SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2.Ordu Eski Komutanı Koronavirüsten Öldü

0
Güncellendi - 2020-03-20 19:56:24
2.Ordu Eski Komutanı Koronavirüsten Öldü
A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (eski GATA) hayatını kaybeden eski Jandarma Genel Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman hakkında başhekimlik açıklamada bulunuldu. Başhekimlik, "Aytaç Yalman'ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur" ifadelerini kullandı.. Aytaç Yalman'ın eşi de koronavirüs tedavisi görüyor. Yalman, 1998- 2000 yılları arasında Malatya'da 2. Ordu Komutanı olarak görev yapmıştı.

Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden eski Jandarma Genel Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın koronavirüsten öldüğünü iddia etmişti.

Konuyla ilgili gelişmeleri NTV ekranlarında aktaran muhabir Yağız Şenkal, Aytaç Yalman'ın yaklaşık bir ay önce koronavirüsün hızla yayıldığı İran'a gittiği yönünde iddiaların olduğunu belirtti.

BAKANIN AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aytaç Yalman’ın vefatına ilişkin olarak, “KOAH tanısı ile takip edilen bir hastamız. Yaklaşık altı saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu KOAH olmasına rağmen ‘şüpheli olabilir’ düşüncesiyle çevresi taranıyor. Bu tarama sürecinde eşi dahil pozitif çıkanlar oldu” dedi.

Sağlık Bakanı Koca, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bakan Koca, umreden gelen vatandaşlarla ilgili olarak, “Biz bu dönemde personelimizi koruma noktasında maskelerini verdik. Bu süreçte kendilerini koruma altına almamış olanlar varsa 14 gün kuralını uygularız” ifadelerini kullandı.

Sağlık personelinin atanmasına ilişkin olarak Bakan Koca, 2020 yılı için hizmetli ve yardımcı sağlık personeli çalışma yaptıklarını ifade etti. KİT‘lerin yeterli olup olmadığına ilişkin soruya Koca, “Elimizdeki kitler kendi ürettiğimiz kit. Çalışılan kit 75 dakikaya kadar inebilir oldu. Bütün fikri, mülkiyet hakları Bakanlık’ta. Şu an elimizde 115 bin kit var. Ayda 1 milyon en az üretebilir kapasitede, istediğimiz takdirde 2 milyon kite de çıkabilir. Kit sorunumuz yok” şeklinde konuştu.

Bakan Koca, süreçte şüpheli sayısının artacağına dikkat çekerek, bulaşıcılığını önlenmesi gerektiğini ifade etti. Koca, “Bulaşıcılıkla ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Hem test hem vaka sayısı giderek daha da artabilir” diye konuştu.

Bakan Koca, Aytaç Yalman’ın vefatına ilişkin olarak, “4 gün önce bizim eski GATA denilen hastanemize müracaat ediliyor. Gelir gelmez entübe ediliyor. Daha önce KOAH tanısı ile takip edilen bir hastamız. Yaklaşık altı saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test negatif çıkıyor. Fakat klinik bulgusu KOAH olmasına rağmen ‘şüpheli olabilir’ düşüncesiyle çevresi taranıyor. Bu tarama sürecinde eşi dahil pozitif çıkanlar oldu. Eşi ve yakınlarında çıkması sebebiyle korona virüs olabilir diye yorumladılar. Bu anlamda hayatını kaybeden sayısı üç oldu” dedi.

Bakan Koca şöyle devam etti:

“Hızlı antijen kiti yarın sabah itibaren teslimi yapılacak, 15 dakikada hızlı sonuç verebilen kitleri daha yaygın 81 ilimizde testi yapmak istiyoruz. Tarama ve testleri yoğunlaştırmış olacağız.”

AYTAÇ YALMAN KİMDİR?

Aytaç Yalman, (29 Temmuz 1940, Üsküdar İstanbul - 16 Mart 2020 Üsküdar İstanbul)

1960 yılında Kara Harp Okulundan, 1961 yılında Piyade Okulu'ndan, 1971 yılında Kara Harp Akademisi'nden ve 1976 yılında da Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. 1961-1976 yılları arasında Kara Kuvvetleri'nin çeşitli birliklerinde Takım ve Bölük komutanlıkları ile Karargâh Subaylığı ve Kurmay Başkanlıkları görevlerinde bulundu. 1976-1980 yılları arasında Silahlı Kuvvetler Akademisinde Öğretim Üyesi, 1980-1982 yılları arasında Ege Ordusu ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı olarak görev yaptı. 1982-1983 yılları arasında 50. Piyade Alay Komutanlığı görevini icra etti. 1983-1985 yılları arasında Kara Harp Akademisi, 1985-1986 yılları arasında da Kara Harp Okulu Öğretim Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Kara Harp Okulu Komutan Yardımcılığı'na, 1987 yılında da 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na atandı, 1990 yılında ise Tümgeneral rütbesine terfi etti. 1990-1993 yılları arasında Kara Kuvvetleri Personel Daire Başkanlığı, 1993-1994 yılları arasında Piyade Okul Komutanlığı yaptı. Aynı yıl Korgeneral rütbesine terfi etti ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevine atandı. 1995-1998 yılları arasında Adana'da bulunan 6. Kolordu Komutanlığı görevini yürüttü.

1998 yılında Orgeneral rütbesine terfi ederek 2. Ordu Komutanlığına atandı. 1998 yılında Suriye ile yaşanan kriz sonrası 20 Ekim 1998 tarihinden itibaren Adana Mutabakatı gereği, Türkiye Cumhuriyeti adına Türkiye-Suriye güvenlik ilişkilerini yürüttü. 24 Ağustos 2000 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. 24 Ağustos 2002 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. 29 Ağustos 2004 tarihinde emekli oldu. Aytaç Yalman, evli ve çocuksuzdu.

Yalman'ın 2. Ordu Komutanlığı sırasında, Ordu Karargahı'nın arkasında Devlet Hastanesi'nden Çöşnük'e giden caddenin genişletilmesi için askeri alanın yola terkedilmesi ile ilgili sağladığı kolaylıklar nedeniyle, açılan bu caddeye Mehmet Yaşar Çerçi'nin başkanlığındaki Malatya Belediyesi tarafından 'Aytaç Paşa Caddesi' adı verilmişti.

medyaradar.com- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • mehmet (4 yıl önce)
    Mekanı cennet olsun.28 şubat DARBE GİRİŞİMİNİ Hilmi Özkök Paşa ile önleyen Kara Kuvvetleri Komutanı idi. Ülkemizin Felakete sürüklenmesini engellemiştir. Allah rahmet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan (4 yıl önce)
    Allah rahmet etsin ...saglik il müdürü nden gecen gunlerde evinde ölü bulunan 2 yaşlı insaninda ölüm nedenini aciklamasini bekliyoruz...insanlari bilgilendirirsek çarşıda yaşlıları bu sayede daha az görür tedbirleri daha cok sikilastiririz.ayrica malatya haberden de konunun takipcisi olmasini rica ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla