SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"190 Milyon Kredi Kullandırdık"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:19:20
A- A+ PAYLAŞ

Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü’nün 2014 yılında çiftçilere 190 milyon TL kredi kullandırdığı bildirildi. 2012 yılında 139 milyon TL, 2013 yılında ise 155 milyon TL kredi kullandıran Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğü’nün 2014 yılında çiftçi ortaklarına kullandırdığı 190 milyon TL kredi ile önemli bir ivme yakaladığı kaydedildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdür Yardımcısı iken kısa bir süre önce Malatya Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü’ne atanan Adil Önal, 2014 yılını değerlendirdi.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, çiftçilerin tohumluk, yem, kimyevi gübre, akaryakıt, zirai mücadele ilacı, zirai alet-makine, küçük ve büyükbaş hayvanların yanı sıra nakdi kredi ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla kısa ve orta vadeli kredi kullandıran, bunun yanı sıra sigorta acenteliği yapabilen bir kuruluş olduğunu söyleyen Malatya Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Adil Önal, kooperatife bağlı 13 ilde 2014 yılında yapılan çalışmalara ilişkin Yeni Malatya Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Kuraklık ve don nedeniyle zor günler yaşayan çiftçiye kredi desteği

Bu yıl kuraklık ve don felaketi ile zor günler yaşayan bölge çiftçisine 190 milyon TL kredi kullandırdıklarını belirten Bölge Müdürü Adil Önal, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış olduğunu söyledi. 2013 yılında 155 milyon TL, 2012 yılında ise 139 milyon TL kredi kullandırdıklarını aktaran Bölge Müdürü Adil Önal, kredi kullanımında Diyarbakır’ın birinci Malatya’nın ise ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Önal, 2009 yılında 33.5 milyon TL kredi kullandırıldığını da belirterek, rakamlara bakıldığında 5 yılda çiftçiye kredi kullandırmada önemli bir başarı yakalandığını vurguladı.

Bölge Müdürü Adil Önal, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarına kullandırdığı kredi faizlerinin yüzde sıfır ile 10 arasında değiştiğini de belirterek “Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olan çiftçiler kredi kullanabiliyor. ÇKS kaydında çiftçinin hangi ürünü ektiğine göre kredi alabiliyor. Kullandırdığımız kredilerin tamamı, doğrudan tarımsal üretime gidiyor” dedi.

Tarımsal kredilerin yanı sıra, kimyevi gübre, tohum, yem, zirai ilaç, tarımsal alet ve makine ile akaryakıt satışı ile de çiftçi ortaklarının yanında bulunduklarına dikkat çeken Bölge Müdürü Adil Önal, “Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, doğrudan üretici firmalardan yüksek miktarda ürün aldığımız için önemli oranda iskonto alıyoruz ve bunu da çiftçiye çok uygun fiyatla satıyoruz. Yani bu iskontoyu çiftçiye yansıtıyoruz. Dolayısıyla kendi kulvarında en kaliteli ürünü en uygun fiyata vererek çiftçiyi destekliyoruz” diye konuştu.

“10 bin ton tohum satıldı”

Tarım Kredi Kooperatiflerinin tohum satışlarına ilişkin de bilgiler aktaran Bölge Müdürü Adil Önal, 20 yıl önce 300 ton tohumun satıldığı 13 ili kapsayan bölgede 2014 yılı itibariyle 10 bin ton tohum satıldığını aktardı. Önal, Malatya’da en fazla arpa tohumunun satıldığını, bunun da ağırlıklı olarak Arguvan yöresindeki çiftçilerden oluştuğunu kaydetti. Önal, Tarım Kredi Kooperatiflerinin bütün tarımsal ürünleri sattığını, ayrıca perakende olarak dışarıdaki tüketicinin de bu ürünleri alabileceğini bildirdi.

Sertifikalı hayvana ‘Sıfır faizli kredi’ imkanı

Üreticilere, sertifikalı hayvan ve tohum alması durumunda sıfır faizli kredi imkânı sağlandığını hatırlatan Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürü Adil Önal, bu konuya ilişkin şunları söyledi: “Özellikle hayvancılıkta sertifikalı hayvan, tohum alınması durumunda sıfır faizli kredi imkânı sağlanıyor. Bu nedenle yöremizde küçük ve büyük baş hayvancılık da artmaya başladı.  Hem süt hem et bakımından yüksek verime sahip sertifikalı hayvanlar.  2014 yılında 13 bin hayvan satışı gerçekleştirildi. Bu hayvanların 8 bin 600’ü Malatya çiftçisine yapıldı.  Küçük ve büyükbaş hayvanlar da bu rakamlara dahil.  İndirimli kredi kullandırıldığı için bu rakamlar her geçen gün artıyor.”

“Malatya’da 12 milyon TL’lik poliçe üretimi yaptık”

Tarım Kredi Kooperatiflerinin sigorta yapabilen bir kuruluş olduğunu belirten Bölge Müdürü Adil Önal, tarımsal üretim kredisi kullanmak isteyen çiftçilerin, kredi kullanacağı üretim alanına ilişkin sigorta yapma zorunluluğunun bulunduğunu hatırlattı. Malatya bölgesi olarak geride bıraktığımız yıl içinde 18 milyon TL değerinde poliçe ürettiklerini açıklayan Önal, bunun 12 milyon TL’sinin Malatya içinde olduğunu söyledi. 2015 yılında 25 milyon TL sigorta poliçesi üretmeyi hedeflediklerini belirten Önal, çiftçilere mutlaka sigorta yapmaları çağrısında bulunarak “Geçtiğimiz yıl don felaketi ve kuraklık nedeniyle üretici perişan oldu. Ancak sigorta yaptırdığı için aldığı tohum, kimyevi gübre, ilaç, akaryakıt ve diğer kredilerini sigorta nedeniyle kendilerine yapılan ödemeden karşılamış oldu. Böylece hem kooperatif hem de çiftçi kazançlı çıkmış oldu. Şu anda sigorta işlemlerinin başladığı bir dönemdeyiz. Bahar aylarında yaşanabilecek doğal afet veya diğer olumsuz koşullara karşı çiftçilerimizin mutlaka sigorta yapmaları gerekiyor” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız