SON DAKİKA
SON DEPREMLER

20. Karaciğer Nakli

A- A+ PAYLAŞ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez bir çocuğa "Canlıdan canlıya karaciğer nakli" İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirildi. Doktorların ancak 3 gün yaşayabilir dediği Kerem adlı çocuk, annesinin verdiği karaciğerle hayata yeniden merhaba dedi.

REKTÖRDEN "ORGAN NAKLİ" AÇIKLAMASI..
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen karaciğer nakliyle ilgili Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, basın toplantısı düzenledi. Anne Kudret Keskin (34) ile 7 yaşındaki Kerem Keskin'i ve operasyonda görev olan ekibi de yanına alan Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, ilk defa bir çocuğa "canlıdan canlıya" karaciğer nakli yapıldığını belirterek, karaciğer nakli yapılan çocuk ile annesinin sağlık durumunun şu anda çok iyi olduğunu söyledi.

Yakında böbrek nakillerine de başlanacağını belirten Hilmioğlu, canlı vericili karaciğer naklinin Türkiye'de 3 büyük il dışında Malatya'da da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Hilmioğlu, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde şimdiye kadar 14'ü kadavradan 6'sı canlı vericiden olmak üzere 20 karaciğer naklinin yapıldığını kaydetti.

Hilmioğlu, şunları söyledi:

"Bilindiği üzere kronik veya akut olarak gelişen “karaciğer yetmezliğinin” tek tedavisi “karaciğer naklidir”. Ancak ülkemizdeki organ bağışının yetersizliği nedeniyle bu hastaların büyük çoğunluğu kaybedilmektedir.

Bu sorunları aşmak amacıyla 2002 Mart ayından itibaren “kadavradan”, 2005 Eylül ayından itibaren de “canlıdan canlıya karaciğer naklini” TÖTM’nde gerçekleştirmeye başladık. Son olarak 7 yaşındaki Kerem KESKİN ani rahatsızlanması sonucu ilimizdeki başka bir hastanede bir hafta kadar tedavi edildikten sonra “karaciğer koması” tablosuyla hastanemize sevk edilmiştir. Aynı günün akşamı ilgili öğretim üyeleri tarafından “acil karaciğer nakli” kararı verilen hasta için hem ülke genelinde acil bildirim yapılmış hem de organ bağışı olmaması durumunda “canlıdan canlıya karaciğer nakli” amacıyla hastanın annesi Kudret KESKİN (34) karaciğerinin bir kısmını vermesi açısından incelenmeye alınmıştır. Ülkemizin her hangi bir yerinde organ bağışı olmamıştır. Anne Kudret KESKİN’inde kısmi karaciğer nakline uygun olduğu tıbbi incelemeler sonucu anlaşılmıştır. Bunun üzerine 4 Kasım 2006 Cumartesi günü anne Kudret KESKİN acilen operasyona alınarak karaciğerinin %22’si hasta Kerem KESKİN’e nakledilmiştir.

Hastanemizde ilk kez “çocuk yaş gurubundaki bir hastaya canlıdan canlıya karaciğer nakli” gerçekleştirilmiştir. Bugün için Kerem ve annesi son derece sağlıklı olup eve gitme hazırlıkları yapmaktadırlar.

Bu operasyon Prof. Dr. Vedat KIRIMLIOĞLU ve Prof. Dr. Sezai YILMAZ başkanlığında iki ayrı ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında Anestezi Anabilim Dalından Yrd.Doç Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK ve Yrd.Doç.Dr. Ender GEDİK ile Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muammer KARAKAŞ’ta hazırlık ve operasyon aşamasında büyük katkılar sunmuşlardır.

Bugün itibari ile TÖTM’nde 14′ü kadavradan 6’sı canlı vericiden olmak üzere 20 karaciğer nakline ulaşmış bulunmaktayız. “Canlı vericili karaciğer naklini” ülkemiz 3 büyük ili dışında Malatya’da gerçekleştirmenin kıvancını duymaktayız.

Bu bağlamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi ve Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinden “karaciğer nakli” konusunda merkezimize hasta sevki olmaktadır. Böylesine eski ve köklü üniversitelerden TÖTM’ne hasta sevkinin olması TÖTM’nin erişmiş olduğu seviyenin en açık kanıtıdır. Sizlere ayrıca Ulusal Böbrek Nakli Bilim Kurulu tarafından TÖTM’ne 13 Kasım 2006 tarihinde “böbrek nakli” yapma izni verildiğini de kamuoyuna duyururuz."

Çocuğuna karaciğerinin yüzde 22'sini veren anne Kudret Keskin ise, "Gayet mutlu ve huzurluyum. Sadece çocuğumun hayata dönmesini bekledim. Hiç tereddüt etmeden verdim. Ben organlarımı bağışlayacağım" dedi.

Nakil operasyonunu yapan ekipte bulunan Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu ise, çocuğun hastaneye koma halinde ve karaciğerlerin tamamen işlevini yetirmiş vaziyette getirildiğini söyleyerek, "Anne karaciğerini vermemiş olsaydı çocuk en fazla 3 gün yaşayabilirdi" dedi.

Yine nakil operasyonunda yer alan Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise ameliyatın 12 saat sürdüğünü, ancak ameliyat öncesi ve sonrasındaki operasyonun toplam 72 saat sürdüğünü kaydetti.

Bu arada, organ nakli yapılan Kerem Keskin'in karaciğerinde, hasar görmemiş "fındık büyüklüğünde" iki alanın kaldığı, nakil yapılmaması halinde 72 saatlik ömrünün kalmış olduğu ifade edildi. Çocuğun karaciğerindeki tahribatı, ya bir virüsün ya da mantar zehirlenmesi gibi bir olayın yaratmış olabileceği de belirtildi.

FOTOĞRAFLAR: (Üstte) Karaciğer nakli yapılan Kerem Keskin ve bağışı yapan annesi, (Ortada) Rektör operasyonla ilgili bilgi verirken, organ nakledilen çocuk ve ailesi, (Altta) Operasyonu gerçekleştiren ekip ve Keskin ailesi fertleri..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız