SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çakır'a Horata Vadisi Projesi İçin Borçlanma Yetkisi

0
Güncellendi - 2017-02-16 17:42:13
Çakır'a Horata Vadisi Projesi İçin Borçlanma Yetkisi
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı çalışmalarını sona erdirdi.

Meclis toplantısında, 2012 yılında kamuoyuna yapılacağı açıklanan ancak o tarihten bu yana henüz kazma vurulmayan Horata Vadisi Projesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verdi.

CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu’nun ‘Horata Vadisi Projesine ilişkin yaklaşık üç ay önce verdikleri dilekçeye cevap verilmediği, dolayısıyla içeriğini bilmedikleri proje için borçlanma yetkisini neye göre verecekleri’ yönündeki sorusuna Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden verilen yanıt, Horata Vadisi Projesinde belediyenin yaptığı hukuksal ve planlama hatalarını da gözler önüne serdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı çalışmalarını sona erdirdi. Başkan Vekili Hasan Göğüs başkanlığında yapılan toplantıda, maddelerin büyük çoğunluğu görüşülerek karara bağlanırken, çeşitli dairelerden gelen teklifler okunarak ilgili komisyonlara havale edildi.

Toplantıda, Çevre Komisyonu ile Hukuk Komisyonunda boşalan üyelikler için yeni üye seçimi gerçekleştirildi. Çevre Komisyonu’na Mehmet Baysar, Hukuk Komisyonu’na ise Mehmet Reşat Güzel seçildi.

Hekimhan ilçesi Yeşilkale Mahallesi ile Akçadağ İlçesi Çatyol Mahallesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı ile Enerji Depolama Alanı fonksiyonu verilmesi, M plaka ile taşımacılık yapanların H Plakaya geçmeleri halinde, dönüşüm ruhsat bedelinin alınmaması, Yeşilyurt İlçesi Konak Mahallesine Spor Kompleksi ve Eğitim Tesisi; Yakınca Mahallesine ise Spor alanı ile park ve yeşil alan yapılması, İnönü Üniversitesi ile yeni stadyum arasına yapılacak yonca kavşak için Bulgurlu Mahallesi ilave imar plan değişikliği, MOTAŞ’ın 1 Şubat tarihinde yaptığı genel kurulda alınan sermaye artışı kararı gereği Büyükşehir Belediyesi’nin hissesine düşen miktarın ödenmesi ve MASKİ’nin alt yapı yatırımları için Büyükşehir Belediye Başkanına borçlanma yetkisi ve Hekimhan İlçesi Yağca Mahallesinde plansız alan üzerinde bulunan yaklaşık 4,5 hektarlık alanın ‘Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı’ fonksiyonu verilmesine ilişkin maddeler görüşülerek kabul edildi.

Horata Vadisi'nde; çarpık yapılaşmayı önlemek, bölgenin yeşil alan ihtiyacını karşılamak amacıyla 2012 yılında hayata geçirileceği kamuoyuna yapılacağı duyurulan ancak bugüne kadar tek bir kazmanın vurulamadığı Horata Vadisi Projesi için Başkan Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verildi.

CHP Grubu: Projeyle ilgili önergemize 3 aydır yanıt verilmedi

Horata Vadisi ile ilgili borçlanma teklifine ilişkin maddenin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, yaklaşık üç ay önce proje hakkında bilgi almak için dilekçe verdiklerini aradan geçen zamanda kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, “Hakkında hiç bir şey bilmediğimiz proje için nasıl borçlanma yetkisi vereceğiz. Önergemize cevap verilmesini istiyoruz” dedi.

CHP Grubunun önergesine yanıt olarak Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden gelen yazılı yanıt, belediyenin Horata Vadisi projesindeki hukuksal hatalarını, plansızlığını ve bölgede yapılan imar uygulamasındaki hataları da gözler önüne serdi.

Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın verdiği yanıta göre, Horata Vadisi projesinde süreç şöyle gelişti:

Malatya Belediyesi yönetimi, gerçekte Bakanlar Kurulu’na ait olan bir yetkiyi, belediye meclisinin uhdesinde olduğunu zannederek, 11 Temmuz 2011 tarihli belediye meclisi oturumunda Horata Vadisi ve çevresini “Kentsel Dönüşüm- Değişim ve Rekreasyon Alanı” olarak ilan etti. Proje kapsamında bölgede arazisi olan bir vatandaşın mahkemeye başvurması sonucu mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu kararını iptal etti.

Mahkemenin bu kararından sonra yaptığı yanlışın farkına varan Malatya Belediyesi, yanlışını düzeltme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu hükümet gündemine taşıdı ve Bakanlar Kurulu 28.03.2013 tarih ve 2013/4586 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sınır krokisi ve koordinatları ayrıntılı biçimde belirlenmiş bölgeyi “Horata Vadisi Rekreasyon Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak ilan etti.

Bakanlar Kurulu’nun bu kararının iptali için de Danıştay’a başvuruldu ancak Danıştay 6. Dairesi 24.05.2016 tarih ve 2016/3102 sayılı karar ilanı ile reddedildi.

Bu süreç içerisinde dönüşüm alanının da içinde kaldığı bölgede Belediye’nin İmar Kanununun 18.maddesine göre yapılan imar uygulaması (şuyu) da İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin iptal kararının ardından imar uygulamasından geri dönüldü ve tescil işlemleri tamamlanarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Tapu Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün tescil işlemlerini tamamlaması bekleniyor.

Horata Vadisi projesiyle ilgili Fen İşleri Daire Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden gelen yanıtın son bölümünde, hak sahiplerine ait taşınmaz durumlarının ve mülkiyet bilgilerinin tespit işlemleri, projeye ilişkin taslak çalışmalar, ön fizibilite raporları ile kurum ve finansman görüşmelerinin yapıldığı belirtilerek “Yapılan bu çalışmaların tamamı bölgede fizibilite raporu yapılmasına altlık olarak hazırlanmıştır. Tapu tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından proje çalışmaları başlayacaktır. Bu esnada hak sahiplerinin taşınmazları için belirlenecek bedel ve değer hesabına göre yapılacak anlaşma metodu, alacakları konutlar hakkında ayrıntılı bilgi içeren raporlar belirlenecektir” şeklinde bilgi verildi.

Projeye ilişkin son gelişmeler böyle iken 50 milyon TL tutarındaki borçlanma teklifi kabul edildi.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı çalışmalarına 8 Mart Çarşamba günü saat 14.00’de başlayacak.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Tolga (7 yıl önce)
    Benide aydinlatirmisiniz ne demek simdi bu borclanma proje basliyormu benimde orda arazim var ve hicbir konuda bilgi alamiyorum... Bu arada malatya disinda yasadigim icin yuzyuze gidip gorusme imkanimda yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Başladı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Basladi derken yer sahipleriyle gorusmeye baslandimi
    0
    0
    Yanıtla
  • ayaz (7 yıl önce)
    geç kalınmış proje bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (7 yıl önce)
    Bu proje Malatya'nin kurtuluşu olacak. Geç oldu ama iyi olacak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Yeni bir rant oluşturmak İçin harcanan paralar ve borç yükü bizim paralarımız uyanın artık uyanın Allah aşkına belediye iflas etmiş en küçük müteahhite bile borcunu ödeyemez halde tekrar tekrar borçlanma peşinde koşuyor sırf yeni bir rant yaratabilmek için şehrin kalan son akciğerlerini söndürmek için
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Yeni bir rant oluşturmak İçin harcanan paralar ve borç yükü bizim paralarımız uyanın artık uyanın Allah aşkına belediye iflas etmiş en küçük müteahhite bile borcunu ödeyemez halde tekrar tekrar borçlanma peşinde koşuyor sırf yeni bir rant yaratabilmek için şehrin kalan son akciğerlerini söndürmek için
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Yazıklar olsun. Harcanan paralara yazıklar olsun. Bu ülkenin ve bu şehrin daha güzel kalıcı fabrika gibi yatırımlara ihtiyacı var beyler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (7 yıl önce)
    Hekimhan ilçesi Yeşilkale Mahallesi ile Akçadağ İlçesi Çatyol Mahallesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı ile Enerji Depolama Alanı fonksiyonu verilmesi için kaç para aldılar? Bunları da açıklasınlar!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyada uyumayan adam (7 yıl önce)
    Referandum yaklasiyor ya kostekli saati ortaya cikardilar... bakalim ctsi gunu hangi muhtarlik binasi semt konagi vs eserin bilmem kacinci toplu acilisini yapacaklar ? Ey uyumayan Malatyalilar Cakir beyin olmadigi bu toplantilara siz ne diyorsunuz? Sorulacak sorulara nasil cevap verecegini bilmedigi icin mi yerine vekil birakiyor? Nedir bu borclanmalar? Bu paralar nerelere kullaniliyor ? Uyuyan Malatyali evet desin diye daha ne numaralar yapacaklar gorelim
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (7 yıl önce)
    Horata vadisi projesiyle oraya çok katlı lüks konutlar dikilip zenginlere satılacak. Böylece belediyeye kaynak sağlanmaya çalışılacak. Yeşil alan felan kimsenin umurunda değil, millet piknik yapacağı alandan olacak haberi yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEMET (7 yıl önce)
    mustafa arkadaşım okuman yokmu ne yazıyor orda belediye meclisi belediye başkanına borç yetkisi veriyor belediye başkanı kafasına göre hareket edemez belediyenin parası olsada sistem olarak başkana borç veriyor öğrenmeden sallamayın yapmasa belediye hiç calışmıyor dersiniz yapsa ne gerek vardı bukadar parayı buraya yatırdı bırakın bu işleri malatya için güzel bir proje
    0
    0
    Yanıtla
  • Memet bey, millete sallama sallama diyorsun ama asıl sallamayı sen yapıyorsun. Senin Horata Vadisi Projesi kapsamında bulunan alan içerisinde 1 metrekare arazin var mı ki bu kadar rahat konuşabiliyorsun? Hem ayrıca Konak hakkında yolları çok dar ve binaları depreme dayanıksız gibi asılsız ve uyduruk ithamlarda bulunuyorsun. Ayrıca bir Konaklı olarak, Konak 'ta bu güne kadar ahşap eve rastlamadım. Ayrıca, bu projenin Konak ile hiçbir ilgisi yoktur. Belediye illa bir şeyler yapmak istiyorsa, Malatya'nın trafik ve otopark sorununu çözsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali kardeş vallahide billahide benim de arsam var ve proje içinde kalıyor ne yapalım gidecekse gider enazından orda sabaha kadar ayyaşlar dolaşıyor karı kız getiriyorlar onlardan temizlenir
    0
    0
    Yanıtla
  • MEMET (7 yıl önce)
    hasan bey boş konuşmayın zaten amaç burda yeşili korumak yeşil alan yaratmak yapıları zaten boş ve tepelik alanlarda oluşturacaklar istiyorsunuzki hiç gelişim olmasın cağımızın gereği olması gereken bunlar kültür dediğiniz ne gittinizmi hiç ufak bir depremde hiç bir yapı kalmaz konakda hep kerpiç ahşap evler yol desen yok daracık yollar
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen ancak kendini kandırıyorsun mütahitler girdikten sonra banazının %5 i ancak yeşil kalır fahri kayahanda kanalı yapamayan orayı sadece betonla doldurur
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet memur (7 yıl önce)
    2011 de hak sahiplerine verilen komik rakamlari bir daha teklif ederlerse eminim ki hic kimse arsasini vermek istemeyecektir. Fahri kayahanda bir kanali yillardir bitiremeyen belediye horata vadisi projesini 20 yilda ancak bitirir.Ayrica Yillardir bizlere bir civi bile caktirmadiginiz icin haklarimizi helal etmiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    BU BELEDİYE BORÇLANMADAN BİR İŞ YAPAMIYOR MU? BORÇ, BORÇ, BORÇ.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    konak (BANAZI) Malatyanın son yeşil kalan yeridir , kendi menfaatları için yeşil olan bir yeri KİLEYİK, BARGUZU, TECDE GİBİ betona çevirecekler .. BANAZININ YEŞİLİ VE KÜLTRÜ İÇİN HORATA VADİSİ PROJESİNE HAYIR
    0
    0
    Yanıtla