SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2 Bin Hektar Arazi Sulanacak

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılı sulama seferberliği kapsamında sulama projelerinden bir tanesi daha hayata geçirildi.

İl Özel İdaresi Etüt Müdürlüğü tarafından yapılan proje çalışması sonrasında keşif bedeli KDV dahil 396 bin TL'lik kapalı sistem sulama tesisi projesi Tokluca köyünde uygulamaya konuldu.

Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden edinilen bilgiye göre, merkez Tokluca köyünde yapılan kapalı devre sulama sisteminin proje bedeli İl Özel İdaresi ve KÖYDES tarafında karşılandı. Bu çalışma yapılırken 12 bin metre PVC boru döşendiği, 70 adet su alma hidratları yapıldığı, 10 adet hat kesme vanası konulduğu, yapılan bu çalışma parsellerin başına kadar götürüldüğü ve vatandaş kendi imkanları ile parselleri içine mini sprint ve damlama sistemi sulama yapabilecek ortamın hazırlandığı belirtildi.

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Proje Mühendisi Baki Alay, "Göletimizde su toplanması kışın yağan yağmurların ve yan derelerden gelen akarsuların depolanması ile olmaktadır. Daha önceleri bu göletten Tokluca köyü arazilerine sulama suları açık kanallarla gidiyordu. Bu kanallar tamamen ekonomik ömrünü doldurmuştur. Bu kanallardan su götürmek çok büyük su israfına ve suyun erken bitmesine sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla yeni yapılan kapalı devre sulama sistemi projesi bir ihtiyaçtan doğduğunu görmekteyiz. Vatandaşlarımızın da basınçlı sulamaya yönelmesi ve su
israflarının önüne geçilmesini de dikkate alarak, bu proje ile parsellerde uygulaması kolay olan mini spiral ve yağmurlama sulama sistemini uyum haline getirdik. Tamamen kapalı sistem olup, yaklaşık 12 bin metre boru döşenerek parsellerin başına kadar ana temel hatlar yaptık. Vatandaş parsel başlarına koyduğumuz hidrat almaçlardan suyunu alarak, kendi bahçesinde ana sulama hatlarını döşeyerek damla sulama, mini sprint yağmurlama sulama imkanlarına kavuşacaklardır. Bu sulama sisteminin tarımda birçok faydaları vardır. Bilindiği gibi dünyada bir kuraklık hüküm sürmekte elde bulunan mevcut suyun en iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu sitemde diğer sulama sistemlerine göre daha az su kullanılmakta, sulama kontrol edile bilmekte, zaman kaybının, işçiliğin önüne geçilmekte, bitkinin daha iyi su alması sağlanmakta, ekonomik olmakta daha birçok faydalı özellik sayabiliriz'' dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız