SON DAKİKA
SON DEPREMLER

19 Komutana Müebbed İstemi

A- A+ PAYLAŞ
 
Savcı Cihan Kansız, internet andıcı iddianamesini İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. İddianamede generaller Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Mustafa Bakıcı ve Hıfzı Çubuklu'nun da aralarında bulunduğu 19 subay için müebbet hapis talep ediliyor.
 
Savcı, iddianamenin 'ıslak imza' davasıyla da birleştirilmesini istedi. Hükümet aleyhine 'kara propaganda' yapmak amacıyla Genelkurmay bünyesinde internet siteleri kurulduğu ve fişlemeler yapıldığı iddiasıyla başlatılan 'internet andıcı' soruşturması tamamlandı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı iddianamenin, irtica ile mücadele eylem planı (ıslak imza) davasıyla birleştirilmesini talep etti.
Zaman'ın haberine göre; İddianamede aralarında emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in de bulunduğu 19 şüpheli hakkında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
 
İddianamede 14 muvazzaf subay, 4 emekli subay ve bir sivil memur yer alıyor. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile irticayla mücadele eylem planı davasının tutuklu sanığı Kurmay Albay Dursun Çiçek ise iddianamenin sanıkları arasında yer almıyor. Bu sebeple Çiçek yönünden ayrılan soruşturma dosyasında ikinci bir iddianamenin hazırlanması gündemde. Nisan 2009 tarihli andıcın yayınlanmasında emir-komuta zincirinin başında Başbuğ'un olduğu iddia edilmişti.
 
Soruşturma kapsamında ifadesi alınan emekli ve muvazzaf generallerin de şüpheli sıfatıyla iddianamede yer aldığı ve şüphelilerin TCK'nın 312. maddesine göre 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' ile suçlandığı öğrenildi. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından başlatılan ve Savcı Cihan Kansız'ın sonuçlandırdığı soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında üst düzey generallerin de bulunduğu subayın ifadesi alınmıştı. Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı gibi isimler, verdikleri ifadelerde suçlamaları reddetmişlerdi. Soruşturma kapsamında 21 TSK mensubunun adı geçiyordu. Ancak Kansız'ın 19 subay hakkında iddianame hazırladığı öğrenildi.
 
İddialara göre, Genelkurmay tarafından kurulan söz konusu siteler, AK Parti hükümetini yıpratmak ve yıkmak amacıyla açıldı. Konunun ortaya çıkması üzerine Genelkurmay, bu sitelerin Başbakanlık'ın talimatıyla kurulduğunu açıklamıştı. Başbakanlık'ın böyle bir talimat verilmediğini bildirmesi üzerine Genelkurmay, bu kez talimatın merhum Başbakan Bülent Ecevit döneminde sözlü olarak verildiğini öne sürmüştü. İddialarla ilgili Genelkurmay tarafından gönderilen raporda ise sitelerin gerekli mercilerin bilgisi dahilinde ve 'psikolojik harekat' ve 'beyaz propaganda' amaçlı kurulduğu kabul edilmişti. Ancak Genelkurmay'ın sitelerin yaptığı yayınlarla ilgili görevli subayları sorumlu tuttuğu, "Sitelerde maksadı aşan haberler varsa ve hukuka aykırı kullanım söz konusuysa sorumlusu sitelerin yöneticileridir." dediği öğrenildi.
 
İddianamede şüpheli olarak yer aldığı iddia edilen isimler:
 
Orgeneral Hasan Iğsız (Andıçta Genelkurmay ikinci başkanı)
Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Andıçta MEBS başkanı)
Korg. İsmail Hakkı Pekin (Andıçta Genelkurmay İstihbarat başkanı)
Korg. Mehmet Eröz (Andıçta Genelkurmay Harekat Başkanı)
Tümgeneral Hıfzı Çubuklu (Andıçta Genelkurmay adli müşaviri)
Tümgeneral Mustafa Bakıcı (Andıçta Bilgi Destek Daire başkanı)
Albay Orhan Güçlü (Genelkurmay Bilgi Destek Daire başkanlığı grup kısım amiri )
Albay Sedat Özüer (1. Bilgi Destek Şube müdürü)
Albay Ziya İlker Göktaş (2. Bilgi Destek Şube müdürü)
Albay Hulusi Gülbahar (4.Bilgi Destek Şube Müdürü)
Albay Cemal Gökçeoğlu(Bilgi Destek Şube Müdürü)
Yüzbaşı Murat Uslukılıç (Bilgi Destek Dairesi İnternet Destek Kısım Amiri)
Deniz Yarbay Altunay Şahin
Deniz Binbaşı Fatih Koca
Deniz Binbaşı Cem Şimşek
Sivil Memur Mehmet Bülent Sarıkahya
Emekli Yarbay Recai Altan
Emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım
Emekli Hava Albay Fuat Selvi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız