SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2.OSB'de Arıtma Nihayet..

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:54:41
2.OSB'de Arıtma Nihayet..
A- A+ PAYLAŞ
Geçtiğimiz Pazartesi günü faaliyete geçen, 2. Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi basına tanıtıldı. Tanıtıma, Vali Ulvi Saran, Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı ve Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili İrfan Kaya,  İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, MESOB Başkanı Şevket Keskin ile İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata'da katıldı. 
 
ONDA BİR ENERJİ İLE ÇALIŞIYOR
 
2010 yılının Eylül ayında KDV'siz 15 Milyon 375 Bin TL'ye Özben İnşaat'a ihale edilen tesisin günlük 24 Bin metreküp kapasiteye sahip olduğu öğrenildi. Kimyasal ve Biyolojik arıtma yapabilen tesisin 'Çamur Susuzlaştırma Ünitesi' de bulunuyor. Tesisin , 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan arıtma tesisine kıyasla onda bir enerjiyle çalıştığı belirtildi. Yetkililer, saatte Bin metreküp arıtma kapasitesine sahip tesisin, şu sıralarda saatte ortalama 300 metreküp arıtma yaptığını söylediler.
 
"TARIM'DA KULLANMANIZ MÜMKÜN DEĞİL"
 
Tesisle ilgili bilgiler aktaran firma mühendisi, led ekran üzerinden tesisin çalışma sistemini aşama aşama anlattı. Mühendisin, işlemlerin sonunda atık suyun yüzde 95 oranında arıtıldığını ve Beylerderesi'ne verilebilecek su haline geleceğini belirtmesi üzerine, Milletvekili Mustafa Şahin, arıtılmış suyun tarımda kullanılmasını kastederek "Peki vatandaş bu konuda bize serzenişte bulunacak mı?" sorusunu yöneltti. Sunumu yapan mühendis bu konuda , "Bizim şartnamemiz gereği, çıkış suyu standartları, Çevre Bakanlığı'nın Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne göre yapılıyor. Bu suyun kullanılabilir olması için ileri arıtma teknolojilerine ihtiyacı var. Mesala Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtılmış su ileri arıtma teknolojisi ile kullanma suyu olarak fabrikalara veriyorlar. Aksi takdirde buradan çıkmış suyu tarımda kullanmanız mümkün değil." ifadelerini kullandı.
 
"TEK BAŞINA KULLANILAMAZ"
 
Vali Ulvi Saran'ın , "Peki bu suyun tarımda kullanılmasının ne mahsuru olur?" sorusunu yöneltmesi üzerine, Firmanın başka bir yetkilisi söz alarak, " Beylerderesi'nden gelen su ile birleşince, tarımda kullanılabiliyor. Ama tek başına kullanılamıyor. Tabiattaki her su tarıma elverişli değildir. Bu su ağır metallerden arınmış, temizlenmiş, yani biraz ileri safhada olursa içme suyu niteliğini taşıyacak bir su olabilecek. Siz şu anda Malatya'nın suyunu analiz yaptırırsanız, onda da bazı şeyler vardır. " dedi.
 
"ÖMRÜ EN AZ 25-30 SENE"
 
Basın mensuplarının tesisin ömrünün kaç yıl olduğunu sormaları üzerine, firma yetkilisi, " Tesisin ömrü en az 25-30 sene. Bunu sağlayan şeyde burada kullandığımız makine ekipmanlarının en son teknolojiye göre yapılmış olması ve en kaliteli malzemeyi kullanmış olmamız. Mesala paslanmaz çelik, bu malzemenin ömrü 50 senedir. " diye konuştu.
 
"BAHÇEM OLSA BU SU İLE SULARIM"
 
Kontrol odasındaki sunum sonrasında, tesise geçilerek arıtma uygulamasının yapılışı anlatıldı. Milletvekili Mustafa Şahin, tesisin gezildiği sırada çalışma sistemi hakkında detaylı sorular yönelttikten sonra, "Kirli suyun arıtması yapıldıktan sonra bembeyaz su çıkacak. Benim bahçem olsa gece gündüz bu suyla sularım. " ifadelerini kullandı.
 
"EN SON TEKNOLOJİ"
 
Tesisin tüm alanlarının gezilmesi sonrasında, Vali Ulvi Saran arıtma tesisi ile ilgili olarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vali Saran konuşmasında, " Bu tesis, Türkiye'nin en son, en ileri teknolojisini kullanan bir tesis. Şimdiye kadar Organize Sanayi Bölgesi'nden çıkan suyun yüzde 100 kirli olduğunu biliyorduk. Şu anda yüzde 95 temiz su çıkıyor. Bu sistem 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin birbirine bağlandığı bir yapı. Bu yönü, yıllardır tartışılan kirli suların çevreyi kirlettiği iddialarının ortadan kalktığını gösteriyor. " dedi.
 
"TARIMDA KULLANILIR..KUŞKU DUYMAYIN"
 
Suyun tarımdaki kullanımı konusuna değinen Vali Saran, " Bu su tarımda kullanılır. Bundan hiçbir kuşku duymayın. Biz ne kadar engellemeye kalksak bile, daha önce su yüzde 100 kirli olduğu sıralarda da tarımda kullanılıyordu. " diye konuştu.
 
"ÜÇÜNCÜYE DE YETER"
 
Basın mensuplarının, 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin planlandığını ve bu bölgenin mevcut iki bölgeden daha büyük bir alana sahip olacağını hatırlatarak, "Bunun içinde yeni bir arıtma tesisi düşünülüyor mu?" sorusu üzerine Vali Saran, " Gezdiğimiz arıtma tesisinde şu anda saatte 380 litre su arıtılıyor. Bu demektir ki; bunun iki katı kadar bir miktar, buradan arıtılabilir. Yani önümüzdeki dönemde yapılacak sanayi tesislerininde ihtiyacına cevap verebilecek boş bir kapasite var. " ifadelerini kullandı.
 
"ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KÂRDIR"
 
Tesisin yapılmasına kadar geçen sürede çevrenin önemli ölçüde zarar gördüğünün belirtilmesi üzerine Vali Saran, "Zararın neresinden dönersek kârdır. Olumsuz gidişatı olumlu bir hale çevirdik. Bunlar, bugünden yarına hemen olacak şeyler değildir. Bir sene içerisinde böyle bir tesisi hizmete açmak çok büyük bir başırıdır. " dedi.
 
"O TESİS KAPATILDI"
 
Vali Saran, çevrenin kirlenmesinde etkisi büyük olan ve yönetmeliklere aykırı olarak bölgede faaliyet gösteren cevher işleme tesisinin durumunun sorulması üzerine ise " Söz konusu tesis kapatıldı. Zaten çevreyi kirletme potansiyeli olan tesislerde sürekli incelemelerimizi yapıyoruz. " diye konuştu.
 
"BAŞKA YERİN ÖDENEĞİ AKTARILDI"
 
Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise yaptığı değerlendirmede; " Tesis bir yıl erkenden bitirildi. Sayın Bakanımızda, iki yıllık ödeneği başka bir yerin ödeneğini aktarmak suretiyle bir yılda verilmesini sağladı. Önümüzdeki günlerde Sayın Başbakanımızın gelmesiyle ile birlikte, burayı da resmi açılış programı içerisine alacağız. İki tesis birbirine bağlı şekilde yapıldı. Yani 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesis bakım, onarıma girdiği zaman burası hizmet verecek. İki tesiste toplam günlük 48 Bin metreküp su temizleme kapasitesine sahip oldu. " dedi.
 
"BU KONU UZMANLARINA BIRAKILMALI "
 
Suyun tarımda kullanılabilmesi konusuna da değinen Fındıklı, " Bu konu, tamamen Çevre Bakanlığı'nın konusudur. Çevre Müdürlüğü'nün yaptığı analizler sonunda bu suyun tarım da kullanılmasına karar verilirse tarımda kullanılır. Teknik konular uzmanlara bırakılmalı. " ifadelerini kullandı.
 
HABER-FOTO: Levent BARIŞ - GÖRÜŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız