SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2.İncirlik Olmak İstemiyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:47:53
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kürecik bölgesinde kurulan NATO Füze Kalkanı Radar Üssü’ne Amerikalı askerlerin yerleştirilmeye başlanması ve dün itibariyle üsse NATO bayrağı çekilmesi ile birlikte üs çevresinde hareketli saatler yaşanıyor.

Ağır kış şartlarının yaşandığı 2300 rakımlı üs bölgesinde Karayolları’na ait araçlar sürekli kar temizliği yaparken, çoğu İncirlik Üssü’nden gelenler olduğu öğrenilen ABD’li askerlerin 01 plakalı ciplerle radar üssüne ulaştığı gözlendi. ABD’li askerlerin üsse sevki sırasında üs çevresindeki güvenliği ise 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli Türk askerleri gerçekleştiriyor.

Bu arada, halen Malatya kent merkezindeki otellerde kalan ve sayısı 70 ila 100 arasında olduğu ifade edilen ABD’li askerler ve teknik personel için hava koşullarının düzelmesi ile birlikte üs bölgesine yakın Gürkaynak Köyü mera alanına lojman ve sosyal tesisler yapılacağı öğrenildi. Yine aynı bölgede radar üssüne hizmet vereceği belirtilen yeni helikopter pistlerinin yapımı için de hazırlıklara başlandığı belirtiliyor. ABD'li askerlerin Adana İncirlik'teki üsten Malatya'ya gönderildiği, kurulumu yapan teknik personelin ise ABD'den Malatya'ya geldiği öğrenildi.

Füze Kalkanına Direniş Çadırında Kesintisiz Eylemde 129. Gün: 2. İncirlik Olmak İstemiyoruz
 
NATO çatısı altında kurulduğu belirtilen ancak bugüne kadar sadece ABD’li askerlerin sevk edildiği Füze Kalkanı Sistemi Kürecik Radar Üssü’ne ilişkin mutabakat zaptının Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone tarafından imzalanmasından hemen sonra Kürecik Beldesi halkı tarafından kurulan ‘Füze Kalkanına Direniş Çadırı’ da bugünlerde yeniden hareketlenmeye başladı. 
 
Radar Üssü’ne ilişkin anlaşmanın yapılmasından sonra üsse yakın bir noktada kurulan ‘Füze Kalkanına Direniş Çadırı’nın ziyaretçi trafiği de yoğunlaştı. 129. eylem gününü dolduran Direniş Çadırı’nda nöbet tutan Kürecik halkı ‘Kürecik’in 2. İncirlik olmaması için eylemimize kesintisiz biçimde devam edeceğiz’ diyor. 
 
Direniş Çadırı’nda bugüne kadar kesintisiz devam eden eylem 29 Şubat tarihi itibariyle 129. gününü doldururken, ABD’li askerlerin Radar Üssü’ne sevk edilmesi ile birlikte direniş çadırını ziyaret ederek çadırda nöbet tutanlara desteğini bildiren ziyaretçi sayısının da arttığı öğrenildi. 
 
Direniş Çadırı’nda eylemin başladığı günden bu yana emek veren Taylan Alaçayır, Uğur Cebe ve Abbas Köroğlu ile birlikte 128. eylem gününün de nöbetçisi. Alaçayır, eylemin 129. gününde nöbeti yeni arkadaşlarına devretmeden önceki sabah saatlerinde sorularımızı yanıtlarken, ‘Bu üssün ülkemizin de içinde bulunduğu NATO İttifakı’na ait olacağı söylendi. Dün itibariyle NATO bayrağı çekildi üsse. Ama üste sadece Amerikalı askerlerin görev yapması bizim buranın bir ABD üssüne çevrileceği yönündeki iddiamızı doğrulamıştır’ şeklinde konuştu.  Kürecik Beldesi’nin 2. bir İncirlik olmasına şiddetle karşı çıktıklarını ve direnç kaybetmeden eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Taylan Alaçayır, ‘Bu radar üssünün İsrail’i İran’a karşı korumak için kurulduğu artık tüm gerçekliği ile ortaya çıkmıştır. Sıfır sorun diyerek başlayan dış politika tezleri İsrail’i korumak uğruna çöktü ve tüm komşularımızla sorunlu hale gelmeye başladık. Radar Üssü’nde elde edilecek istihbarat verilerinin İsrail’le paylaşılacağı Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanıyor ama Amerika ve NATO yetkilileri istihbaratın NATO ittifakı dışında paylaşılmasının önünde herhangi bir engel olmadığını söylüyor. Bu durumda, Kürecik ve Malatya, İran hatta Rusya’ya hedef yapılmıştır’ diye konuştu. 
 
Martta Büyük Ankara Yürüyüşü İle 10 Binden Fazla İmza TBMM Başkanı’na Teslim Edilecek 
 
Bugüne kadar Malatya halkının yanı sıra, Malatya-Ankara karayolunda seyreden araçlarla yolculuk yapan çok sayıda vatandaşın da eylemlerine destek verdiğini belirten Alaçayır, eylemin 129. gününde ‘Kürecik’te Radara Hayır’ Kampanyası kapsamında 10 bini aşkın imza topladıklarını söyledi. Bu imzaların Mart ayında yapılacak Büyük Ankara Yürüyüşü’nün son noktası olan TBMM’de Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teslim edeceklerini ve radar üssünün Türkiye topraklarında konuşlandırılmasını öngören ABD-Türkiye ikili anlaşmasının iptal edilmesini talep edeceklerini söyledi. 
 
Eylemlerinin sonuç vermesi için kesintisiz biçimde devam edeceğini vurgulayan Taylan Alaçayır, ‘Sonuç alsak da almasak da bu eylem devam edecek. Ülkenin, Malatya’nın Kürecik’in, çocuklarımızın geleceği için bu eylemi devam ettireceğiz. Bu, bizim emperyalizme karşı ülkemizi ve çocuklarımızı koruma adına demokratik hakkımızdır. Çocuklarımız yarın bize ‘Baba bu Amerikan Üssü’nün köyümüze kurulmasına neden engel olmadınız?’ diye sorduklarında onlara artık vereceğimiz onurlu bir cevabımız, onurlu bir direnişimiz var’ dedi. 
 
Eylem çadırını ziyaret eden çok sayıda vatandaş çadırdaki deftere füze kalkanına yönelik eleştirel düşüncelerini yazarak NATO Radar Üssü’nü bölgede istemediklerini vurguluyor ve çadırın giderleri için bağış kutusuna para atarak katkı sunuyor. 
Füze Kalkanı’nı protesto etmek amacıyla kurulan eylem çadırını çok sayıda CHP ve BDP milletvekilinin de ziyaret ederek, eylemi desteklediği ve çadırda tutulan deftere desteklerini ifade eden yazılar yazdığı öğrenildi. 
 
Haber: Niyazi Doğan – Güler HAZAR
Fotoğraflar: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız