SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"192 Ülkenin Temsilcileri Malatya'da Buluşacak"

0
Güncellendi - 2018-06-09 05:52:36
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Tüfenkci'den Kardiyoloji Hastanesi, Ray-Büs, sulama projeleri, OSB yatırımları ile ilgili açıklamalar..

24 Haziran 2018’de yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi ve 27. Dönem milletvekili genel seçimi öncesinde pek çok kentte düzenlenen “BYEGM Yerel Medya Buluşmaları”nın kapsamında BYEGM Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nün Malatya’da düzenlediği toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Yerel Medya Buluşmaları” toplantısına katılarak Malatya ve Elazığ’da görev yapan gazeteciler ile bir araya geldi. Toplantıya BYEGM Diyarbakır Bölge Müdürü Fikret Dişlioğlu ve beraberindeki Mütercim-Tercüman Taha Tanrıkulu ve Tuncay Bulut, Valilik Basın Müdürü İbrahim Halil Kılıç, Malatya ve Elazığ’daki medya çalışanları katıldılar.

Toplantıda konuşan Bakan Tüfenkci, “Hükümetimizin şehir içindeki küçük sanayileri şehir dışına çıkartarak, esnafımızın büyümesi, gelişmesi ve rekabet şartlarını artırma noktasında bir pilot projeye başladık. Türkiye’de 10 ilde uygulanıyor. Bu 10 il arasında Malatya ve Elazığ da var. Türkiye’de küçük sanayiye bu ne getiriyor? 15 yıllık faizsiz kredi ile, taşınma desteği ile esnafımızın kooperatifleşerek şehir dışına taşınmasına imkan tanımış oluyor.” dedi.

Malatya’da yapılan yatırımları da anlatan Bakan Tüfenkci şunları söyledi:

“Malatya’da Eğitim Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi, Diş Hastanesinin birlikte konumlandığı bir mekanı yapıyoruz. Yine Malatya’ya bir Karaciğer Nakil Enstitüsü kazandırmıştık. Bu bölgede ve Türkiye’de bir ilk. Aynı zamanda Malatya’ya bir Onkoloji Hastanesi kazandıracağımızı söylemiştik ve sadece Malatya’ya değil bölgeye hitap eden 210 yataklı bir hastane kazandırıyoruz. Malatya Battalgazi Sulaması için Karakaya’dan çiftçilerimize sulama suyu verilmesi projesini yaptık. Biliyorsunuz sulamalarda güneş enerjisinin kullanılması yasal olarak çok sınırlıydı. Yasayı değiştirdik. Karakaya barajından su verilmesi ve enerji problemlerini çözülmesi için sulama alanlarında güneş panellerinin yapılmasında projelere destek verilecek.

Malatya için Kuzey Çevre Yolu çok önemliydi yıllarca konuşuluyordu. Kuzey Çevre Yolu’nun ihalesini yaptık. İnşası başları ve 2020 yılında bitecek. Kömürhan Tüneli ve Kömürhan köprüsü ile birlikte yaklaşık 280 milyon TL’lik ciddi projemiz yakın zamanda bitecek. Aynı zamanda Doğuyu batıya bağlama noktasında önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz.

Malatya’ya Hayvancılık OSB’yi kazandırdık. Bununla ilgili ödenek çıktı. İnşallah Malatya’daki hayvancılık OSB faaliyete geçecek. Bölgenin hayvancılık potansiyelini geliştirme ve değerlendirme adına önemli.

Tabi yollarla ilgili söyleyeceğimiz çok şey var. Erkenek Tüneli, Adıyaman Yolu, Karahan Tüneli, Ankara Malatya arası karayolunun duble yola dönüştürülmesi, Hekimhan Sivas Yolu ve tünelleri yapmamız, Sivas ve Malatya için önemli yatırımlar.”

-“Ray-Büs Bakanlar Kurulu’ndan çıktı”

Bakan Tüfenkci, “Malatya’ya Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Takip ettiğimiz bir konu vardı. Bunu müjdelemek istiyorum. Malatya –Elazığ arası Ray-Büs dediğimiz sistemin çalışmaları sürüyor. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararımız imzadan çıkmak üzere. Elazığ ile Malatya arasına Ray-Büs dediğimiz konforlu banliyö trenini koyuyoruz. İki şehir arasında ekonomik ve hızlı yolcu ulaşımını sağlamış olacağız.

Benim bizzat takip ettiğim konu vardı. Biz Malatya’ya hızlı treni getiriyoruz. Projesi bitti. 2018’in sonunda inşallah ihalesi yapılacak. Ama Elazığ da bunun dışında kalmasın dedik ve Elazığ Diyarbakır Projesinin ihalesini yaptık. Bittiği zaman Diyarbakır’a kadar hızlı treni kazandırmış olacağız.

Malatya-İskenderun arasında hızlandırılmış tren projesi çalışılıyor. İnşallah bittiğinde, hızlandırılmış tren vasıtasıyla Elazığ OSB’de üretilen mallar limanlara aktarılmış olacak. Biliyorsunuz biz Malatya’nın milletvekiliyiz. AK Parti hükümetinin bir bakanı olarak şunu söylemek istiyorum ki, 2015 yılında seçimlere gideceğimiz zaman verdiğimiz bütün sözleri tuttuk. Hepsini tek tek yerine getirdik.” şeklindeki bilgileri de paylaştı.

-“Sanayicimiz 5. Bölge teşvikleri diyordu, 6. Bölge teşviklerine aldık”

Bakan Tüfenkci toplantıda şu bilgileri de aktardı:

“İkinci Üniversite dedik, Allah’a hamdolsun yerine getirdik. Sanayicimiz 5. Bölge teşvikleri diyordu, 6. Bölge teşviklerine aldık. Onkoloji hastanesi diyorduk çok şükür şimdi yapımı devam ediyor. Kuzey Çevre Yolu diyorduk, temeli atıldı. Malatya Devlet Hastanesi yapılırken, Malatya’nın Eğitim Araştırma Hastanesi olsun deniliyordu. Biz de kafaya koşmuştuk ve bunu eğitim ve araştırma hastanesi yaptık. Kadın Doğum Hastanesi demiştik, Allah’a hamdolsun yaptık. Yeşil Kuşak ile ilgili sözümüz vardı, Atatürk Kız Lisesini taşıdık. Sanat Lisesi’ne yer tahsis ettiğimizde, bütçesi hazır, hemen yapılacak, statların millet bahçesi olmasıyla birlikte o projeyi de hayata geçireceğiz. Battalgazi’ye Devlet Hastanesi yapacağız dedik, önümüzdeki günlerde inşallah ihalesi gerçekleşecek. Doğanşehir’e hastane yapacağız dedik ve hastaneyi yapıyoruz. Kulancak’a entegre devlet hastanesinin ihalesi bitti inşaatı başladı. Doğanyol’a, Arguvan’a, entegre devlet hastanesi yapıyoruz. Pütürge, Akçadağ’a devlet hastanelerini yaptık. Darende’ye Fizik Tedavi Hastanesini yaptık. Bir ile yaptığımız yatırımların diğer illere yapılmaması diye bir şey yok. 81 ile her türlü yatırımları yapıyoruz. 81 ile 81 üniversitemizi kazandırdık. İller arasında kamu yatırımları bakımından fark olmamasını istiyoruz. Özel yatırımlar bakımından rekabet ortamının kızışmasını istiyoruz. O da illerdeki yerel yöneticiler ve basının şehirlerine sahip çıkması önemli.”

“Malatya arsa tahsisinde sıkıntılar çekiyor”

Bakan Tüfnekci, “Proje bazlı teşvik ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Malatya’da bu teşvikten bir proje ile yararlanacak. Bunun devamı gelir. Proje bazlı destek açıkladık bitti diye bir şey yok. Çalışmalarımız devam ediyor. Yeter ki biz OSB’lerde yer tahsisi yapabilelim. Burada da artık yereldeki arkadaşlarımıza büyük görevler düşüyor. İnşallah öyle olduğunda esasında çok ciddi yatırımcı portföyümüz var. Ama Malatya OSB’nin şöyle bir sıkıntısı var. Arsa tahsisi noktasında çok ciddi sıkıntı çekiyorlar. İnşallah onu yeni yönetim bunu hızlandırırsa daha farklı yatırımlar gelebilir.” dedi.

“Onkoloji Hastanesi biterse Kardiyoloji Hastanesi kazandırmak istiyoruz”

Malatya’yl ayeni yapılacak projeler hakkında da bazı bilgileri paylaşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Hatırlarsanız, Kalkınma Bakanımız söz vermişti. Onkoloji hastanesi 2 yıl içerisinde biterse müstakil bir Kardiyoloji Hastanesi yapalım diye söz vermişti. 2 yıl içerisinde biterse Malatya’ya müstakil bir Kardiyoloji Hastanesi kazandırmak istiyoruz. Malatya’ya yeni bir terminal binası kazandırıyoruz. Askeriyeden ayrıca bir terminal binası yapacağız. Pistler ortak kullanılacak. Hava alanı terminal binasının projesi yapıldı bitti, üzerinde çalışılıyor.” diye konuştu.

“Dünya Gümrük Örgütü Malatya’da bir araya gelecek”

Bakan Tüfenkci’nin toplantıda paylaştığı bazı konu başlıkları ise şu şekilde:

“Malatya’nın turizmde gelişmemesi sadece siyasetin suçu değil. Yerel yönetimlerden medyaya kadar kentte yaşayan herkesin buna bir parça katkısı var. Biz bunu önemsemeyelim, görmeyelim diye değil. Bizim bir projemiz vardı. Belli bir mesafe kat ettik. İstiyorum ki tamamlayıp kamuoyu ile paylaşalım.

Arapgir-Divriği, Eğin, Kemaliye, Harput ve Battalgazi’ye dayanan o hat üzerinde Fırat Havzası Turizm Bölgesi için adımlar attık. Çalıştayı yapacaktık ve Kasım ayında yapacaktık ama seçimler öne alınınca o proje biraz sekteye uğradı.

İlk kez açıklamak istediğim bir konu var. Dünya Gümrük Örgütü, en önemli toplantılarından bir tanesini Malatya’da toplanacak. 9-11 Ekim tarihlerinde 192 ülkenin temsilcileri Malatya’da buluşacak. Biz onları Adıyaman- Nemrut dahil olmak üzere bu üçgende ağırlayacağız. Malatya’yı tanıtacağız. Bu dünyada her yıl bir ülkede oluyor ve çok nezih bir organizasyon. Biz bu toplantıyı İstanbul, Antalya gibi illere almadık. Bu oylama ile kabul ediliyor ve biz bunu Malatya’ya aldırdık. Malatya için önemli bir tanıtım olacak. Farklı bir etkinlik yapmış olacağız. Gittiklerinde onlar kendi bölgelerinde anlatmış olacaklar.

Yukarı Fırat Havzası Projesi önemli bir proje ve biz bunu yakından takip edeceğiz. Turist tek başına bir yere gelmez. Adıyaman-Malatya ve Elazığ’ı bir arada bir turizm havzası olarak değerlendirmemiz gerekiyor.”

Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • malatyalı hamido (5 yıl önce)
    teşekkürler bakanım. malatya için güzel gelişmeler. ama bakan olmasaydınız bunların yarısı anca yapılırdı proje bazlı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Çelik (5 yıl önce)
    Havaalanı Puzzle ı Allah rızası için şu havaalanı ile oynamayı bırakalım, malatyada battalgazi baraj yakınında veya kale tarafında baraja yakın yerlerde temiz temiz güzel bir yeni havalimanı yapalım adam akıllı olmazmı.? Bizim köy evlerine benziyor önce 1 oda yapıyoruz sonra ona bi mutfak ekliyoruz sonra bi oda daha vs eklemeli eklemeli gidip gidip geliyoruz Malatyaya yakışmıyor, 10 sene önce köy olan maraş bizimle kıyaslanır hale geldi, kayseri ile yarışmamız gerekirken elazığ ile yarışmaya devam ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (5 yıl önce)
    Kemal Deniz seni Hekimhan a başkan yaptırmayacağız istediğin kadar bakan yanında gezip dolaş
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    Arkadas kardiyoloji hastanesinden once Malatya'ya bir cocuk hastanesi gerekiyor....Boyle hesapsız kitapsiz oy kaygısıyla, koltuk kaygısıyla verilen sözler yüzünden ülkede bu kadar israf yapılıyor... sayin bakanın bu kardiyoloji hastanesini nereden cikardigini hatırlatmak istiyorum, neymis efendim aman Ramazan Özdemir gitmesin ona da bir hastane yapalım demis oradan aklında kalmış sayin bakanın... Sayin bakanın kardiyoloji hastanesi istemesi, evde ekmek yokken, para kisitliyken, hadi gidip yeni bir kazak alalım demesine benziyor... Kardiyoloji hastanesi olur ama once cocuk hastanesi olsun, onkoloji hastanesi bitsin, yapılan karaciger hastanesinin kadro sorunu cozulsun, battalgaziye bir devlet hastanesi yapılsın...yapilan hastanede kadro sorunu yüzünden %100 kapasiteyle calisamiyor, sayin bakan oy devşirmek icin kalp hastanesi sozunu veriyor..bari su aziz mübarek ramazan ayında yapayın be kardesim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah Taş (5 yıl önce)Murat Bey isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya'nın Kadın Doğu ve Çocuk Hastanesi'nin inşaatı şuanda devam ediyor. Yeni Devlet Hastanesi'nin yanında yüksel inşaat Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi. Bilmeden konuşmayı ne kadarda seviyorsunuz. Ramazan Hoca'nın şu memlekete ve insanlara vermiş olduğu katkının binde birini vermiş olsaydın bol keseden atmazdın, en azından nezaket sahibi olurdun. Murat, Ramazan ayında barı doğruları söylüyeydin....
    0
    0
    Yanıtla
  • Oncelikle Ramazan Hocan benim Cerrahpasa'dan sinif arkadasimdir...Kimin ne kadar hizmet ettigini, neden ayrildigini da senden iyi biliyorum merak etme bu bir...Bu gozler kapalı kapıların ardında neler gordu, neler duydu... ikincisi, ben cocuk hastanesi diyorum, battalgaziye devlet hastanesi diyorum, yeni yapılan hastanenin kadro sorunu çözülmedi daha diyorum sen kalkmış bana bilmem nerede kadin hastanesi de yapılıyor diye yazıyorsun.....Herhalde Murat Abi bak bir hastane daha yapılıyor orada da sorun olacak demek isteyip, bana destek vermek istedin.... Son olarak, yazdiklarimda kimseye bir hakaret yok, kufur yok, kimsenin hakkini yedigimiz yok...Ramazan ayında yetimin oksuzun hakkini yiyenler ve 3-5 kurus menfaat icin olani biteni görmezden gelip, destekleyen senin gibi saksakcilar utanmadan yazıyor burada, bırak da birileri de doğruları yazsın.... Suna dikkat et burada kim ki akpartiyi destek yorumunu adi soyadı ile yazıyorsa kesinlikle akpartiden menfaati vardir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim Dayı (5 yıl önce)
    Malatya OSB lerde yermi yok???? Adamlar heryeri bedavadan almışlar.yıllardır tek çivi dahi çakmamışlar.yüzlerce bu durumda arsa var. Yazık ya.sayın bakanım kimlerin elinde boş arsalar var herkes biliyo.20-30 yıldır bomboş duran arsalar alınsın o bedavacıların elinden.Bakın o zaman onlarca arsa nasıl değerlendiriliyo.Ama yaparmısnz o meçhul.Arsa yok diye bişey yok.
    0
    0
    Yanıtla