SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2.5 Yıl Sonra Yeniden Cezaevi'ne..

0
Güncellendi - 2016-10-02 21:18:46
2.5 Yıl Sonra Yeniden Cezaevi'ne..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da biri Alman uyruklu üç kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Davası’nda 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen ancak elektronik kelepçe takılan olayın asli failleri Emre Günaydın, Abuzer Aydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker, itiraz üzerine tutuklanarak, ceza evine gönderildi.

Zirve Yayınevi davasında 9 yıl 5 ay 10 gün sonra çıkan kararda 21 sanığa “örgüt” ve “darbe girişimi” suçlarından beraat verilirken, cinayetlerin faili olan 5 sanığa 3’er kez “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası hükmedilmiş ancak tutuklama verilmemişti. Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun’un itirazı üzerine 5 sanık için adli kontrol kararı kaldırılarak, yakalama kararı çıkartıldı.

Mahkeme Heyeti, cinayetlerin asıl failleri olan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker’e “Tasarlayarak Adam Öldürmek” suçundan 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılmak” suçundan 30’ar yıl hapis cezası ve “Nitelikli Yağmaya Teşebbüs” suçundan 9’ar yıl 9’ar ay hapis cezası hükmetmiş ve bu sanıklar hakkında tutuklama kararı vermeyerek, sanıklar için tutukluluk süresinin 3 yılı geçemeyeceği yasal uygulaması nedeniyle  “evlerinde elektronik kelepçe ile adli kontrol altında” tutulmalarına karar vermişti.

Aynı zamanda davanın duruşma savcısı olan ve yine davanın son mütalaasını hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun, Zirve Yayınevi’nde 3 cinayet işleyen ve 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanıklar için adli kontrol kararının kaldırılması için Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazda sanıkların verilmiş olan hükümle birlikte tutuklanmaları gerektiği, verilen mahkumiyete konu hapis cezalarının süresi itibariyle kaçma şüphesinin oluştuğu ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını belirtilerek tutuklanmaları talep edildi.

Malatya 2. Ağır Ceza mahkemesi, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu “Evlerinde elektronik kelepçe ile adli kontrol” hükmünü kaldırılarak Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker hakkında tutuklama kararı verdi.

Yakalanarak gözaltına alınan sanıklar, Terörle Mücadele Ekipleri (TEM) tarafından elleri kelepçeli mahkemeye çıkarıldı. Sanıklar, kararın yüzlerine okunmasının ardından tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

2.5 YIL EVDE ADLİ KONTROL

Cinayetlerin failleri Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker, olaydan 7 yıl sonra 8 Mart 2014 tarihinde, o dönem tutukluluk süresinin 5 yılı aşmayacağı yasal düzenlemesi nedeniyle Malatya Cezaevi’nden tahliye edilmişlerdi.

Olaydan 9 yıl 5 ay 10 gün sonra yerel mahkemedeki yargılamaları sona eren failler, tahliye edildikleri tarihten bugüne kadar evlerinde adli kontrol altında tutuluyor ve mahkeme kararı olmadan evlerinden dışarı çıkamıyorlardı. Duruşmalara ise polis nezaretinde getirilip götürülüyorlardı. Zirve cinayetleri faillerinin evlerindeki adli kontrol altında özgürlükleri 2 yıl 6 ay 21 gün sürdü.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

zirve1

zirve2

zirve3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız