bu bağların güçlendirilmesi adına önemli işler yapıyor. Tabi ticaret önemli. Ticari ilişkiler, bu dostlukları pekiştiriyor ama kültürel-sanatsal yönden bağların güçlendirilmesi ve bunların zaman aşımına uğramaması çok daha önemli. Bu buluşmanın dostluk, kardeşlik ve kültürel ilişkileri geliştirdiği kadar; Malatya’mızın güzel değerlerinin, kültürünün tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Kardeş ülkelerimizden gelen tüm sanatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Malatya’dan güzel izlenimlerle, güzel duygu ve düşüncelerle ayrılırsınız diyor tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yaşar: Malatya, yeni bir boyut, yeni bir ivme kazanacaktır

AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar da, tıpkı Türkiye gibi Malatya’nın da Türkiye içinde bölgesel bir denge merkezi olarak varlığını sürdüren bir şehir olduğunu aktardı. Yaşar, şunları söyledi:

“Malatya’nın Bakü’den, Bişkek’ten, Almatı’dan, Taşkent’ten, Kırım’dan, Grozni’den, Kafkaslar’dan, Üsküp’ten, Ohri’den, Prizren’den, Sarayova’dan, Lefkoşa’dan nasıl göründüğünü merak ediyoruz. Yani sizin gözleriniz, bakışınız; sizin perspektifiniz bizim doğup büyüdüğümüz ama dışarıdan görme imkanı olmayan kendi şehrimize dışarıdan gelen bir göz gibi gönül gözüyle bir ressam gözüyle bir sanatçı perspektifiyle nasıl göründüğünü bize sizler anlatacaksınız. Buna bizim ihtiyacımız var. Dolayısıyla siyasetin, yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin, resmiyetin görmediği şeyin sizin gözleriniz, sizin bakış açınızın bize göstereceğine inanıyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Zihninizden, gönlünüzden geçirip tuvale resmettiğiniz o görüntüler bizim için yeni bir Malatya imajı oluşturacaktır. Malatya, yeni bir boyut, yeni bir ivme kazanacaktır.”

10 gün boyunca Malatya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini gezecek olan ressamlar, gördüklerini Malatya’nın kent meydanlarında ve parklarında yapacakları tuvallere yansıtacaklar. Meydana getirilecek eserler 20 Ekim’de Malatya Sanat Merkezi’nde sergilenecek.

Katılan sanatçı ve ressamlar

19’ncu TÜRKSOY Ressamlar Buluşmasına Katılan Ressamlar ile halka açık resim yapma saat ve yerleri ise şöyle

  1. AZERBAYCAN - Jalal AGHAYEV
  2. AZERBAYCAN - Sabir CHOPUROV
  3. KAZAKİSTAN - Nargyz ALIBEK-Bayan
  4. KIRGIZİSTAN - Dzhumabek BAZARBAEV
  5. ÖZBEKİSTAN - Yakubdjan SIDIKOV
  6. TÜRKİYE - Mehmet Ali DOĞAN
  7. TÜRKİYE - Hasan DEMİRBAĞ
  8. TÜRKMENİSTAN - Mammed YARMAMMEDOV
  9. KKTC - Raif KIZIL
  10. ALTAY (Rusya) - Cheynesh MAMASHEVA
  11. BAŞKURDİSTAN (Rusya) - Zifa TULUMBAEVA
  12. HAKAS (Rusya) - Nikolay MARTKACHAKOV
  13. GAGAVUZ YERİ (Moldova) - Prascovia BEJENARI
  14. SAHA-YAKUT (Rusya) - Andrei CHİKACHEV
  15. TATARİSTAN (Rusya) - Alina YAKUPOVA
  16. TIVA (Rusya) - Aleksei KHOVALYG
  17. TIVA (Rusya) - Lorisa KHOVALYG
  18. KIRIM - Maire LYUMANOVA
  19. ÇUVAŞİSTAN (Rusya) - Svetlana KOKEL
  20. MAKEDONYA - Ebru SELMAN
  21. KOSOVA - Reşid KRÜEZİ
  22. BOSNA HERSEK - Adil MESANOVIÇ

 Halka açık resim yapma yer ve saatleri:

13.10.2016: 10.30 SANAT MERKEZİ

14.10.2016 : 10.30 SANAT MERKEZİ

15.10.2016 : 10.30 HÜRİYET PARKI

16.10.2016 : 10.30 HÜRİYET PARKI

17.10.2016 : 10.30 KERNEK MEYDANI

18.10.2016 : 10.30 KERNEK MEYDANI

19.10.2016 : 10.30 SANAT MERKEZİ

20.10.2016 : 10.00 SANAT MERKEZİ RESİM SERGİSİ

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ressamlar1

ressamlar2

ressamlar3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız