SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Aslında Çözümler Basit.."

0
Güncellendi - 2016-10-18 20:07:12
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, kayısıda temel bir devlet politikasının mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Malatya il Başkanı Enver Kiraz Akçadağ Sulama Birliği Başkanlığı'na seçilen Ali Uçar ile Su Çatı Sulama Birliği Başkanlığı'na seçilen Enver İlhan'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Ziyaretlerde konuşan İl Başkanı Kiraz, Akçadağ ovasının Malatya'ya kayısısının dörtte birini üreten önemli bir ova konumunda olduğunu belirterek “Bu nedenle buranın sulanması, buradaki çiftçiye verilen katkı çok önem ifade ediyor” dedi. Malatya’nın dünya kayısı başkenti olduğunu vurgulayan Kiraz, “Her fırsatta söylüyoruz, kayısı da temel bir devlet politikasının mutlaka geliştirilmesi gerekiyor. Bu yıl yine kayısıda önemli problemler yaşanıyor. Çiftçi desteklenirse, kayısı için temel bir devlet politikası oluşturulsa sulama birlikleri de, çiftçide problem yaşamaz ve çiftçinin sulama problemleri de ortadan kalkmış olur. Bu destekler devlet tarafından verilmediği sürece biz bu sorunlar ile boğuşmaya devam ederiz" diye konuştu.

Sulama birliklerinin önemli sorunlarının olduğuna dikkat çeken Kiraz, "Çünkü bir taraftan baktığımızda sulama birliklerinin önemli problemleri var. Çiftçiden aldıkları ücretler ile bütün giderlerini sağlamak zorundalar. Birçok sulama birliğinin maliye, SGK gibi çeşitli yerlere borçlarının olduğunu görüyoruz. Bir taraftan da çiftçinin gelir elde edemediği için ve desteklenmediği için su paralarını ödeyemediği bir durum ile karşı karşıyayız. İki durumun dengelenebilmesi için mutlaka devletin tarımsal destekler konusunda devrede olması gerekiyor. Çiftçiye katkı sunması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Malatya'nın temel ürünü ve aynı zamanda dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen kayısıya devletin destek vermesi gerektiğini dile getiren Kiraz, “ Yani bir taban fiyatının olması gerekiyor. Her yıl çiftçi bir belirsizliğe terk edilmemesi lazım. Ürettiğinde çiftçi kaça satacağını bilmesi gerekiyor. İkincisi alan bazlı desteğin kayısı üreticisine uygulanması gerekiyor. Bunlar bir birlerini destekleyecek unsurlardır.” şeklinde konuştu.

Sulama sularının her geçen gün azaldığını gördüklerini belirten Kiraz, bu nedenle su kaynakların da verimli ve tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda da çiftçiden hiç bir ücret talep edilmeden devletin kapalı sistemlerini oluşturarak, yüzde elliye varan su kayıpların önlemesi gerektiğini belirten Kiraz, “Aslında çözümler basit. Devletin atacağı bir kaç adımla vereceği bir kaç destekle hem sulama birliklerin kaliteli hizmet vermesini sağlaya biliriz hem de çiftçinin zorlanmadan üretim yaparak kendi su ve elektrik parasını ödeyeceği bir pozisyona taşıyabiliriz” dedi.

Bu yüzyılda insanların en temel ihtiyacı olan suyun hem tarımsal alanda hem de içmesuyu olarak kullanımında sağlıklı bir şekilde kullanımının gerekliliğine işaret eden Kiraz, “Akçadağ'ın kayısı ve tarımdaki önemi ile buradaki sulama birliklerinin önemi ifade ettim. Hepsindeki temel nokta devletin bakış açısını tarımdan yana çiftçiden yana değiştirmesinden geçiyor" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ahmet (7 yıl önce)
    sayın Enver kiraz senin şimdi aklına geldi ama onun projesini bundan bir yıl önce sosyal medyada genç bir işadamı açıkladı kaysı kent projesi idi o proje hayata geçirseydiniz bugün malatya kayısısı bir ıphone markası gibi olmuştu yerel ve ulusal gezetelerde de çıkmştı bende bir malatyalı olarak sevinmiştim ama malum yapılmadı iş adamına fırsat verilmememiştir
    0
    0
    Yanıtla