SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2. Ordu'ya Yeni Komutanlar

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:35:15
2. Ordu'ya Yeni Komutanlar
A- A+ PAYLAŞ

Kritik YAŞ Kararları Açıklandı...

1-3 Ağustos tarihleri arasında yapılan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları bugün açıklandı. Buna göre bu kritik günlerde Suriye cephesine yeni bir komutan atandı. Daha önce bu görev 2. Ordu Komutanı Servet Yörük'teydi.
 
Yüksek Askeri Şura kararları sonucunda, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 4 ordudan Suriye sınırı nedeniyle en kritik nokta 30 Ağustos 2012 tarihinden itibaren Orgeneral Galip Mendi'ye emanet edildi. Komutanlığı Malatya'da bulunan 2.Ordu askeri yapılanmaya göre Suriye, İran ve Irak'tan gelecek dış tehditlere karşı ülke topraklarını koruma görevini üstleniyor.
 
Orgeneral Servet Yörük'ün EDOK Komutanlığı'na atanmasının ardından bu göreve getirilen Orgeneral Mendi, halen 8.Kolordu Komutanlığı görevini yürütüyor. 61 yaşındaki Orgeneral Mendi, Kara Harp Okulu 1970 mezunu. Orgeneral Mendi'ye 2.Ordu'yu teslim edecek olan Orgeneral Servet Yörük, 2010 yılında da Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den bu görevi teslim almıştı.
 

Düşürülen Jetin Üs Komutanına Temdit
 
YAŞ, kararlarına göre, Suriye yakınlarında düşürülen uçakta şehit olan 2 pilotun görev yaptığı Malatya Erhaç’taki üssün komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı da temdit aldı. İnternet Andıcı firarisi Mustafa Bakıcı‘nın olayıyla ilgili ifade veren Tümgeneral Metin İyidil ise birinci sıradan korgeneralliğe terfi etti. İyidil’in Genelkurmay Personel Başkanlığı’na atandığı öğrenildi.

 
ÖZGEÇMİŞİ
 
1951 yılında Ankara'da doğan Mendi, 1970 yılında Kara Harp Okulundan Piyade Asteğmen olarak mezun oldu. Piyade Okul Komutanlığı'ndaki öğrenimini müteakip, 1971 yılında Teğmen olarak Kıta görevine başlayan Mendi, 1971 - 1974 yıllarında 70'nci P. A. Komutanlığın'da Antalya, 1974 - 1977 yıllarında 247. P. A. Komutanlığı'nda KARS, 1977 - 1980 yıllarında 213. P. A. Komutanlığı'nda Babaeski, 1980-1981 yılları arasında Komando Taburunda Kıbrıs, 1981-1983 yılları arasında Bölge Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığında Diyarbakır, Takım ve Bölük Komutanlığı ile Bölge Subaylığı görevinde bulundu.
 
1983 - 1985 yılları arasında Kara Harp Akademisinde öğrenim gören Korgeneral Galip Mendi, Kurmay Subay olarak 1985 - 1987 yılları arasında Piyade Tabur Komutanlığı Muğla, 1987 - 1990 yılları arasında Maltepe Askeri Lisesinde Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 1990 - 1991 yıllarında Siirt, 1991 - 1992 yıllarında 70.Piyade Tugayı Mardin, Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulunmasının ardından Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesine atandı.
 
1992 - 1994 yılları Özel Kuvvetler Komutanlığına Okul Komutanlığını, 1994 - 1996 yıllarında K.K.T.C'de Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 1996 - 1997 yılları 4. Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı, 1997 - 1998 yılları Özel Kuvvetler Komutan yardımcılığı görevlerinde bulunan Mendi, 30 Ağustos 1998 tarihinde Tuğgeneral'liğe terfi etti.
 
1998 - 2000 tarihlerinde 1.Komando Tugay Komutanlığı Kayseri, 2000 - 2002 Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı K.K.T.C.'de görev yapan Mendi, 2002 yılı atamalarında Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanlığı görevine, 2003 yılı atamalarında ise Tümgeneral rütbesine terfi ederek Ege Ordusu Kurmay Başkanlığı, Yüksek Askeri Şura Ağustos 2006 kararları ile Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı görevine getirildi.
 
2007 yılı Yüksek Askeri Şura sonucunda Genelkurmay ATASE Başkanlığı görevine atanan Mendi, 30 Ağustos 2007 tarihinde geçerli olmak üzere Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Askeri tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nda Muharebe ve Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı ve Eğitim Kolordu Komutanlığı yapan Mendi, son olarak 8.Kolordu Komutanlığı görevine atanmıştı.
 
30 Ağustos 2012 tarihinden geçerli olmak üzere Orgeneralliğe terfi ederek 2.Ordu Komutanlığı görevine getirilen Mendi, "Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası" ile "Üstün Başarı Madalyası" sahibi. Korgeneral Galip Mendi, Bayan Merih Mendi ile evli ve iki çocuk babası.
 
KURMAY BAŞKANI DA DEĞİŞTİ..

Yüksek Askeri Şura kararları sonucunda dikkat çeken atamalardan birisi 2. Ordu Komutanlığı ile ilgili atamalarda gerçekleşti. 2. Ordu Komutanlığına terörle mücadeleyi bölgede yakından bilen Orgeneral Galip Mendi, 2. Ordu Kurmay Başkanlığına ise Suriye’deki gelişmeleri yakından yaşayan Tümgeneral Burhanettin Aktı atandı. Bu arada 2. Ordu'nun mevcut kurmay başkanı Tümgeneral A.Tamer Büyükkantarcıoğlu'nun nereye atandığı yolunda bir bilgi verilmedi.
 
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı sonucunda, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olarak atanırken, Korgenerallikten Orgeneralliğe terfi eden Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 2. Ordu Komutanı olarak atandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda da uzun süre görev yapan Orgeneral Mendi’nin özellikle terörle mücadele ve Suriye’deki gelişmeleri yakından bilen bir isim olarak 2. Ordu Komutanlığına atandığı ifade ediliyor.
 
2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na ise Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı iken Tuğgenerallikten Tümgeneralliğe terfi eden Burhanettin Aktı atandı. Hatay bölgesinde görev yapması nedeniyle Suriye’deki gelişmeleri yakından bilen biri isim olarak Tümgeneral Burhanettin Aktı’nın 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığına getirildiği belirtiliyor. Orgeneral Mendi ve Tümgeneral Aktı’nın atamalarında terörle mücadele ve Suriye’deki gelişme dengelerinin gözetildiği aktarılıyor.
 
Orgeneral Mendi’nin yerine Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanlığına Korgeneral Orhan Akbaş, Tümgeneral Aktı’nın yerine ise bölgede terörle mücadelede görevde bulunan Ağrı’daki 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Atınç İskenderun’a atandı.
 
7. JET ÜS KOMUTANI DEĞİŞTİ
Malatya’daki 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcılığına atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Harekat Daire Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Semih Koşucuoğlu da 7. Ana Jet Üssü Komutanlığına atandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız