SON DAKİKA
SON DEPREMLER

18 Mart Şehitler Günü Programı

A- A+ PAYLAŞ

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, ilk tören Salı günü Şehitlik'te yapılacak. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi'nde bir anma programı gerçekleştirilecek.

VALİ VEKİLİNE ZİYARET..
Şehitler Günü öncesinde; Önce Vatan Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Emniyet Teşkilatı Vazife Malülleri ve Şehit Aileleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Yurt Savunması Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği'nin yöneticileri tarafından Vali Vekili Erdinç Filiz'e ziyarette bulunuldu. (İlk 2 fotoğraf bu ziyaretten)

Önce Vatan Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Ahmet Keskinkılıç, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Bayram Özdemir, Emniyet Şehit Aileleri Dernek Başkanı Ömer Terkin, Yurt Savunması Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Duran Şahin ve Şehit aileleri daha sonra da Belediye Başkan Vekili Tevfik Arpacı'ya bir ziyaret gerçekleştirdiler. (Son fotoğrafta)

PROGRAM..
Şehitleri Anma Günü dolayısıyla 18 Mart Salı günü yapılacak törenlerin programı şöyle açıklandı:

"1-18 Mart 2008 Salı günü saat: 08.00’den itibaren resmi ve özel kuruluşlarla şehrin ana caddeleri bayraklarla donatılacak; Anıtlar, Hükümet Konağı, Atatürk Evi, Gazi İlköğretim Okulu, Kültür Sitesi, DDY Gar ve Fabrikalar gece ışıklandırılacaktır.

2-Törene Resmi Daire ve Kuruluşların Amirleri, Garnizon Komutanlığı, İnönü Üniversitesi ve Özel Kuruluşların temsilcileri ve halkımız katılacaktır.

3-Anma Programı aşağıdaki sıraya göre yapılacaktır.

A-ŞEHİTLİKTE ÇELENK SUNMA TÖRENİ : Saat : 09.30
1- Tören Programının sunulması, (Tören Sunuculuğu Milli Eğitim Müdürlüğü H.Ahmet Akıncı Lisesi Öğretmeni Faruk KORKMAZ tarafından yapılacaktır )

2- Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve şehit aileleri Çelenklerinin sunulması,

3- Saygı Duruşu ve Saygı Atışı yapılması,

4- Tören Bölüğü ve Bando eşliğinde İstiklal Marşı söylenerek Bayrağın göndere çekilmesi,

5- G. Komutanlığınca Topçu Kur. Alb. Erdal DODURGA tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılması,

6- Şehitlik Özel Defterinin Malatya Valisi Sayın H.İbrahim DAŞÖZ tarafından yazılması,

7- Şehit Mezarlarının ziyaret edilmesi ve karanfil konulması (Törene katılanlar tarafından),

B- HALK EĞİTİM MERKEZİ SALONUNDAKİ TÖREN
11.00:- Açılış Konuşması (Şehit Aileleri adına Bayram AKDEMİR yapacaktır),
- Malatya Valisi H.İbrahim DAŞÖZ’ün konuşmaları,
- Malatya Cumhuriyet Lisesinden Tarih Öğretmeni Erkan ERDOĞAN tarafından “Çanakkale ve Şehitler” konulu konferans verilecektir,
- İl Milli Eğitim Müdürlüğünce (Malatya Güzel Sanatlar Lisesi tarafından) günün anlamına uygun program icra edilecektir."

MESAJLAR..
Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak şu mesajı yayınladı:

"Çanakkale'de aziz şehitlerimiz ve onların yanında yatan, yaşamlarının baharında toprağa gömülen yüz binlerce insan, savaşların acımasızlığını, kötü sonuçlarını, barış ve dostluğun insanlık için ne kadar gerekli olduğunu adeta haykırmaktadır. Her yönü ile destansı bir savaş olan Çanakkale Savaşları, dünya siyasi tarihini neden-sonuç ilişkileriyle etkileyerek, tarihinin değişimine neden olmuştur. Kilometrelerce uzaktan savaşmaya gelen sömürgecilere ulus olma bilincini de kazandırmıştır.

Ülkemizin bağımsızlığı, milletimizin bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, Kahraman Şehitlerimizi, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah Arkadaşlarını, rahmet, minnet ve şükran duygularımla anıyorum."

AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın mesajı şu şekilde:

"Tarihi şan ve şeref dolu Türk Milleti’nin namusu bildiği vatanı ve bayrağı uğruna gözünü kırpmadan canını nasıl feda ettiğinin ispatı, tarih sayfalarına atalarımızın kanlarıyla yazdığı bir bağımsızlık bildirgesidir, Çanakkale Zaferi. Ezelden beridir hür yaşadığımızın ve hür yaşayacağımızın ilanıdır Çanakkale Zaferi.

Milletimizin iman ve azmiyle, dönemin yayılmacılık politikası izleyen güçlerinin dünyanın dört bir yanından getirdikleri askerlere karşı verdiği bu mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayan en önemli zaferlerden birisidir. Kadınıyla, çocuğuyla elindeki tüm varlığıyla, düşmana karşı kendilerini siper etmiş atalarımızın bu tarifsiz fedakarlıkları, bizlerin bugünkü huzurunu ve bütünlüğünü temin etmiştir.

Millet bütünleşmesinin en değerli örneklerinden biri olan Çanakkale Zaferi’ni yaratan milli iradeyi her gün hatırlamalı ve tek başına 276 kiloluk top mermisi sırtlamış Seyit Onbaşı’yı, silahı kırıldığında düşmana taşla yumrukla hücum eden Mehmet Çavuş'u ve daha nicelerini yeni nesillere hatırlatmalıyız.

Ne güzel söylemiştir Mehmet Akif Ersoy;

Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde,
Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler.
Hakk'ın bu veli kulları taş türbeye girmez;
Gufrana bürünmüş, yalnız Fatiha bekler.

Bu duygu ve düşüncelerle yokluk ve zorluklar içerisinde cepheye koşarak bizleri esaretten kurtaran, bağımsızlığımızı armağan eden, bir karış vatan toprağı için canını hiç düşünmeden feda etmiş şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun."

Belediye Başkanı Cemal Akın'ın mesajı da şöyle:

"Çanakkale Zaferi, vatan topraklarını ve bağımsızlığımızı korumak için şahlanan bir milletin, bağımsızlık ve egemenlik aşkının heyecan ve ibret verici destanıdır. Bu destanı yazan yüzbinlerce şehidimiz, "Çanakkale Geçilmez" gerçeğini ve kendisine vurulmak istenen esaret zincirini parçalayıp atacağını tüm dünyaya göstermiştir. Çanakkale Zaferi'yle, millet olma bilincinin tohumları atılmış, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması için de zemin hazırlamıştır.

Bu cennet vatanımızı parçalamak isteyen şer güçler tarafından şimdi de ülkemizde oynanan oyunlara karşı, kahraman ordumuz 93 yıl önce Çanakkale’de gösterdiği üstün cesaret ve kararlılığı, aynı başarıyla tekrarlamıştır.

Ülkemiz üzerinde hesapları olan şer güçler şunu bilmelidirler ki Türk Milleti var oldukça Türkiye Cumhuriyeti devleti ebediyen var olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferimizin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, saygılar sunuyorum.”

MHP İl Başkanı Ömer Ekici de, yayınladığı mesajda özetle, "Çanakkale direnişi, namus bildiğimiz mefhumların zedelenmemesi için asil Türk evlatlarının kendilerini feda etmekten asla çekinmedikleri tarihi ve emsalsiz bir meydan okuma olarak anılacaktır.

Bu zafer aynı zamanda aziz milletimizin, varlığına yönelmiş ve artık sabır sınırlarını zorlayan tehditler için neleri göze alıp, nasıl başarabileceğimizin emsalsiz bir örneği olmuştur.

Bu açıdan Çanakkale Savaşları yalnızca bir askeri başarı değil, izzeti nefsi ve haysiyeti ile oynanmak istenen büyük Türk milletinin topyekün ayağa kalktığı bir diriliş ve yükseliş abidesidir.

Bu milli silkiniş etkilerini dalda dalga göstermiş, müteakip senelerde Türk milliyetçilerinin şahlanışına kaynaklık ederek Anadolu topraklarında düşmana karşı verilecek olan Milli Mücadelenin de meşalesini ateşlemiştir.

Çanakkale Zaferi, milletler mücadelesinin acımazca sürdüğü bir dönemde, büyük Türk milletinin milli kimlikte buluşmasının, güç ve moral biriktirmesinin, öze ve inançlarına dönmesinin de bir nirengi ve dönüm noktası olmuştur.

Bugün de başka yönleri ile büyük bir tehdit olarak ortaya çıkan emperyalizme karşı mücadelede, aziz milletimizin ihtiyacı olan kudret ve ilhamın eşi bulunmaz kaynağı Çanakkale Ruhunun muhteşem anlamında saklıdır.

Çanakkale dirilişi, Türklüğü küçümseyen, onuruna ve kutsallarına el ve dil uzatmaya yeltenen, Türk milletinin gücünü imtihan etmeye kalkışan bugünkü ihanet odaklarını nasıl bir sonucun beklediğini anlamaları açısından, ders almaları gereken tarihi bir ibret ve ihtar vesikasıdır. Bu vesile ile, kutlu vatan topraklarında huzur içinde yatan ve bizim varlık ve yaşama nedenimiz olarak kendini feda eden o meçhul kahramanların aziz hatıralarını hürmet ve şükranla anıyoruz.Bu zafere ulaşarak vatanı ve bayrağı için şehit olan, bugün bizlerin bağımsız bir ülkede hayat ve vücut bulmamızı sağlayan kahraman Mehmetçikleri bir kez daha minnetle, şükranla anıyorum."dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de şu mesajı yayınladı:

"Gazi Mustafa Kemal’in ”vatanın ya dirilişine veya ölümüne neden olunabilecek yaşamsal bir iş” diye tanımladığı 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı’nda yapılan deniz savaşlarıyla, Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 - 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları, Türk tarihinin en onurlu sayfalarını dolduran birer anıtsal destandır.

Çanakkale savaşları; Türk ve Dünya uluslarının tarihsel yazgılarını değiştiren, ulusal tarihimize ve dünya tarihine yön veren, azgınlaşmış emperyalist saldırganlığın ulusal bilinç, inanç ve azimle yenilebileceğini tüm dünyaya gösteren Türk ulusal kahramanlığının zirvelerinden biridir.

Türk Kurtuluş Savaşının mayası; Çanakkale'nin sularında, Conkbayırı' nda ve Anafartalar'da “vatan savunması” olarak Gazi Mustafa Kemal’in eliyle çalınmıştır.

Tüm bu tarihsel gerçekler ortada iken, Dünyanın hayran kaldığı bu kutsal “vatan savunmasını”; çarpıtılmış, gerçeklerle bağdaşmayan anlatımlar, şeyhlerin, eseriymiş gibi gösterme gayretleri özellikle son yıllarda artmıştır. Tarih ve kültür bilgisinden yoksun gerici odakların bu planları; ulusal bilincimizi körelterek aydınlanmamızı engellediği gibi, aynı zamanda en azından emperyalizmin bölgemize yönelik planlarına da hizmet etmektedir. Ermeni soykırımının dünya gündemine oturtulmasıyla BOP ve ılımlı İslam projesinin Ortadoğu gündemine oturtulması ve yaşadığımız son günlerde ki, etnik ve bölücü hareket ile kışkırtıcılığın artırılma hareketlerini, birlikte düşündüğümüzde esas hedefin şanlı Kurtuluş Savaşı'nı kirletme ve oradan bizim geleceğimize yara açmak olduğunu anlamak durumundayız. Çanakkalelerin, yeni Kurtuluş Savaşlarının, yeni Sevrlerin bugünkü dünyada yeni stratejik terminolojiyle önümüze getirileceğini düşünmemiz lazım. Bu yeni dönemde bunun stratejisi ve terminolojisi ekonomiktir ve özellikle çökertilmek istenen ülkenin ve toplumun borçlandırılması, borç kemendinin boynuna atılmasıdır. Bizim de borç kemendi boynumuza atılmıştır.

Dün Çanakkale’de, tüm maddi güçleri ile saldırdıkları halde ele geçiremediklerini, bu gün kültürel sömürgecilikle, besleme örgütler kurarak / kurdurarak ele geçirmeye çalışıyorlar. Dün Çanakkale’de yurdumuzu bombalayanlar, bu gün ulusal bilincimizi, kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü, bizi biz yapan değerlerimizi, işbirlikçi, AB’ci, devşirme örgütler aracılığı ile bombalıyorlar. Dün kefensiz şehitlerimize sıcak bağrını açan Anadolu toprakları, bu gün yabancılara peşkeş çekiliyor.

Türk Ulusu bilmektedir ki; Milli Kurtuluş Savaşımızı da dışlayarak, Mustafa Kemal’siz bir Türk tarihi yaratmak isteyenlerin safı; dün olduğu gibi bu gün de, “yeni Sevr” planlarıyla Türk ulusunu parçalamak, yok etmek isteyenlerin safıdır.

Çanakkale’de, Mustafa Kemal'i inkâr etmek; Laik demokratik Türkiye Cumhuriyetini, Cumhuriyetin asıl sahibi olan Türk Ulusunu ve Türk Tarihini inkardır. Bu ülkede yaşayan herkesin varlığını yüce Atatürk'e borçlu olduğunu bilmesi vicdani ve insani sorumluluğun gereğidir. Bunu görmezden gelmek ‘gaflet, dalalet ve hatta ihanet” içinde olmaktır.

Çanakkale zaferinin 93. yılında, bu günlerimizi kurma uğruna kan ve can verenleri derin bir saygı ve şükranla anarken, “ufkun ötesini “de gören Yüce Atatürk’ün ölümsüz anısı önünde saygı ile eğiliriz. Işığımız oldular, ışıklar içinde kalsınlar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız