SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'2 Fotoğraf, O da Kazaen..'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'ndeki Aşık Veysel Fotoğrafları sergisinin saldırıya uğradığı iddiaları üzerine açıklama yapan rektörlük, iddiaların doğru olmadığını, resimlerin bazılarının kazaen hasar gördüğünü öne sürdü.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Fotoğraf sanatçıları Nazander SÜZER ve Gürsel GÖKÇE “Ustaların Objektifinden Aşık VEYSEL” ve “Basında Aşık VEYSEL” Fotoğraf Sergilerini üniversitemiz kampüs alanı içerisinde açmak için Rektörlüğümüz bünyesinde girişimde bulunmuşlardır.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil ÇELİK, büyük halk ozanımız Âşık VEYSEL’in fotoğraflarından oluşan böyle bir serginin üniversitemiz bünyesinde açılmasından büyük mutluluk duyacaklarını ve her türlü maddi ve manevi desteği vereceklerini belirtmişlerdir. Rektörümüz sergi için gerekli olan bütün masrafların (fotoğrafların geliş-dönüş kargo ücretleri, organizatörlerin geliş-dönüş uçak biletleri, organizatörlerin üç günlük konaklama giderleri vs.) üniversitemiz tarafından karşılanacağını belirtmişlerdir. Nitekim sergi organizasyonu için üniversitemize gelen fotoğraf sanatçıları Nazender SÜZER ve Gürsel GÖKÇE, 05.03.2011 cumartesi günü gece saat 24.00’de üniversitemiz personelleri tarafından hava alanından alınmışlar salı sabahına kadar üç gün boyunca üniversitemizde en iyi şekilde ağırlanmışlar ve salı sabahı yine üniversitemiz personelleri tarafından 07.00 uçağıyla Ankara’ya uğurlanmışlarıdır.

“Ustaların Objektifinden Aşık VEYSEL” ve “Basında Aşık VEYSEL” Fotoğraf Sergisi Pazartesi günü Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Süheyla ÜNAL, Prof. Dr. İlhan İÇEN, Prof. Dr. İsmail ÖZDEMİR, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan SAĞER, bir çok öğretim elemanı ve öğrencilerimizin katılımıyla Üniversitemiz Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı Sergi Salonu’nda 07.03.2011 tarih saat 12.00’de açılmıştır. Rektörümüz Prof. Dr. Cemil ÇELİK açılış günü üniversitemizde bulunmadığı için bütün masraflarını karşılayıp ve üniversitemizde açılmasını özellikle istediği sergiye maalesef katılamamışlardır.

Büyük bir katılımla gerçekleşen sergi açılışından üç saat sonra, üniversitemiz müzik topluluğu öğrencileri, sergi salonunun arkasında bulunan çalışma stüdyosuna geçmeye çalışırken (Sergi panoları müzik topluluğu çalışma stüdyosunun kapısının önüne gelmektedir) fotoğrafların asılı bulunduğu bazı panolara kazayla çarpmışlar ve panolarda bulunan birkaç fotoğrafı yere düşürmüşlerdir. Sergilenmekte olan fotoğrafların çerçevelerinde cam bulunmadığı (fotoğraflar fiber üzerine baskı olup üzerlerinde cam bulunmadığı için en ufak bir çizik fotoğrafa zarar verebilmektedir) ve çerçeveler de basit plastikten yapıldığı için düşen fotoğrafların bazıları çizilmiş ve çerçeve köşelerinde küçük kırılmalar yaşanmıştır. Müzik topluluğu öğrencileri Cumhuriyet tarihimizin en büyük halk ozanı olan Aşık Veysel’in sergilenen 45 fotoğrafından iki tanesinin panodan kazayla düşürülmelerine sebebiyet verdikleri için büyük üzüntü duyduklarını belirtmişlerdir. Bunun üzerine organizatörler sergideki fotoğrafların toplanmasını istemişlerdir.

Büyük ozanımız Aşık VEYSEL’i rahmet ve saygıyla anarken, bazı medya organlarında yer alan asılsız bilgilerin bu anlamda değerlendirilmesini kamuoyuna saygıyla sunarız."

CHP'DEN TEPKİ..
Bu arada, CHP Kültür Komisyonu Başkanı Mustafa Yuka, yaptığı açıklamada basından öğrendikleri saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Yuka şunları söyledi:

"Malatya İnönü Üniversitesinde Ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in torunu Nazander Süzel, bazı fotoğraf sanatçılarının eserleri ve Anadolu Ajansı arşivinden derlediği Aşık Veysel fotoğraflarından oluşan sergiyi Faili meçhul çevrelerce yemek molasını fırsat bilerek resimleri çizmiş ve çerçevelerini kırdıklarını basından öğrenmiş bulunuyoruz.

Son yıllarda sanata ve sanatçıya karşı başlatılan hazımsızlık giderek çığırdan çıktığını hep beraber yaşamaktayız.

Dünya alem bilir ki, insanlığın aydınlık yüzü sanat ve onu yaratan sanatçılardır. Eğer batı toplumu bugün huzur ve refah içinde yaşıyorsa bunun en büyük payı RÖNESANS’A aittir. Rönesans’ı yaratan sanatçılardır.Eğer bizim gibi ülkeler çıkmaz bir girdabın içinde çırpınıp duruyorlarsa bunun nedeni Rönesans gibi bir süreci yaşamamaktır.

Nazım Hikmet, Sabahattin Ali’den tutun da Ahmet Kaya’ya kadar olan süreçte onlarca dünyaca ünlü sanatçısını hovardaca harcayan başka bir ülke yoktur.Bu anlayış sistemin sanata ve sanatçıya bakış açısıdır.

Aşık Veysel edebiyatımızda çok önemli bir yeri olan bir şahsiyettir. Doğa şairi ve aşığı olarak kamuoyu tarafında bilinir. Eğer birileri bu kadar kin ve nefretle Aşık Veysel’e saldırma cesaretini kendinde buluyorsa söylenecek çok söz kalmamıştır.

Biz CHP olarak diyoruz ki: İlgililer Sayın Nazender Süzel’e her türlü kolaylığı sağlasınlar ve ilimiz Malatya’nın şanına uygun Aşık Veysel fotoğraflarından oluşan sergiyi yeniden açsınlar. Aksi taktirde sanat düşmanlarına verilen bir taviz olur.

Biz CHP olarak bu çirkin olayı kınıyoruz. Faillerin bir an önce yakalanıp adalete önüne çıkarılmasını talep ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız