SON DAKİKA
SON DEPREMLER

18 Mart Şehitler Günü

A- A+ PAYLAŞ

18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Perşembe günü Malatya'da da anma törenleri gerçekleştirilecek. İlk tören 09.00'da Şehir Mezarlığı'ndaki Şehitlik'te yapılacak.

ANMA PROGRAMI..
Şehitler Günü dolayısıyla Malatya'da yapılacak anma törenlerinin programı şöyle:

"1-18 Mart 2010 Perşembe günü saat: 08.00’den itibaren resmi ve özel kuruluşlarla şehrin ana caddeleri bayraklarla donatılacak; Anıtlar, Hükümet Konağı, Atatürk Evi, Gazi İlköğretim Okulu, Kültür Sitesi, DDY Gar ve Fabrikalar gece ışıklandırılacaktır.

2-Törene Resmi Daire ve Kuruluşların Amirleri, Garnizon Komutanlığı, İnönü Üniversitesi ve Özel Kuruluşların temsilcileri ve halkımız katılacaktır.
3-Anma Programı aşağıdaki sıraya göre yapılacaktır.

A-ŞEHİTLİKTE ÇELENK SUNMA TÖRENİ : Saat : 09.00
1- Tören Programının sunulması, (Tören Sunuculuğu Milli Eğitim Müdürlüğü Güzel Sanatlar Lisesi Müdür Yrd. Faruk KORKMAZ tarafından yapılacaktır )
2- Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Şehit Aileleri Çelenklerinin sunulması,
3- Saygı Duruşu ve Saygı Atışı yapılması,
4- Tören Bölüğü ve Bando eşliğinde İstiklal Marşı söylenerek Bayrağın göndere çekilmesi,
5- Mesajların okunması, ( Garnizon komutanlığınca tefrik edilecektir.)
6- G. Komutanlığınca Bnb. Cem ERCAN tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılması,
7- Şehitlik Özel Defterinin Malatya Valisi Sayın Doç. Dr. Ulvi SARAN tarafından yazılması,
8- Şehit Mezarlarının ziyaret edilmesi ve karanfil konulması (Törene katılanlar tarafından),

B- SABANCI KÜLTÜR MERKEZİ SALONUNDAKİ TÖREN Saat: 10.15
1-Garnizon Komutanlığı tarafından Çanakkale Savaşları Resim Sergisi Açılışı
2- Şehit Aileleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Önce Vatan Yardımlaşma ve Dayanışma Der. Bşk. Ahmet KESKİNKILIǒın tarafından yapılacaktır.
3- Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi SARAN’ın konuşmaları,
4- İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya BAŞKAN tarafından “Çanakkale Savaşı ” konulu konferans verilecektir,
5 -İl Milli Eğitim Müdürlüğünce (Malatya Güzel Sanatlar Lisesi tarafından) günün anlamına uygun program icra edilecektir.
6- Devlet Övünç Madalya Töreni ( 5 Kişiye Madalya Verilmesi ve Beratlarının okunması)"

MESAJLAR..
AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın mesajı şöyle:

"Mensubu bulunmaktan gurur duyduğumuz Büyük Türk Milletinin şanlı bir geçmişi,bu geçmişini abideleştiren şanlı bir tarihi vardır.Bu şanlı tarihimiz altın sayfaları ve zafer Türküleri ile doludur.İşte bugün bu kahramanlık günlerimizden biri olan Çanakkale zaferimizin 95. yıldönümünde başta Çanakkale savaşlarının muzaffer komutanı Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale'de vatan için,bayrak için istiklal ve hürriyet için hayatlarının baharında toprağın kara bağrına bir gül bahçesine girercesine girmiş Aziz Şehitlerimizi,gazilerimizi minnetle ve şükranla anıyorum.

Bugün Türk milleti olarak gönlümüz bu zaferin Türküleriyle dolu,mutluyuz,gururluyuz,çünkü biz bu günü Türk ve Dünya tarihi yönünden dönüm noktası,Türk mücadelesinin başlangıcı sanıyoruz.95 yıl önce bugün insanlığın nabzı Çanakkale'de çarpıyor,kıtalar Çanakkale'de birbirine giriyordu.Sonuçta İstiklal Savaşımızın nüvesi oluşturulmuş, Türk Milleti Mustafa Kemal'i tanımış,zafer Türk'ün olmuştur.Bu nedenle 18 Mart, her türlü maddi kuvvetin iman ve irade karşısında iflas ettiği gündür.18 Mart,kan ve ölüm püskürten her çeşit harp vasıtasının, Mehmetçiğin iman dolu göğsünde parçalanarak yok olduğu gündür.18 Mart,Vatan uğruna, Milli şeref ve namus yoluna,binlercesi bir arada,omuz omuza,kucak kucağa can veren,fakat asla mağlup edilemeyen bir ordunun savaşıdır.

Çanakkale Savaşları;Büyük milletimizin vatan ve millet sevgisini,bayrak sevgisini,insan gücünü,feragat ve fedakarlığını,kahramanlığını bir kere daha en üst seviyede bütün dünyaya gösterdiği savaşlardır.Dünya harp tarihinde Çanakkale muharebeleri kadar sebep ve sonuçları itibariyle tarihin seyrini değiştiren pek az olay vardır.Dolayısıyla bu yönü itibariyle Çanakkale bir kez daha büyük önem arz etmektedir.Bu düşüncelerde Çanakkale'de vatanın bağrına düşen şehitlerimizin bir kez daha anıyor.Gazilerimize Allah'tan uzun ömürler diliyorum."

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Şehitler Günü dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Çanakkale Zaferi, milletimizin her türlü imkansızlıklara rağmen birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma içerisinde inançla verdikleri mücadeleyi gösteren eşsiz bir örnektir. Bu mücadele halkımızın bir bütün olarak daha neleri başarabileceğini bizlere göstermektedir.

Bugün bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşıyorsak, bunu vatanımızın her karışında kanını dökmüş olan şehitlerimize borçluyuz. Gerek Çanakkale Zaferi’ni, gerekse Şehitlerimizi sadece haftanın bir günü yad etmek yetmez. Hayatımızın her döneminde bu zaferi ve şehitlerimizi anmalı, verilen mücadeleyi kendimize örnek almalıyız.

Bu vesileyle şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, saygılar sunuyorum.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de, şu açıklamayı yaptı:

"Türk ulusunun emperyalizme karşı verdiği ve zaferle sonuçlandırdığı ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 95.yılı tüm ulusumuza kutlu olsun!..

Birinci Dünya savaşı sırasında; İtilaf devletlerinin güçlü deniz ve kara kuvvetlerinin; Boğazları almak, İstanbul’u işgal etmek, Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri olan Rusya’ya yardım etmek amacıyla başlattıkları Çanakkale Savaşları’nda, emperyalist ordular önce denizde, sonra da kara savaşlarında yenilgiye uğratılmıştır. “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” sözü işgalcilere kabul ettirilmiştir.

Çanakkale Savaşları, I.Dünya Savaşı içinde ayrı bir özelliği bulunan ve tarihi değiştiren, yaşama hakkına onuruyla ulaşan bir ulusun kahramanlık destanıdır. Burada savaşan Türkler, kutsanmış bir kahramanlık göstermişlerdir. Türk ordusu, saldırgana karşı dur demesini bilmiş, vatan için, Türk ulusunun özgürlüğü için canını vermekten çekinmemiştir

Bu savaşlar ile yurt topraklarında uluslaşma bilinci başlamıştır. “Yurt” ve “vatan” kavramları daha sonra Kurtuluş Savaşımızda da vatan savunması için etkili olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün savaş dehası ile kazanılan bu savaşlarda Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen “kınalı kuzular” vatan savunmasında canlarını feda etmişlerdir. Mustafa Kemal’in “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözünün gereğini vatan avunması için gözlerini kırpmadan yerine getirmişlerdir.

Bu eşsiz zaferde 252 bin şehit veren “Kınalı Kuzuların” katkısı büyük ve de destansıdır.

ÇANAKKALE ZAFERİ, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolu açmıştır. Emperyalizme karşı verdiğimiz ve kazandığımız bu zafer ile ve de Kurtuluş Savaşımızda yine aynı emperyalist güçlere karşı verdiğimiz mücadele tüm dünyada emperyalist işgal altında olan mazlum uluslara umut ışığı olmuştur…“Kınalı Kuzular” komutanları Mustafa Kemal ile her türlü yokluğa karşı emperyalizmin yenilebileceğini kanıtlamışlardır.

Çanakkale Savaşı’nın 95. yıldönümünde genel bir değerlendirme yaparsak şunları söyleyebiliriz: Çanakkale’de, İzmir’de denize döktüğümüz emperyalist güçler, günümüzde ABD’yi yanlarına alarak küreselleşmişlerdir. Emperyalizm Çanakkale’nin, Lozan’ın intikamını almak için Sevr’i dayatmaktadır. Ulusumuz siyasal, ekonomik ve kültürel yönden çökertilmek, bağımlılaştırılmak isteniyor yavaş yavaş. Bunları, dış güçler yerli işbirlikçileriyle aşama, aşama gerçekleştiriyor. Ulusumuzun değer yargıları aşındırılıyor. Gözbebeğimiz kimi kurumlar yıpratılmak isteniyor. İnsanlarımızın büyük bir bölümü, aymazlık uykusunda ve olan bitenin ayırdın da değil. Bugün en çok üzüldüğümüz nokta, ülkemizi yeniden, emperyalizmin ekonomik, siyasi, mali ve kültürel bakımdan denetimini altına sokanların Çanakkale Zaferi’ni sahiplenme istek ve arzularıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni emperyalizmin ahtapot kollarına atanların “Kınalı Kuzuların” eserine sahip çıkma hakları yoktur.

Bu büyük zaferden günümüz içinde hepimizin dersler çıkarması gerekmektedir. Emperyalizme boyun eğmek değil, onunla mücadele etmek gerekmektedir. Yurt toprakları ancak böyle korunur. Buyun eğerek, her denilene, her istenilene “evet” denilerek vatan toprakları korunamaz.

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi olarak; 252 bin “Kınalı kuzumuzu” ve bu zaferin eşsiz komutanı olan Mustafa Kemal’i, Çanakkale’de gösterdikleri mücadele ve bize bıraktıkları yurt için şükranla anıyoruz.

Çanakkale kahramanları bu savaşı çok zor şartlarda kahramanca mücadele ederek kazanmışlardı. Bu vatanın nasıl kazanıldığını bilmeyenlere, anlamayanlara ya da anlamak istemeyenlere haykırmalıyız."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız