SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2. Ulusal Arguvan Sempozyumu

A- A+ PAYLAŞ

Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı ve Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin ortaklaşa düzenlediği, “2.Ulusal Arguvan Sempozyumu” Ankara Gazi Üniversitesi konser salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyumda Ankara’da yaşayan Arguvanlar ve konuklar, Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan ve beraberinde Arguvanlılar, İstanbul’dan Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı S. Sadık Kayhan ve dernek temsilcileri ile farklı illerden gelen izleyiciler vardı.

Sempozyum boyunca Arguvan ve köylerinin Rıza Parlak tarafından çekilmiş olan 50 fotoğrafı sergilendi. “Arguvan” konulu şiir yarışmasında dereceye girenler açıklandı.

Sunuculuğunu Gülhan Birsöz' ün yaptığı bilgi şöleninin birinci günü Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu′ nun açılış konuşması ile başladı.

* “Arguvan Halk Müziğinin Türk Folkloru İçindeki Yeri” Oturum Başkanı: Yrd. Doç. Mehmet Ali Özdemir

Arif SAĞ (Sanatçı): Arguvan değerlerinin, özellikle kaynak kişilerin-sanatçıların yitmeden kayıt altına alınması gerektiğini belirterek, konuya örnek olarak Ermişli-Emirler mezrasındaki dedeleri gösterdi.

Yrd. Doç. Murat BULGAN (İnönü Üniversitesi): Üniversite olarak verilerin belgelenmesi çalışmalarından söz etti.

Yrd. Doç. Nuray ERGÜN (Adıyaman Üniversitesi): "Arguvan Türkülerinin Duygu Analizi ve Psikolojik İşlevi” üzerinde durdu.

Yrd. Doç. Mehmet Ali ÖZDEMİR (Marmara Üniversitesi): Türküleri özellikleri üzerinde durarak sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yrd. Doç. Uğur TÜRKMEN (Afyon Kocatepe Üniversitesi): Türkülerin öz yapısının korunmasını ve sahiplenilmesini dile getirdi ve üniversitesinden getirdiği yaylı ekip; “Mevlam bir Çok Dert Vermiş “ ve “ Güzel Bu Nasıl Sevdaymış” türkülerini seslendirdi.

Okan Murat ÖZTÜRK (Başkent Üniversitesi): Popüler kültürün türküleri yozlaştırmasının önlenmesi gerektiğine değindi.

T. Volkan ASLAN (Araştırmacı-Yazar): Yörenin oyun ve iş türküleri üzerinde durarak, folklorik yapıdaki değişimler ve çevresel kültürel etkileşimlerden söz etti.

Can Aydoğdu bir dinleti sundu. Sonuç bildirgesi okundu.

* “Arguvan'ın Ekonomik Açıdan Kendine Yeterliliğinin Sağlanması ” Oturum Başkanı: Yrd. Doç. H. Hüseyin DOĞAN

Yrd. Doç. Hasan Hüseyin DOĞAN (İnönü Üniversitesi): Arguvan′ın kalkınmasında yüksek okulun açılmasının büyük katkısı olacağını…

Kazım YALÇINOĞLU (İşadamı-ODTÜ Öğretim Üyesi): Devlet politikası olarak yörenin zaten dışladığını, kalkınma ve gelişmenin ancak kendi çabasıyla olabileceğini; Yoncalı barajının kaçınılmaz olduğunu…

Ziraat Mühendisi Hidayet ÇELİK (Arguvan Tarım İlçe Müdürü): Ekili alanların kuru olduğunu, sulu tarıma geçilmesinin zorunlu olduğunu…

Ali ŞAHİN (İşadamı): Rüzgâr enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmaları…

Mustafa ÇIPLAK (İşadamı): Yöredeki üretimin pazar değerini bulamadığını özellikle doğal güzelliklerinden dolayı yörenin turizm açısından da elverişli olduğunu, bazı değerlerin marka olması gerekirken hiçbir değeri olmadığını belirttiler.

Prof. Doktor Alemdar YALÇIN (Gazi Üniversitesi): Ekinliğe katılamadı.

Mehmet Sarıaltun bir dinleti sundu.Sonuç bildirgesi okundu.

“Arguvan” Konulu Şiir Yarışması Sonuçlandı

“Arguvan” Konulu Şiir Yarışmasına yarışmasına İstanbul, İzmir, Ankara, Karaman ve Malatya’dan gönderilen 16 şiir katıldı.

Sanatçı Erhan Yılmaz, Emekli-Eğitimci Garip Tuncer ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Doğan’dan oluşan seçici kurul değerlendirmesini yaptı. İlk üç dereceye girenler açıklandı.

Malatya’dan Ali Rıza Uğurlu birinci, Karaman’dan İbrahim Şaşmaz ikinci, İstanbuldan katılan Ali Ekber Gülbaş ise üçüncü oldu.

HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTOĞRAFLAR: Kadir OKÇU

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız